Άισταϊν Μάιλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άισταϊν Μάιλα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1157
Θάνατος1177
Re Municipality
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααντιβασιλέας
Οικογένεια
ΓονείςΆισταϊν Β΄ της Νορβηγίας
ΟικογένειαΟίκος του Γκίλλε
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άισταϊν Μάιλα, νορβηγ.: Eystein Meyla, παλαιά νορβηγ.: Øystein Øysteinsson Møyla, από τον Οίκο του Γκίλλε εξελέγη αντίπαλος βασιλιάς της Νορβηγίας κατά την περίοδο του Νορβηγικού Εμφυλίου Πολέμου. [1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άισταϊν ήταν γιος του βασιλιά Άισταϊν Β΄ Χάραλντσον. Το παρωνύμιό του Møyla σημαίνει κόρη, κορίτσι, χαριτωμένη γυναίκα. Ο πατέρας του ήταν βασιλιάς της Νορβηγίας από το 1142 έως το 1157, κυβερνώντας ως συμβασιλιάς με τα αδέλφια του, Ίνγκε Α΄ Χάραλντσον και Σίγκουρντ Μουν. Ο Άισταϊν Β΄ σκοτώθηκε το 1157 κατά τη διάρκεια της μάχης για την εξουσία εναντίον του αδελφού του, Ίνγκε Α΄, σε ένα πρώιμο στάδιο της εποχής του εμφυλίου πολέμου στη Νορβηγία. Μετά το τέλος του Άισταϊν Β΄, οι υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν αρχικά γύρω από τον νεαρό Χάακον Β΄ τον Ευρύστερνο, τον γιο του Σίγκουρντ Μουν και ανιψιό του Άισταϊν Β΄. Ο Χάακον Β΄ ηττήθηκε και σκοτώθηκε από τον κόμη (jarl) Έρλινγκ Σκάκε στο Σέκεν, κοντά στην πόλη Βεέγια στο Ρόμσνταλεν το 1162.

Μάχη του Ρε. Εικονογράφηση για το έπος Heimskringla από τον Έρικ Βέρενσκιολντ, 1899.

Η μερίδα Μπίρκεμπαϊνερ σχηματίστηκε το 1174 γύρω από τον Άισταϊν. Τα μέλη της Μπίρκεμπαϊνερ κατέλαβαν την πόλη του Tρόντχαϊμ και ανακήρυξαν τον Άισταϊν βασιλιά στη Συνέλευση (Thing) στο Έρετινγκετ, στις εκβολές του ποταμού Nίντελβα το 1176. Στη συνέχεια ο Άισταϊν Μέιλα και το κόμμα των Μπίρκεμπαϊνερ εξεγέρθηκαν εναντίον του Έρλινγκ Σκάκε και του μικρού γιου του Mάγκνους Έρλινγκσον που βασίλευσε ως βασιλιάς Mάγκνους Ε΄της Νορβηγίας από το 1161-1184.

Τον Ιανουάριο του 1177, οι Μπίρκερμπαϊνερ γνώρισαν μία συντριπτική ήττα στη μάχη του RΡε στο Βέστφολντ. Ο Άισταϊν ξέφυγε από τη μάχη ζωντανός, αλλά σκοτώθηκε από έναν αγρότη, όταν προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια (grið). Η μάχη ήταν η τελευταία, που αναφέρεται στο έπος Heimskringla από τον Snorri Sturluson. Ο Σβέρε Σίγκουρντσον έγινε ο επόμενος ηγέτης των Μπίρκεμπαϊνερ. Ως ηγεμόνας Σβέρε Α΄, κυβέρνησε ως βασιλιάς της Νορβηγίας από το 1184 μέχρι το τέλος του το 1202. [2]

Ιστορική επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο των εμφυλίων πολέμων, ήταν σύνηθες για αρκετούς βασιλικούς γιους να πολεμούν ο ένας εναντίον του άλλου για την εξουσία στη Νορβηγία. Η εποχή του εμφυλίου πολέμου της νορβηγικής ιστορίας διήρκεσε από το 1130 έως το 1240. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξαν πολλές αλληλένδετες συγκρούσεις ποικίλης κλίμακας και έντασης. Το υπόβαθρο για αυτές τις συγκρούσεις ήταν οι ασαφείς νορβηγικοί νόμοι διαδοχής, οι κοινωνικές συνθήκες και ο αγώνας μεταξύ Εκκλησίας και βασιλιά. Υπήρχαν τότε δύο κύριες μερίδες, αρχικά γνωστές με διαφορετικά ονόματα ή καθόλου ονόματα, αλλά τελικά συμπυκνώθηκαν στις μερίδες των Μπάγκλερ και Μπίρκεμπαϊνερ. Το άτομο συγκέντρωσης ήταν συνήθως ένας βασιλικός γιος, ο οποίος είχε συσταθεί ως επικεφαλής της εν λόγω μερίδας, για να αντιταχθεί στην εξουσία του βασιλιά από την αντίπαλη μερίδα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κύριες πηγές πληροφοριών σχετικά με το Άισταϊν Άισταϊνσον Μάιλα είναι τα έπη (sagas) Fagrskinna, Heimskringla και Sverris saga.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Øystein Øysteinsson Møyla – utdypning (Store norske leksikon)
  2. Heimskringla: History of the Kings of Norway (Snorri Sturluson; translator Lee M. Hollander. University of Texas Press. repr. 1991)

Άλλες πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Finlay, Alison, επιμελητής και μεταφραστής, Fagrskinna, Κατάλογος των Βασιλέων της Νορβηγίας (Brill Academic. 2004)
  • Gathorne-Hardy, Geoffrey Malcolm, A royal impostor: King Sverre of Norway (Λονδίνο: Oxford University Press. 1956)
  • Røsoch, Henry, Trondheim's History (Trondheim: F. Bruns Bokhandel. 1939)