Άγιος Πολυχρόνιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Πολυχρόνιος
Εορτασμός23 Φεβρουαρίου

Ο ιερομάρτυρας Πολυχρόνιος ήταν κληρικός που έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγόταν από την επαρχία Γαμφανήτιδος και ήταν γιος γεωργού. Ο Βαρδάνιος, όπως έλεγαν τον πατέρα του, επιμελήθηκε τη χριστιανική ανατροφή του γιου του και του δίδαξε τις χριστιανικές αλήθειες. Σύντομα ο Πολυχρόνιος έγινε πολύ ικανός συζητητής και έφερε σε δύσκολη θέση τους ειδωλολάτρες σε φιλοσοφικές συζητήσεις για την αλήθεια και τη θρησκεία.[1]. Στη συνέχεια μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε διάκονος και εν συνεχεία πρεσβύτερος.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλημα πρωταρχικό του Πολυχρονίου ήταν η διδαχή των θρησκευτικών δογμάτων στος ενορίτες του. Ο Άγιος, ο οποίος εργάστηκε και ο ίδιος ως γεωργός σε αμπέλια, έκανε πολλά θαύματα, όπως όταν έκανε να αναβρύσει πηγή νερού. Όταν όμως έγινε Αυτοκράτορας ο Κωνστάντιος, που ήταν θιασώτης του αρειανισμού, ο Πολυχρόνιος συναντούσε συνεχώς αντιδράσεις και απειλές. Παρά τους διωγμούς και την εξορία, που του επεβλήθησαν από τον Αυτοκράτορα, ο Άγιος παρέμεινε ακλόνητος στις αρχές του.

Μαρτύριο και μνήμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξαιτίας του θάρρους του και της πίστης του στις αρχές του Χριστού, οι οπαδοί του Αρείου μεθόδευσαν και πέτυχαν τη δολοφονία του. Μια μέρα ενώ ο άγιος ιερουργούσε, ομάδα Αρειανών έκανε εισβολή στην εκκλησία και τον μαχαίρωσαν πολλαπλά[2]επάνω στην Αγία Τράπεζα. Η μνήμη του Αγίου εορτάζεται στις 7 Οκτωβρίου από την ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στην Κύπρο μάλιστα κατά την ημέρα της μνήμης του λαμβάνει χώρα πανήγυρη [3]στα χωριά Άγιος Νικόλαος Λευκονοίκου και Μελάναρκα Καρπασίας.

Σημειώνεται ότι στο χριστιανικό εορτολόγιο υπάρχει και ο Όσιος Πολυχρόνιος, μαθητής του Ζεβινά, που δεν πρέπει να συγχέεται με τον ιερομάρτυρα. Η μνήμη του Οσίου Πολυχρονίου[4]τιμάται στις 23 Φεβρουαρίου.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εορτάζοντες την 7ην Οκτωβρίου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2008. 
  2. Κτείνουσι πολλά Πολυχρόνιον ξίφη, Προς τα ξίφη δε, λήψεται και τα στέφη.
  3. Κύπριοι άγιοι εκτός μηναίων[νεκρός σύνδεσμος]
  4. Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, Συναξαριστής

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]