Born Again

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Born Again
Στούντιο άλμπουμ από Black Sabbath
Κυκλοφόρησε7 Αυγούστου 1983
Ηχογραφήθηκε1983 στο Όξφορντσαϊρ της Αγγλίας
Μουσικό είδοςHeavy Metal
Διάρκεια41:04
ΠαραγωγόςΡόμπιν Μπλακ, Black Sabbath
ΔισκογραφικήVertigo Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Black Sabbath)
Mob Rules
(1981)
Born Again
(1983)
The Seventh Star
(1986)

Born Again είναι ο τίτλος του ενδέκατου στούντιο δίσκου του βρετανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος Black Sabbath, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1983 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Vertigo" στην Ευρώπη και της Warner Bros. στην Αμερική.

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποχώρηση του Ρόνι Τζέιμς Ντίο, τα μέλη των Black Sabbath είχαν σαν σκοπό τη διάλυση του συγκροτήματος και τη δημιουργία ενός super group με τον πρώην τραγουδιστή των Deep Purple, Ίαν Γκίλαν στη σύνθεση του σχήματος, όπως και τον πρώην ντράμερ τους, Μπιλ Γουόρντ.[1]

Η νέα σύνθεση του συγκροτήματος μπήκε στα "Manor Studios" το Μάιο του 1983 και ηχογράφησε το δίσκο με τίτλο "Born Again", ο οποίος μετά από επιμονή του μάνατζερ τους Ντον Άρντεν, πεθερού του πρώην τραγουδιστή τους Όζι Όσμπορν, κυκλοφόρησε με την επωνυμία των Black Sabbath.

Το εξώφυλλο του δίσκου είναι δημιουργία του Στιβ Τζουλ και παρουσιάζει ένα μωρό-δαίμονα. Τα μέλη του συγκροτήματος, με εξαίρεση τον Τόνι Αϊόμι έχουν εκφράσει την απέχθεια τους για την εικόνα, ενώ έχει ψηφιστεί ως το δεύτερο χειρότερο εξώφυλλο όλων των εποχών στη χαρντ ροκ / χέβι μέταλ δισκογραφία, μετά το "Lovedrive" των Scorpions.[2]

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1983 και γνώρισε αρκετά μεγάλη επιτυχία, ανεβαίνοντας στο # 4 των βρετανικών τσαρτ, την υψηλότερη θέση στην οποία είχε φθάσει δίσκος του συγκροτήματος από το 1973. Επίσης, ανέβηκε στο Top-40 του Billboard στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ήταν το πρώτο άλμπουμ των Black Sabbath από το 1976 του οποίου το σινγκλ δεν μπήκε στα τσαρτ της πατρίδας τους, αλλά και το πρώτο άλμπουμ της δισκογραφίας τους το οποίο δεν έγινε χρυσό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το "Born Again" έλαβε αρχικά, αρνητικές κριτικές με το "Allmusic" να του δίνει 1,5 αστέρι και το "Blender" μόλις ένα. Παρ’ όλα αυτά, με το πέρασμα του χρόνου το άλμπουμ θεωρήθηκε ως ένα κρυφό "διαμάντι" από κριτικούς και οπαδούς του συγκροτήματος.

Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου 1983 από το Ντράμεν της Νορβηγίας και συνεχίστηκε μέχρι τις 3 Οκτωβρίου με το συγκρότημα να δίνει 22 συναυλίες στην Ευρώπη με τους Diamond Head να ανοίγουν τις εμφανίσεις τους. Στο set list τους συμπεριέλαβαν από το "Born Again" τα "Hot Line", "Born Again", "Zero the Hero", "Digital Bitch" και "Disturbing the Priest", ενώ στα encore των εμφανίσεων τους έπαιζαν και το "Smoke on the Water" των Deep Purple.[3] Στο συγκρότημα εντάχθηκε ο πρώην ντράμερ των Electric Light Orchestra, Μπεβ Μπέβαν, αντικαθιστώντας τον Μπιλ Γουόρντ,[4] ενώ αυτή ηταν η τελευταία περιοδεία τους με τον Μπάτλερ στο συγκρότημα μέχρι το 1992.[5]

Οι Black Sabbath μετέβησαν στη Βόρεια Αμερική τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, όπου εμφανιζόταν μαζί με τους Quiet Riot, συνεχίζοντας με άλλη μία αμερικάνικη περιοδεία στις αρχές του 1984, πραγματοποιώντας την τελευταία τους ζωντανή εμφάνιση με τον Ίαν Γκίλαν και τον Μπεβ Μπέβαν στη σύνθεση τους στις 4 Μαρτίου 1984 στο "Civic Center" του Σπρίνγκφηλντ της Μασσαχουσέτης.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Trashed (Iommi, Gillan, Butler, Ward) - 4:16
2. Stonehenge (Iommi, Gillan, Butler, Ward) - 1:58
3. Disturbing the Priest (Iommi, Gillan, Butler, Ward) - 5:49
4. The Dark (Iommi, Gillan, Butler, Ward) - 0:45
5. Zero the Hero (Iommi, Gillan, Butler, Ward) - 7:35
6. Digital Bitch (Iommi, Gillan, Butler, Ward) - 3:39
7. Born Again (Iommi, Gillan, Butler, Ward) - 6:34
8. Hot Line (Iommi, Gillan, Butler) - 4:52
9. Keep it Warm (Iommi, Gillan, Butler) - 5:36

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Born Again (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 7 Αυγούστου 1983

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 4
Σουηδία 7
Νορβηγία 14
Γερμανία 37
Καναδάς 37
Ηνωμένες Πολιτείες 39

Τα μέλη του συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Born Again ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]