Θεόδωρος Κατσανέβας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{αυτοβιογραφία}}
Ο '''Θεόδωρος Κατσανέβας''' είναι Έλληνας πανεπιστημιακός και πολιτικός.
Ο '''Θεόδωρος Κατσανέβας''' είναι Έλληνας πανεπιστημιακός και πολιτικός.
==Βιογραφία==
Γεννήθηκε στην Αθήνα το [[1947]]. Σπούδασε στο [[Πανεπιστήμιο Πειραιώς]] λαμβάνοντας πτυχίο [[Οικονομικά|Οικονομικών]]. Έχει διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D) στην οικονομική της εργασίας από το [[London School of Economics]], M.A. από το Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας στις Εργασιακές Σχέσεις


Γεννήθηκε στην [[Αθήνα]] το [[1947]] και σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο [[London School of Economics]] λαμβάνοντας διδακτορικό δίπλωμα στην οικονομική της εργασίας και στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας λαμβάνοντας Μ.Α. στις εργασιακές σχέσεις.
Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία το 1975-76, δίδαξε ως Πανεπιστημιακός στην Αγγλία και απασχολήθηκε ως ερευνητής στο ΚΕΠΕ και στη ΓΣΕΕ και ως δημοσιογράφος-αρθρογράφος στα περιοδικά European Industrial Relations Review, Αντί, Οικονομικός Ταχυδρόμος και στην εφημερίδα [[Τα Νέα]].


Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση [[ΔΕΑ]] και στο [[ΠΑΚ]] Αγγλίας και με τη [[Μεταπολίτευση|μεταπολίτευση]], το Σεπτέμβριο του 1974, στο [[Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα|ΠΑΣΟΚ]], μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1986-88), και της Κεντρικής Επιτροπής του [[Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα|ΠΑΣΟΚ]], με το οποίο έχει διατελέσει μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου (1989-2004).
Κατα τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση [[ΔΕΑ]] και στο [[ΠΑΚ]] Αγγλίας ενώ μετά την πτώση της Χούντας συμμετείχε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Το [[1981]] συμμετείχε στην συγγραφή του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τα κοινωνικά θέματα ενώ τον ίδιο χρόνο διορίστηκε πρόεδρος του [[Ο.Α.Ε.Δ.]], θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1985, οπότε και διορίστηκε διοικητής του [[Ι.Κ.Α.]]. Το [[1987]] εξελέγη μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ διατηρώντας παράλληλα την ιδιότητά του ως μέλους της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.


Το [[1989]] εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην περιφέρεια της Β΄ Αθηνών με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε να εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια μέχρι το [[2004]]. Το [[1996]], λίγο μετά τον θάνατο του [[Ανδρέας Παπανδρέου|Ανδρέα Παπανδρέου]], πεθερού του Κατσανέβα, ανοίχτηκε η πρώτη ιδιόχειρη διαθήκη του, στην οποία τον χαρακτήριζε "όνειδος" για την οικογένεια και τον κατηγορούσε οτι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά τον Γεώργιο Παπανδρέου. Τον Ιανουάριο του [[2004]] τέθηκε εκτός των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος μαζί με άλλος οκτώ βουλευτές με αφορμή την υπογραφή συγκεκριμένης τροπολογίας.<ref> [http://www.in.gr/NEWS/article.asp?lngEntityID=511399 Με απαίτηση Γ.Παπανδρέου, Εκτός ψηφοδελτίων ΠΑΣΟΚ οι «εννέα» που υπέγραψαν την τροπολογία για το Πόρτο Καρράς], in.gr, 23 Ιανουαρίου 2004, ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2008.</ref>
Έχει διατελέσει επίσης διοικητής του [[Ι.Κ.Α.]] (1985-1987), του [[Ο.Α.Ε.Δ.]] (1981-1985), Πρόεδρος Κοινοβουλευτικών επιτροπών και διάφορων φορέων.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, δημιούργησε το Σύνδεσμο Προώθησης Ελληνικών Προϊόντων, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ήταν εμπνευστής της καμπάνιας «''Ο Επιμένων Ελληνικά''» και δημιουργός του πρώτου μουσικού ραδιοφωνικού σταθμού με ελληνική μουσική, του «''Ελλάδα FM''». Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοαρμενικής Φιλίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Πτυχιούχων της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής, μέλος και στέλεχος διάφορων πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και ποντιακών φορέων και πιο πρόσφατα, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Φίλων των Παραδοσιακών Σκαφών. Έχει τιμηθεί από Δήμους, Κοινότητες, οικολογικές οργανώσεις και παρασημοφορηθεί από την Κυβέρνηση της [[Πολωνία|Πολωνίας]].


