United Buddy Bears

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας κόσμος - ένα όραμα
Τα United Buddy Bears στη Παρίσι 2012

Το Buddy Bear (αγγλικά: buddy = φιλαράκι, καρντάσης, bear = αρκούδα, αρκούδος) είναι ένα ατομικά ζωγραφισμένο γλυπτό αρκούδας από πλαστική ύλη, ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες και με ενίσχυση ινών υάλου (φάιμπεργκλας). Το Buddy Bear αναπτύχθηκε το 2001 από τους Έβα και Κλάους Χέρλιτς, σε στενή συνεργασία με τον αυστριακό καλλιτέχνη και γλύπτη Ρόμαν Στρομπλ.

Το 2001 βάφτηκαν περίπου 350 αρκούδες και παρουσιάστηκαν στους δημόσιους δρόμους του Βερολίνου. Το 2002 πραγματοποιήθηκε μια προχωρημένη ιδέα: Ο κύκλος των United Buddy Bears.

Τα United Buddy Bears σε παγκόσμια περιοδεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα United Buddy Bears στη Μπουένος Άιρες 2009
Τα United Buddy Bears στη Σόφια 2011
Τα United Buddy Bears στη Ρίο ντε Τζανέιρο 2014
Τα United Buddy Bears στη Αβάνα 2015

Ως φορέας του μηνύματος "Πρέπει να γνωριστούμε για να μπορούμε να καταλαβαινόμαστε καλύτερα, να εμπιστευόμαστε περισσότερα και να συζούμε καλύτερα", τα United Buddy Bears προβάλλουν διεθνώς την ανοχή για και την συνεννόηση των λαών. Από το 2003 συμβολίζουν στις εκθέσεις της παγκόσμιας περιοδείας τους "Χέρι-Χέρι" μια ειρηνική συνύπαρξη. Χωρίς λόγια μιλούν σ' όλους τους ανθρώπους που τους βλέπουν, σ' όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Τα United Buddy Bears σχηματίζουν έναν κύκλο αποτελούμενο από έως και 150 γλυπτά αρκούδας, το καθένα των οποίων αντιπροσωπεύει μια χώρα αναγνωρισμένη από τους Ενωμένους Έθνους. Κάθε γλυπτό διαμορφώθηκε ατομικά από κάποιον καλλιτέχνη για την πατρίδα του. Μοτίβα και ύφος τυπικά για την χώρα συμβολίζουν το χαρακτήρα που κρύβεται πίσω από την έκαστη χώρα. Έτσι οι αρκούδες χρησιμεύουν ως καθρέφτης διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων, ιστοριών και τρόπων ζωής.

Προηγούμενες στάσεις της παγκόσμιας περιοδείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα United Buddy Bears αναφέρθηκαν στις επικεφαλίδες του τύπου ως "Πρέσβεις του Βερολίνου" και ως "Σύμβουλο του μοναδικού μας κόσμου". Από το Βερολίνο ξεκίνησαν οι αρκούδες ύψους δυο μέτρων, βάρους 50 κιλών και κατά πλειοψηφία πολύχρωμα ζωγραφισμένες, σ' όλον τον κόσμο. Στις ακόλουθες πόλεις ήδη παρουσιάστηκαν:

Στα σχέδια είναι οι εξής πόλεις: Μαδρίτη, Λος Άντζελες, Αθήνα.

Την αιγίδα αναλαμβάνουν τακτικά επώνυμα πρόσωπα της πολιτικής και των τεχνών. Έτσι μεταξύ άλλων και οι πρέσβεις της UNICEF Πίτερ Ουστίνοφ (2003), Τζάκι Τσαν[11] (2004), Μία Φάροου)[12] (2006).

Ειδικά κορυφαία σημεία μερικών εκθέσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2005 στο Τόκυο: Εγκαίνια της έκθεσης από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Χορστ Κέλερ καθώς και τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Τζουνιτσίρο Κοισούμι.
  • 2005 στο Σεούλ: Εκεί στάθηκαν για πρώτη φορά "χέρι-χέρι" ειρηνικά μαζί αρκούδες από την Νότια και τη Βόρεια Κορέα, διαμορφωμένες από καλλιτέχνες των αντίστοιχων τμημάτων της χώρας.
  • 2007 στη Ιερουσαλήμ: Η Παλαιστίνη εκπροσωπείται για πρώτη φορά ισόβαθμη δίπλα σε όλες τις άλλες χώρες στην ενωτική των λαών έκθεση αυτήν. Η αρκούδα διαμορφώθηκε από τον Ιμπραχίμ Χαζιμέχ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής των Καλών Τεχνών στην AIAP / UNESCO.
  • 2008 στο Πιονγιάνγκ: Για πρώτη φορά γίνεται μια διεθνή καλλιτεχνική έκθεση στη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι ελεύθερα προσβάσημη για οποιονδήποτε.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετικά με τις εκθέσεις των United Buddy Bears ο Μπαν Κι-μουν, Γενικός Γραμματέας των Ενωμένων Εθνών, δήλωσε τον Οκτώβριο του 2007 ότι "παρουσιάζουν την υψηλή δημιουργικότητα των καλλιτεχνών από πολλές διαφορετικές χώρες" και "μεταφέρουν έτσι στον κόσμο ένα μήνυμα αρμονίας και ειρήνης".

Βοήθεια υπέρ δεινοπαθούντων παιδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φιλανθρωπική σκέψη αποτελεί ένα σταθερό συστατικό της μην εμπορικής πρωτοβουλίας αυτής. Η επίσκεψη της έκθεσης είναι γενικά δωρεάν. Τα United Buddy Bears και η βοήθεια δεινοπαθούντων παιδιών έγιναν μια αδιαίρετη ενότητα. Έτσι μέχρι σήμερα συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2.500.000 ευρώ υπέρ της UNICEF καθώς και διάφορων τοπικών οργανώσεων βοήθειας παιδιών.[13]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Έκθεση στο Κάιρο
  2. «Έκθεση στην Ιερουσαλήμ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2008. 
  3. Έκθεση στο Κουάλα Λουμπούρ
  4. «Έκθεση στο Νέο Δελχί». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2012. 
  5. Έκθεση στο Παρίσι
  6. «United Buddy Bears - Εντυπώσεις από την έκθεση σε Αικατερινούπολη». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2013. 
  7. United Buddy Bears - Ρίο ντε Τζανέιρο, 2014
  8. «Cuba Absolutely: "United Buddy Bears in Havana"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2015. 
  9. «United Buddy Bears - Пенанг (Μαλαισία), 2016». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2017. 
  10. «La Hora: "Osos de la Tolerancia llegan a la Ciudad Capital"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  11. Ο Τζάκι Τσαν και τα Buddy Bears
  12. Η Μία Φάροου επισκέπτεται την έκθεση στη Βερολίνο
  13. BREUNINGER NEWS 13/11/08

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]