Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς
Stjohn shanghai.png
Γέννηση
Θάνατος
Σιάτλ
Υπηκοότητα Ρωσία και Ουκρανία
Ιδιότητα ιερέας
Eορτασμός αγίου 2 Ιουλίου
Σχολές Φοίτησης Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Άγιος Ιωάννης (Μιχαήλ Μπορίσοβιτς Μαξίμοβιτς) γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του έτους 1896 στο χωριό Αντάμοβκα στο Χαρκώβ της Ρωσίας.

Τελείωσε τη Στρατιωτική Ακαδημία της Πολτάβας και στη συνέχεια τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χαρκώβ. Το 1922 ο Άγιος Ιωάννης μαζί με την οικογένειά του μετανάστευσε στο Βελιγράδι. Το 1924 χειροτονήθηκε αναγνώστης της Ρωσικής Εκκλησίας του Βελιγραδίου από τον Μητροπολίτη Αντώνιο και το 1925 αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Στις αρχές του έτους 1926 ο ίδιος Μητροπολίτης τον έκαρε μοναχό δίνοντας του το όνομα Ιωάννης και στη συνέχεια τον χειροτόνησε διάκονο. Στις 21 Νοεμβρίου του έτους 1926 χειροτονήθηκε ιερομόναχος από τον Επίσκοπο Γαβριήλ του Τσέλγιαβινσκ.

Διετέλεσε καθηγητής των θρησκευτικών στο Σερβικό Κρατικό Λύκειο και από το 1929 έως το 1934 υπήρξε δάσκαλος στην Ιερατική Σχολή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην πόλη του Βιτώλ. Στις 28 Μαΐου του 1934 εκλέχτηκε Επίσκοπος Σαγκάης, ενώ το 1946 εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος της περιφέρειας της Κίνας. Το 1951 οι Επίσκοποι της Συνόδου τον έστειλαν στην επισκοπή Παρισιού και Βρυξελλών. Στις 21 Νοεμβρίου του έτους 1962 εκλέχτηκε Επίσκοπος Σαν Φρανσίσκο. Αυτή ήταν και η τελευταία ιερατική μετακίνηση του. Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς κοιμήθηκε στις 2 Ιουλίου του έτους 1966 στο Σιάτλ.