Κατα καιρούς έχει αρθρογραφήσει σε αρκετά περιοδικά μεταξύ των οποίων το Αντί, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος κ.α. και είναι συνεκδότης του επιστημονικού περιοδικού Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων. Έχει συμμετάσχει σε οργανώσεις και συνδέσμους, σε μερικούς απο τους οποίους έχει διατελέσει και πρόεδρος όπως στον σύνδεσμο Ελληνοαμερικανικής Φιλίας, στην Επιστημονική Εταιρεία Εργασιακών Σχέσεων, στην Επιστημονική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμου κ.λπ. Ασχολείται ιδιαίτερα με τον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού,για τον οποίο έχει δημιουργήσει αυτοματοποιημένα τεστ, που χορηγούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Επίσης έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών βιβλίων ενώ έχει εκδόση και ποιητική συλλογή.
Είναι καθηγητής του [[Πανεπιστήμιο Πειραιώς|Πανεπιστημίου Πειραιώς]] στην οικονομική της εργασίας, και επισκέπτης καθηγητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Συμβουλευτικής – Προσανατολισμού του [[Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών|Πανεπιστημίου Αθηνών]].


Σήμερα είναι καθηγητής του [[Πανεπιστήμιο Πειραιώς|Πανεπιστημίου Πειραιώς]] στην οικονομική της εργασίας. Ήταν παντρεμένος με την Σοφία Παπανδρέου, κόρη του πρώην πρωθυπουργού, [[Ανδρέας Παπανδρέου|Ανδρέα Παπανδρέου]], με την οποία απέκτησε δύο παιδιά αλλά χώρισε το 2000. Παντρεύτηκε ξανά με τη Γεωργία Τσέτσου, με την οποία απέκτησε μία κόρη.
Είναι πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Εργασιακών Σχέσεων από το 1997, της Επιστημονικής Εταιρίας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, συνεκδότης του επιστημονικού περιοδικού Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων, ιδρυτικό στέλεχος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια για τις εργασιακές σχέσεις, το ανθρώπινο δυναμικό, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την απασχόληση, και τις νέες τεχνολογίες. Παραδίδει σεμιναριακά μαθήματα για στελέχη και δίνει πολλές ομιλίες για το ευρύ κοινό, ειδικότερα σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και απασχόλησης.
Ασχολείται ιδιαίτερα με τον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού,για τον οποίο έχει δημιουργήσει αυτοματοποιημένα τεστ, που χορηγούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Έχει συγγράψει πάνω από τριάντα βιβλία και μελέτες στον τομέα της οικονομίας, της οικονομικής της εργασίας, των εργασιακών σχέσεων και του επαγγελματικού προσανατολισμού. Ορισμένα από αυτά χρησιμοποιούνται σαν πανεπιστημικά συγγράμματα, ενώ μελέτες του δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στον τύπο και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά


Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, (Γκαλερύ της Έρσης, κλπ.) και έχει εκδώσει ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Παντρεύτηκε με τη Σοφία Παπανδρέου, κόρη του [[Ανδρέας Παπανδρέου|Ανδρέα Παπανδρέου]], με την οποία απέκτησε δυο γιους, αλλά χώρισαν το 2000. Παντρεύτηκε ξανά με τη Γεωργία Τσέτσου, με την οποία απέκτησε μία κόρη.

