Άγιος Κρήσκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Κρήσκης
Γέννηση1ος αιώνας μ.Χ
Κοίμηση98-117 μ.Χ
Τιμάται απόΟρθόδοξη εκκλησία , 30 Ιουλίου Ρωμαιοκαθολική εκκλησία , 27 Ιουνίου
Εορτασμός27 Ιουνίου[1][2]

Ο Κρήσκης εμφανίζεται ως πρόσωπο στην Καινή Διαθήκη. Θεωρείται παραδοσιακά ένας από τους 72 μαθητές που δίδαξε ο Ιησούς, Κατά Λουκά 10. Ήταν ιεραπόστολος στη Γαλατία και έγινε συνεργάτης του Παύλου.

Βιβλική αφήγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κρήσκης, σύντροφος του Παύλου κατά τη δεύτερη ρωμαϊκή αιχμαλωσία του, εμφανίζεται μια φορά στην Καινή Διαθήκη, όπου αναφέρεται ότι άφησε τον Απόστολο για να πάει στη Γαλατία: «Βιάσου να έρθεις σε μένα γρήγορα», γράφει ο Παύλος στον Τιμόθεο, «γιατί Ο Δήμος με άφησε, αγαπώντας αυτόν τον κόσμο, και πήγε στη Θεσσαλονίκη, ο Κρήσκης στη Γαλατία, ο Τίτος στη Δαλματία» (Β΄ Τιμόθεο 4:8–10). Όλοι οι σχολιαστές συμφωνούν να κατατάσσουν του Κρήσκη με τον Τίτο και όχι με τον Δήμο, και βλέποντας εδώ, επομένως, μια αναφορά σε ένα ιεραποστολικό ταξίδι στη Γαλατία. Αυτός ο όρος, στους χρόνους της Καινής Διαθήκης, μπορεί να σημαίνει είτε τη Γαλατία (σημερινή Γαλλία) είτε τη ρωμαϊκή επαρχία της Γαλατίας στη Μικρά Ασία, όπου ο Παύλος είχε ιεραποστολικό έργο. Στα άλλα εδάφια όπου εμφανίζεται στην Καινή Διαθήκη, ωστόσο, υποδηλώνει τη Γαλατία (Μικρά Ασία), και πιθανότατα θα γινόταν έτσι κατανοητό εδώ από τον Τιμόθεο, ειδικά καθώς οι άλλες περιοχές που αναφέρονται είναι στα ανατολικά της Ρώμης. Επιπλέον, ο Παύλος θα μπορούσε εύκολα να έχει έναν λόγο να στείλει έναν μαθητή του να επισκεφτεί τις παλιές του Εκκλησίες στη Γαλατία, ενώ ο Φένλον σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι είχε ενεργό ενδιαφέρον για τη Γαλατία (Γαλλία).

Πρώιμες χριστιανικές παραδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλαιότερη παράδοση (Αποστολικά Συντάγματα, VII, 46) αντιπροσωπεύει τον Κρήσκη ως επίσκοπο των Εκκλησιών στη Γαλατία. Μεταγενέστερες παραδόσεις, από την άλλη πλευρά, τον εντοπίζουν ως Επίσκοπο της Βιέννης στη Γαλατία, επίσης στο Μάιντς του Ρήνου. Αλλά οι παλαιότερες γνωστές παραδόσεις της ίδιας της Γαλατίας δεν αναφέρουν τίποτα για αυτόν τον μαθητή του Αποστόλου ως ιδρυτή των Εκκλησιών τους, και η πίστη θεωρείται ότι προέκυψε αργότερα από την επιθυμία μιας Αποστολικής καταγωγής. Οι ισχυρισμοί της Βιέννης έχουν υποστηριχθεί πολύ έντονα αλλά βασίζονται στη λανθασμένη ταύτιση του πρώτου επισκόπου της, Κρήσκη(Κρέσκενς), που έζησε τον τρίτο αιώνα, με τον Κρήσκη (μαθητή του Παύλου). Άλλο τόσο αβάσιμο είναι ότι υπήρξε επίσκοπος στη Μάιντς. Η ανάγνωση ορισμένων χειρογράφων (Sinaiticus, Ephræmi), που έχουν "Gallia" αντί για "Galatia", έχει επίσης προωθηθεί υπέρ της Γαλατίας, αλλά η παραδοσιακή ανάγνωση υποστηρίζεται από τη μεγάλη μάζα χειρογράφων. Ο Κρήσκης αναφέρεται ως ένας από τους Εβδομήκοντα Αποστόλους του Χριστού από τον Ψευδο-Δωρόθεο. Το μαρτύριό του στη Γαλατία, επί Τραϊανού, που εορτάστηκε στις 27 Ιουνίου από το Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο, στερείται επιβεβαίωσης παλαιότερων Μαρτυρολογιών.

Τίμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]