Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης
Anastasius of persia.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 6ος αιώνας
Ρέυ
Θάνατος 22  Ιανουαρίου 628
Resafa
Αιτία θανάτου αποκεφαλισμός
Θρησκεία Χριστιανισμός
Eορτασμός αγίου 22 Ιανουαρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιώτης
μοναχός

Ο Οσιομάρτυρας Αναστάσιος ήταν γιος ενός μάγου και γεννήθηκε στην Περσία στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. Αρνούμενος να απαρνηθεί τη χριστιανική πίστη οδηγήθηκε στα βασανιστήρια και θανατώθηκε με φρικτό τρόπο. Η μνήμη του τιμάται στις 22 Ιανουαρίου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την εποχή αυτή οι Πέρσες είχαν καταλάβει την Ιερουσαλήμ και πήραν ως λάφυρό τους τον Τίμιο Σταυρό. Με την δύναμη του εκεί γίνονταν πολλά θαύματα και πολλοί τρέχανε με προθυμία να δούνε. Έτσι με το βλέμμα τους προσκυνούσαν το τίμιο Ξύλο του Χριστού, που αν και μεταφέρθηκε ως λάφυρο από τα Ιεροσόλυμα κυριεύει και ανατρέπει την μαγική περσική θρησκεία και αιχμαλωτίζει στην χριστιανική πίστη πολλές ψυχές. Μεταξύ αυτών ήταν και ο γιος του μάγου, ο οποίος μετά από θεία έλλαμψη αναζητούσε να μάθει γιατί οι Χριστιανοί τιμούσαν τόσο πολύ τον Τίμιο Σταυρό. Έμαθε για την αλήθεια του Ευαγγελίου και ήρθε στα Ιεροσόλυμα, όπου κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε με το χριστιανικό όνομα Αναστάσιος. Εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίου Σάββα, όπου έμεινε για 17 χρόνια.

Το μαρτύριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναγνωρίσθηκε όμως από τους Πέρσες και για την μεταστροφή του αυτή οδηγήθηκε αμέσως στα βασανιστήρια. Με πολλή χαρά και μεγάλη προθυμία παραδόθηκε στους δημίους, οι οποίοι τον στραγγάλισαν και κατόπιν τον αποκεφάλισαν.