Τον Ιανουάριο του 2004 τέθηκε εκτός των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος μαζί με άλλος οκτώ βουλευτές με αφορμή την υπογραφή συγκεκριμένης τροπολογίας.<ref> [http://www.in.gr/NEWS/article.asp?lngEntityID=511399 Με απαίτηση Γ.Παπανδρέου, Εκτός ψηφοδελτίων ΠΑΣΟΚ οι «εννέα» που υπέγραψαν την τροπολογία για το Πόρτο Καρράς], in.gr, 23 Ιανουαρίου 2004, ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2008.
</ref>
==Βιβλιογραφία==
==Βιβλιογραφία==
Επιλογή από βιβλία και μονογραφίες του Θεόδωρου Κατσανέβα:
Επιλογή από βιβλία και μονογραφίες του Θεόδωρου Κατσανέβα:
Γραμμή 65: Γραμμή 53:
*[http://www.unipi.gr/katsanevas Προσωπική ιστοσελίδα Θεόδωρου Κατσανέβα]
*[http://www.unipi.gr/katsanevas Προσωπική ιστοσελίδα Θεόδωρου Κατσανέβα]


[[Κατηγορία:Έλληνες πολιτικοί|Κατσανεβας]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές Β' Αθηνών|Κατσανεβας]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ|Κατσανεβας]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ|Κατσανεβας]]
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1947|Κατσανεβας]]
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1947|Κατσανεβας]]

Έκδοση από την 18:31, 19 Απριλίου 2009

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας είναι Έλληνας πανεπιστημιακός και πολιτικός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο London School of Economics λαμβάνοντας διδακτορικό δίπλωμα στην οικονομική της εργασίας και στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας λαμβάνοντας Μ.Α. στις εργασιακές σχέσεις.

Κατα τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση ΔΕΑ και στο ΠΑΚ Αγγλίας ενώ μετά την πτώση της Χούντας συμμετείχε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Το 1981 συμμετείχε στην συγγραφή του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τα κοινωνικά θέματα ενώ τον ίδιο χρόνο διορίστηκε πρόεδρος του Ο.Α.Ε.Δ., θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1985, οπότε και διορίστηκε διοικητής του Ι.Κ.Α.. Το 1987 εξελέγη μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ διατηρώντας παράλληλα την ιδιότητά του ως μέλους της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Το 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην περιφέρεια της Β΄ Αθηνών με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε να εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια μέχρι το 2004. Το 1996, λίγο μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, πεθερού του Κατσανέβα, ανοίχτηκε η πρώτη ιδιόχειρη διαθήκη του, στην οποία τον χαρακτήριζε "όνειδος" για την οικογένεια και τον κατηγορούσε οτι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά τον Γεώργιο Παπανδρέου. Τον Ιανουάριο του 2004 τέθηκε εκτός των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος μαζί με άλλος οκτώ βουλευτές με αφορμή την υπογραφή συγκεκριμένης τροπολογίας.[1]

Κατα καιρούς έχει αρθρογραφήσει σε αρκετά περιοδικά μεταξύ των οποίων το Αντί, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος κ.α. και είναι συνεκδότης του επιστημονικού περιοδικού Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων. Έχει συμμετάσχει σε οργανώσεις και συνδέσμους, σε μερικούς απο τους οποίους έχει διατελέσει και πρόεδρος όπως στον σύνδεσμο Ελληνοαμερικανικής Φιλίας, στην Επιστημονική Εταιρεία Εργασιακών Σχέσεων, στην Επιστημονική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμου κ.λπ. Ασχολείται ιδιαίτερα με τον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού,για τον οποίο έχει δημιουργήσει αυτοματοποιημένα τεστ, που χορηγούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Επίσης έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών βιβλίων ενώ έχει εκδόση και ποιητική συλλογή.

Σήμερα είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στην οικονομική της εργασίας. Ήταν παντρεμένος με την Σοφία Παπανδρέου, κόρη του πρώην πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά αλλά χώρισε το 2000. Παντρεύτηκε ξανά με τη Γεωργία Τσέτσου, με την οποία απέκτησε μία κόρη.

Βιβλιογραφία

Επιλογή από βιβλία και μονογραφίες του Θεόδωρου Κατσανέβα:

