Άγιος Αχμέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Άγιος Αχμέτ ο Καλλιγράφος)

Ο Άγιος Αχμέτ ο ΚάλφαςΆγιος Αχμέτ ο Νεομάρτυρας) είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έζησε τον 17ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη και ήταν Τούρκος στην εθνικότητα. Ασκούσε το επάγγελμα του καλλιγράφου στη γραμματεία του σουλτάνου. Αρχικά, ήταν μουσουλμάνος από τους προγόνους του, έπειτα βαπτίστηκε κρυφά χριστιανός και μαρτύρησε για την πίστη του.[1]

Άγιος Αχμέτ ο Κάλφας
Άγιος
Κοίμηση1682
Κωνσταντινούπολη
Τιμάται απόΟρθόδοξη Εκκλησία
Εορτασμός24 Δεκεμβρίου

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αχμέτ, ως τούρκος στην καταγωγή, έζησε αρχικά ως μουσουλμάνος. Στο σπίτι του είχε δύο σκλάβες χριστιανές από τη Ρωσία. Η μία νέα και η άλλη ηλικιωμένη. Η μεγάλη κυρία συνήθιζε να πηγαίνει στην εκκλησία τις εορτάσιμες μέρες και να φέρνει στη νέα αντίδωρο και αγιασμό. Κάποια μέρα ο Αχμέτ αντιλήφθηκε ότι το στόμα της νέας γυναίκας ανέδιδε γλυκιά ευωδία. Υποχωρώντας στις επίμονες ερωτήσεις του Αχμέτ, η νέα απάντησε ότι έφαγε ψωμί αγιασμένο από τον ιερέα (αντίδωρο), που της έφερε η ηλικιωμένη γυναίκα. Η νέα ομολόγησε την πίστη της στον Αχμέτ λέγοντας πως η ορθόδοξη πίστη είναι η μόνη αληθινή θρησκεία κι εκείνος γεμάτος απορίες, ντύθηκε χριστιανικά, πήγε στο ναό του Πατριαρχείου και παρακολούθησε κρυφά τη Θεία Λειτουργία. Κατά τη Μεγάλη Είσοδο, είδε τον ιερέα ψηλά από τη γη να λάμπει ολόκληρος και όταν ο Πατριάρχης ευλογούσε τους πιστούς, διέκρινε ακτίνες φωτός να εκχέονται από τα χέρια του και να αγγίζουν τα κεφάλια των πιστών εκτός από το δικό του.[2] Συγκλονισμένος, ζήτησε κρυφά από έναν ιερέα να τον βαπτίσει. Ομολογούσε μπροστά σε συναδέλφους του ότι το πιο αληθινό πράγμα στον κόσμο είναι η πίστη στον Ιησού Χριστό. Αυτή η πράξη του τον οδήγησε στην φυλακή, όπου παρέμεινε έξι ημέρες δίχως τροφή και νερό.[3] Όταν παρουσιάστηκε στον δικαστή, ομολόγησε ότι η νηστεία τον είχε εξαγνίσει και ότι ο Χριστός του είχε αποκαλύψει τα βαθύτερα μυστήρια της πίστης. Με εντολή του ίδιου του σουλτάνου αποκεφαλίστηκε στις 3 Μαίου 1682. Από τον βίο του αναφέρεται ότι τα λείψανά του καταυγαζόταν επί πολλές ημέρες από υπερκόσμιο φως.[1] Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον θεωρεί Άγιο και γιορτάζει την μνήμη του στις 24 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.[4]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Άγιος Αχμέτ ο Κάλφας ο Νεομάρτυρας». www.saint.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2019. 
  2. Online, Εκκλησία (16 Μαΐου 2017). «Άγνωστοι και «παράξενοι» Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΦΩΤΟ)». ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2019. 
  3. «ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟ ΤΟΥ AΓΙΟΥ ΑΧΜΕΤ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ». web.archive.org. 4 Μαρτίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. thewebform. «24 Δεκεμβρίου». Εορτολόγιο. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2019.