Άγγελος Σιάγας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άγγελος Σιάγας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1899
Θάνατος1987
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας

O Άγγελος Ι. Σιάγας (Θεσσαλονίκη 1899-Αθήνα 1987) ήταν Έλληνας αρχιτέκτονας και ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού μοντερνισμού.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγγελος Σιάγας γεννήθηκε το 1899 στη Θεσσαλονίκη. Γόνος οικογένειας με φήμη στον τομέα της αρχιτεκτονικής του ελληνικού Βορρά, βρίσκεται από μικρός σε επαφή με το σχεδιασμό και την οικοδομή. Σπούδασε στην Α. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, απ' όπου και αποφοίτησε το 1925. Εργάστηκε για λίγο στο γραφείο του Εμμ. Κριεζή, ενώ μετέπειτα και για τέσσερα χρόνια συνεργάστηκε με τον Αρ. Ζάχο κυρίως ως επιβλέπων των κατασκευών των έργων του.

Το 1935 καταφέρνει να πάρει μια υποτροφία και να φύγει για την Στουτγάρδη, όπου μαθήτευσε κοντά στον Paul Bonatz. Αναφέρει ο Νικόλαος Θ. Χολέβας:

Κατά την μαθητεία του πλάι στον αρχιτέκτονα του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Στουτγάρδης, μυείται στο θέμα της πολεοδομικής διάστασης του αρχιτεκτονικού έργου, όπως επίσης και σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με τα κτηριολογικά προβλήματα των δημοσίων κτιρίων.

Κατά την παραμονή του στην Γερμανία έλαβε μέρος σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς για τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Αθηνών και Θεσσαλονίκης και δοκιμάστηκε έτσι για πρώτη φορά σε μια μεγάλη αρχιτεκτονική σύνθεση δημοσίου κτιρίου. Γενικότερα, την περίοδο παραμονής του στη Γερμανία έρχεται σε επαφή με την αρχιτεκτονική πραγματικότητα της Κεντρικής Ευρώπης και γνωρίζει σημαντικές μορφές του χώρου, όπως ο R. Neufert και o Μies van der Rohe, με τον οποίο μάλιστα συνδέεται με πραγματική φιλία.

Το 1938 επιστρέφει στην Ελλάδα. Τη δεκαετία 1940-1950 δραστηριοποιείται για την επαναλειτουργία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλ. Ανωτάτων Σχολών, όπου και εκλέγεται πρόεδρος, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία και αναβάθμιση του επαγγέλματος και του επιστημονικού ρόλου των αρχιτεκτόνων, ενώ από καταβολή προσωπικών του προσπαθειών ιδρύεται το περιοδικό «ο Αρχιτέκτων».

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του Σιάγα ήταν η ίδρυση της Κοσμητείας Εθνικού Τοπίου και Πόλεων (1957), όπου ο αρχιτέκτονας δραστηριοποιείται αρχικά ως αντιπρόεδρος πλάι στον Πικιώνη και εν συνεχεία και μέχρι το τέλος της ζωής του ως Πρόεδρος. Τον αρχιτέκτονα απασχολούσαν διαρκώς ζητήματα του πολεοδομικού χώρου. Τις απόψεις του και τη σκέψη του επ’ αυτών αναλύει στις «Απαντήσεις εις τα δέκα ερωτήματα επί του Οικιστικού», όπου καταγγέλλει την ανυπαρξία κρατικής πολιτικής στα χωροταξικά και πολεοδομικά προβλήματα του ελληνικού χώρου, κατηγορεί την πυκνή δόμηση και την κλίμακα των υψηλών κτηρίων της Αθήνας που αφενός λειτουργούν εις βάρος των μνημείων της Ακρόπολης και αφετέρου αυξάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, ο Σιάγας δραστηριοποιείται ως κριτής σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, συγγράφει άρθρα, συμμετέχει σε αρχιτεκτονικά συνέδρια, προτείνει μια ριζική αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής, ασχολείται με διάφορες αρχιτεκτονικές μελέτες και γενικά παραμένει ενεργός και δραστήριος. Στις 26 Ιουλίου 1987 απεβίωσε λόγω του καύσωνα που έπληξε την Αθήνα.

Τα σημαντικότερα έργα του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Οικία- εργαστήριο του γλύπτη Αντώνη Σώχου στο Ψυχικό (πραγματοποιήθηκε το 1931 και κατεδαφίστηκε το 1968-9)
 • Μελέτη για το συνοικισμό «Νέα Αλεξάνδρεια» (1931)
 • Οικία Παπαευαγγέλου, Μιχαήλ Βόδα 96, Αθήνα (πραγματοποιήθηκε το 1931 και κατεδαφίστηκε το 1989)
 • Οικία Αποστολίδη, Χαρ. Τρικούπη 199, Αθήνα (1931)
 • Δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων, Αθήνα (1931)
 • Μελέτη για τις Προσφυγικές κατοικίες στον Άγ. Ι. Ρέντη (1938-40)
 • Ιερός ναός Αγίας Βαρβάρας, Καλλιθέα (1955-56)
 • Ιερός ναός Αναλήψεως Βριλλησίων- σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Δημ. Κώνστα (μελέτη: 1957-59, ολοκληρώθηκε: 1977)
 • Μελέτη Μεγάρου Ο.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης στις οδούς Κ. Ντηλ και Ερμού (1960-68)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Νικ. Θ. Χολέβας, «Ο αρχιτέκτων Άγγελος Ι. Σιάγας (1899-1987)», εκδόσεις Παπασωτηρίου, Αθήνα 1992
 • Νικ. Θ. Χολέβας, « Αρχιτεκτονική χωρίς εικόνες », εκδόσεις Φιλιππότη, Αθήνα 1994
 • Δημήτρης Φιλιππίδης , « Νεοελληνική Αρχιτεκτονική » , εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»