  1. Πληθωρισμός, αμοιβή εργασίας και επιχειρηματικά κέρδη, ΓΣΕΕ, 1976.
  2. Report on the foundation of an institute of labour in Greece. International Labour Office, 1977, Eπανέκδοση ΟΑΕΔ, 1983 (στην ελληνική και στην αγγλική, σε συνεργασία με Άγγελο Ζησιμόπουλο).
  3. Labour pressures in Greece, London, A Matrix Report, 1979.
  4. Evolution of social policy in Greece 1970-1980, Commission of the European Communities, 1981 (στην αγγλική και γαλλική, σε συνεργασία με Σπήλιο Παπασπηλιόπουλο).
  5. Εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα: Tο θεσμικό πλαίσιο και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ΚΕΠΕ 1981 και 1983.
  6. Industrial relations in small industry in Greece, International Labour Office (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), 1981, και ΟΑΕΔ 1983 (στην αγγλική και στην ελληνική).
  7. Το σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, Νέα Σύνορα, 1981, 2η έκδοση Αιχμή, 1985, 3η έκδοση Νέα Σύνορα, 1994, 4η έκδοση Παπαζήσης, 1996.
  8. Report on social developments in Greece, 1981 και 1982, Commission of European Communities (σε συνεργασία με Σπ. Παπασπηλιόπουλο, στην αγγλική και στη γαλλική).
  9. Θέματα απασχόλησης, ΟΑΕΔ, 1982.
  10. Trade unions in Greece, Athens, National Center of Social Research, 1984.
  11. The trade union movement in Greece: Two related studies, manpower employment organization, 1985 (with Ch. Jecchinis).
  12. Απασχόληση και ανεργία στην Ελλάδα, ΟΑΕΔ, 1986.
  13. Συνδικαλισμός και αλλαγή. Αθήνα, Αιχμή, 1987.
  14. Ειδικά θέματα της ελληνικής οικονομίας, Πειραιάς, Σταμούλης, 1988.
  15. Unemployment, demand for skilled labour and vocational training in the regional labour market of Greece, ministry of labour, manpower employment organization, 1989. (Research in cooperation with Ch. Jecchinis and Papavasiliou M.)
  16. Εργασιακές σχέσεις, εργασιακό περιβάλλον και παραγωγικότητα στην Ελλάδα, ΕΛΚΕΠΑ 1990 (σε συνεργασία με Χρίστο Τζεκίνη κ.ά.).
  17. Εργασιακές σχέσεις, Πειραιάς, Σταμούλης, 1991.
  18. Εργασιακές σχέσεις, (σε συνεργασία με Χρίστο Τζεκίνη, Ελένη Χατζηχαρίτου). Πειραιάς, Σταμούλης, 1994.
  19. Η εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα. Αθήνα, ΚΕΠΕ, 1996.
  20. Τhe transition of Bulgaria, Romania and Albania to a market economy and the consequences of employment. In Iatridis D. (Ed.). The societal impact of privatization social justice and welfare state. New York: Praeger, 1996. (Στην ελληνική: Η μετάβαση της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Αλβανίας στην οικονομία της αγοράς και οι επιπτώσεις στην απασχόληση. Αθήνα, ΕΛΚΕΠΑ, 1996).
  21. Causes and trends of strike action in European union countries, Social Studies, University of Malta, 1997.
  22. Προοπτικές της αγοράς εργασίας και ανάγκες σε νέες ειδικότητες στην Αττική για την επόμενη πενταετία 1998-2002, 1997 (έρευνα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του ΟΑΕΔ).
  23. Οικονομική της εργασίας και εργασιακές σχέσεις, Αθήνα, Σταμούλης, 1997, 1999,2002, (αναθεωρημένη επανέκδοση 2007)
  24. Επαγγέλματα του μέλλοντος. Αθήνα, Παπαζήσης, 1998.
  25. Σημειολογία της Ιθάκης: Σχέδια και στίχοι, Αθήνα, Καστανιώτης, 1998.
  26. Έρευνα για τις προοπτικές απασχόλησης στην αγορά εργασίας και τον προσδιορισμό της ζήτησης ειδικοτήτων στις 13 περιφέρειες της χώρας. 2001, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ΟΑΕΔ.
  27. Σπουδές και απασχόληση, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2001, (ως επιστημονικός υπεύθυνος)
  28. Μαρίκα Κατσανέβα : Σπονδή και μνήμη Πόντου. Οκτ.2001
  29. Οδηγός επαγγελμάτων. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. 2003 (επιστημονικός υπεύθυνος έργου)
  30. Σπουδές και απασχόληση. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. 2002 και 2004
  31. Έρευνα για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας.2004
  32. Επαγγέλματα του μέλλοντος και του παρελθόντος και επαγγελματικός προσανατολισμός. Πατάκης 2002, 2004, 2007
  33. Επαγγελματικός Προσανατολισμός : Η Εφαρμογή του στην Πράξη. ( Υπο έκδοση).

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι