Άγιος Δονάτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Δονάτος
Γέννηση4ος αιώνας
Παραμυθιά Θεσπρωτίας
Κοίμηση387
Εορτασμός30 Απριλίου

Ο Άγιος Δονάτος ο Θαυματουργός είναι ο Πολιούχος της Παραμυθιάς. Δεν ειναι γνωστό που γεννηθηκε. Έζησε την εποχή της βασιλείας του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου και υπήρξε επίσκοπος της πόλης Ευροίας που ήταν μια από τις 12 πόλεις της Ηπείρου και ήταν χτισμένη στην θέση όπου σήμερα βρίσκεται το χωριό Χόικα.

Γεννήθηκε γύρω στο 310 και απεβίωσε το 387. Τις πρώτες 3 τετραετίες της ζωής του τις έζησε στο Βουθρωτό της Ηπείρου, όπου και δίδασκε. Λίγα χρόνια αργότερα, χειροτονείται Επίσκοπος Ευροίας. Ο Άγιος Δονάτος εκτός από την Ευροία, δραστηριοποιείται στην πόλη Ισορεία, η οποία βρισκόταν στην θέση της σημερινής Γλυκής στις πήγες του Αχέροντα, και στην πόλη Ομφάλιον, για την οποία η μυθολογία αναφέρει πως βρισκόταν στο σημείο όπου ήταν η πύλη του Άδη.Το σημείο όπου από την Αχερουσία λίμνη, οι ψυχές των νεκρών ανθρώπων μεταφερόταν από τον Χάροντα στο Νεκρομαντείο.

Αναφέρεται, από τον εκκλησιαστικό ιστορικό της ύστερης αρχαιότητας Σωζόμενο, πως ο Άγιος Δονάτος έκανε πολλά θαύματα, όπως η επιτυχής μάχη με έναν δράκοντα, το καθάρισμα των νερών ενός πηγαδιού, η διάσωση της κόρης του αυτοκράτορα Θεοδόσιου αλλά και η ανάσταση νεκρών.