Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κανούχα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σχολή Κανό)
Λεπτομέρεια από Τα 4 επιτεύγματα, του Κανό Ειτόκου

Η Σχολή Κανούχα ή Σχολή Κανό (ιαπωνικά: 狩野派) είναι μία από τις πιο σημαντικές σχολές ζωγραφικής της Ιαπωνίας.

Ιστορία της σχολής

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σχολή τέχνης Κανό ιδρύθηκε από τον Κανό Μασανόμπου (14341530), σύγχρονου του Σεσσού και μαθητή του Σουμπούν. Κάποιοι ιστορικοί τέχνης ισχυρίζονται ότι παρότι ο Μασανόμπου υιοθέτησε στοιχεία κινέζικης ζωγραφικής και τεχνοτροπίες του Σουμπούν, ποτέ δεν είχε την αυθεντικότητα και την ιδιοφυΐα των δασκάλων του και κατάφερε να γίνει γνωστός καλλιτέχνης μόνο εξαιτίας της ευγενής καταγωγής του. Οι καλλιτέχνες που ακολούθησαν τη σχολή βελτίωσαν το στυλ και την τεχνική και μέσα σε μία γενιά η σχολή άνθησε και έγινε διάσημη.

Οι περισσότερες σχολές της εποχής ειδικευόταν είτε στην μορφή των φιγούρων είτε στα χρωματικά μέσα. Η σχολή Κανό κατάφερε να διακριθεί και στα δύο.

Οι ζωγράφοι του Κανό εργαζόταν συχνά σε μεγάλης κλίμακας έργα, αντλώντας τη θεματολογία τους από τα πουλιά, φυτά, το νερό και τα ζώα. Συχνά ζωγράφιζαν παραδοσιακές πόρτες και κάλυπταν το φόντο με φύλλα χρυσού. Κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά τους έργα βρίσκονται στο Κάστρο του Νιζό στο Κυότο. Η σχολή ήταν επίσης γνωστή για τα μονόχρωμες παραστάσεις τοπίων με μελάνη σε χαρτί.

Οι ζωγράφοι του Κανό συνέθεταν πολύ επίπεδους πίνακες αλλά εξισορροπούσαν το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα με την αψεγάδιαστη απεικόνιση λεπτομερειών ζώων και άλλων θεμάτων των έργων τους. Η χρήση αρνητικού χώρου που υπαινίσσεται την απόσταση και οι απεικονίσεις των σύννεφων, της θάλασσας και του ουρανού είναι δάνεια από την κινέζικη ζωγραφική και χρησιμοποιήθηκαν με αξιόλογα αποτελέσματα από τους καλλιτέχνες Κανό.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι επίσης η χρήση αδρών γραμμών στους πίνακες και η αντίθεση των μονόχρωμων παραστάσεων με τις επιχρυσωμένες απεικονίσεις των ζωγράφων σε χάρτινους τοίχους και άλλες επιφάνειες.

Αντιπρόσωποι της σχολής Κανό

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η άφιξη του Δυτικού πλοίου από τον Κανό Ναιζεν (1570–1616).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]