Βιομηχανικά ορυκτά: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:


Σημειώνεται ότι τα βιομηχανικά [[ορυκτό|ορυκτά]] συνήθως είναι μίγματα ορυκτών και σπάνια είναι καθαρά ορυκτά.
Σημειώνεται ότι τα βιομηχανικά [[ορυκτό|ορυκτά]] συνήθως είναι μίγματα ορυκτών και σπάνια είναι καθαρά ορυκτά.

Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του [http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/a241_77.1141134104438.pdf Ν. 669/77]: Στην κατηγορία των βιομηχανικών ορυκτών μπορούν να υπαχθούν όλα τα [[Υπέδαφος#.CE.9B.CE.B1.CF.84.CE.BF.CE.BC.CE.B9.CE.BA.CE.AC .CE.9F.CF.81.CF.85.CE.BA.CF.84.CE.AC|λατομικά ορυκτά]] εκτός των κατηγοριών των μαρμάρων και των αδρανών υλικών . Αναφέρονται ιδιαιτέρως ως βιομηχανικά ορυκτά ο καολίνης, ο μπεντονίτης, η κιμωλία, ο γύψος, ο περλίτης, η κίσσηρις, η θηραϊκή, γη, ο χαλαζίας, η χαλαζιακή άμμος, αι άργιλοι και οι μάργες πλινθοποιίας, κεραμοποιίας, τσιμεντοβιομηχανίας, ως και εν γένει τα αργιλικά και μαργαϊκά πετρώματα που χρησιμοποιούνται στην τσιμεντοβιομηχανία<ref>{{Cite web|url = http://www.oryktosploutos.net/2010/12/blog-post_6301.html#.VJz4VXANA|title = Πύλη για τον Ελληνικό Ορυκτό Πλούτο: Ποιά είναι τα λατομικά ορυκτά;}}</ref>. 


==Παραδείγματα==
==Παραδείγματα==

Έκδοση από την 06:10, 26 Δεκεμβρίου 2014

Βιομηχανικά ορυκτά είναι υλικά τα οποία εξορύσσονται για την εμπορική τους αξία και τα οποία δεν είναι καύσιμα («ορυκτά καύσιμα») ούτε πρώτες ύλες για μέταλλα. Χρησιμοποιούνται στη φυσική τους μορφή, ή μετά από εμπλουτισμό, είτε σαν πρώτες ύλες είτε σαν πρόσθετα σε μεγάλη ποικιλία εφαρμογών.

Σημειώνεται ότι τα βιομηχανικά ορυκτά συνήθως είναι μίγματα ορυκτών και σπάνια είναι καθαρά ορυκτά.

Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του Ν. 669/77: Στην κατηγορία των βιομηχανικών ορυκτών μπορούν να υπαχθούν όλα τα λατομικά ορυκτά εκτός των κατηγοριών των μαρμάρων και των αδρανών υλικών . Αναφέρονται ιδιαιτέρως ως βιομηχανικά ορυκτά ο καολίνης, ο μπεντονίτης, η κιμωλία, ο γύψος, ο περλίτης, η κίσσηρις, η θηραϊκή, γη, ο χαλαζίας, η χαλαζιακή άμμος, αι άργιλοι και οι μάργες πλινθοποιίας, κεραμοποιίας, τσιμεντοβιομηχανίας, ως και εν γένει τα αργιλικά και μαργαϊκά πετρώματα που χρησιμοποιούνται στην τσιμεντοβιομηχανία[1]

Παραδείγματα