Band Aid (συγκρότημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Band Aid ήταν ένα φιλανθρωπικό σούπερ γκρουπ στο οποίο συμμετείχαν κυρίως Βρετανοί και Ιρλανδοί μουσικοί και τραγουδιστές. [1] [2] [3] Ιδρύθηκε το 1984 από τον Μπομπ Γκέλντοφ και τον Μιτζ Γιούρε για να συγκεντρώσει χρήματα κατά του λιμού στην Αιθιοπία, κυκλοφορώντας το τραγούδι "Do They Know It's Christmas?" τη χριστουγεννιάτικη περίοδο της ίδιας χρονιάς. Στις 25 Νοεμβρίου 1984, το τραγούδι ηχογραφήθηκε στα Sarm West Studios στο Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου και κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου. [4] [5] Το σινγκλ ξεπέρασε τις ελπίδες των παραγωγών να γίνει το νούμερο ένα των Χριστουγέννων σε εκείνη την κυκλοφορία. Ακολούθησαν τρεις επαναηχογραφήσεις του τραγουδιού για να συγκεντρωθούν επιπλέον χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό, οι οποίες επίσης έφτασαν στην κορυφή των επιτυχιών: η έκδοση Band Aid II το 1989 και η έκδοση Band Aid 20 το 2004 και τέλος η έκδοση Band Aid 30 το 2014. [6]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σούπερ γκρουπ δημιουργήθηκε από τον Μπομπ Γκέλντοφ, ο οποίος ήταν τότε τραγουδιστής του ιρλανδικού συγκροτήματος Boomtown Rats. Το BBC διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αποτύπωση της φτώχειας που έπληττε τους Αιθίοπες πολίτες και αυτό επηρέασε τον Γκέλντοφ να αναλάβει δράση. Η Πόλα Γέιτς, σύντροφος του Μπομπ Γκέλντοφ, θεωρείται ότι ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τους αρχικούς Band Aid. Ήταν αυτή που έγινε η κινητήρια δύναμη που ενέπνευσε (και βοήθησε) τον Γκέλντοφ να συγκεντρώσει τους πιο διάσημους ποπ σταρ της δεκαετίας του 1980 για να συγκεντρώσουν χρήματα για την ανακούφιση της Αιθιοπίας από την πείνα. [7]

Το συγκρότημα αποτελούνταν από σαράντα καλλιτέχνες. Το όνομα του γκρουπ προήλθε από την ιδέα ότι οι μουσικοί θα παρείχαν βοήθεια σε λιγότερο προνομιούχους, που θύμιζε την επούλωση μιας πληγής με λευκοπλάστη. Ο Γκέλντοφ αναζητούσε υποστήριξη από όλα τα κράτη για την Αφρική ξεκινώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Για να γίνει αυτό, οι καλλιτέχνες ηχογράφησαν ένα επιτυχημένο σινγκλ με τίτλο "Do They Know It's Christmas?" που περιγράφει το πληγωμένο από τη φτώχεια αφρικανικό τοπίο της εποχής. Οι στίχοι του τραγουδιού έλεγαν: "Εκεί που δεν φυτρώνει ποτέ, δεν ρέει βροχή ούτε ποτάμια, ξέρουν ότι είναι καθόλου Χριστούγεννα;" Η Αιθιοπία ακολουθεί το ορθόδοξο ημερολόγιο όπου τα Χριστούγεννα γιορτάζονται την 7η Ιανουαρίου. Ωστόσο, όταν ηχογραφήθηκε το τραγούδι (κατά τη διάρκεια του λιμού 1983-1985 στην Αιθιοπία), η χώρα είχε κομμουνιστική κυβέρνηση και ως εκ τούτου, οι θρησκευτικές γιορτές δεν γιορτάζονταν.

Αρχική σύνθεση των Band Aid[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονολογία (1984)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκέλντοφ συγκινήθηκε τόσο από τα δεινά των λιμοκτονούντων παιδιών στην Αιθιοπία που αποφάσισε να προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα χρησιμοποιώντας τις επαφές του στην ποπ μουσική. Ζήτησε τη βοήθεια του Μιτζ Γιούρε, από τους Ultravox, για να δημιουργήσει έναν φιλανθρωπικό δίσκο. Ο Γιούρε πήρε τους στίχους του Γκέλντοφ και δημιούργησε τη μελωδία και για τον δίσκο. [8] Ο Γκέλντοφ κάλεσε πολλούς δημοφιλείς Βρετανούς και Ιρλανδούς καλλιτέχνες της εποχής. Ένα κριτήριο επιλογής του ήταν το πόσο διάσημοι ήταν, για να μεγιστοποιήσει τις πωλήσεις του δίσκου. Στη συνέχεια έκλεισε ραντεβού για να εμφανιστεί σε μια εκπομπή στο BBC Radio 1, με τον Ρίτσαρντ Σκίνερ, αλλά αντί να προωθήσει το νέο υλικό των Boomtown Rats όπως είχε προγραμματιστεί, ανακοίνωσε το σχέδιο για τους Band Aid. [9]

Το στούντιο ηχογράφησης έδωσε στους Band Aid μόλις 24 δωρεάν ώρες για την ηχογράφηση και τη μείξη του δίσκου, στις 25 Νοεμβρίου 1984. Η ηχογράφηση έγινε στα SARM Studios στο Νότινγκ Χιλ μεταξύ 11π.μ και 7 μ.μ., και κινηματογραφήθηκε από τον σκηνοθέτη Νάιτζελ Ντικ για να κυκλοφορήσει ως ποπ βίντεο, αν και μερικά βασικά κομμάτια είχαν ηχογραφηθεί την προηγούμενη μέρα στο οικιακό στούντιο του Μιτζ Γιούρε. Τα πρώτα κομμάτια που ηχογραφήθηκαν ήταν ομαδικά/χορωδιακά. Το βίντεο μεταφέρθηκε γρήγορα στα γραφεία Τύπου όπου προβλήθηκε ενώ η ηχογράφηση συνεχιζόταν. Αργότερα, ηχογραφήθηκαν τα τύμπανα του Φιλ Κόλινς. Η εισαγωγή του τραγουδιού περιλαμβάνει ένα επιβραδυμένο σαμπλ από ένα κομμάτι των Tears for Fears που ονομάζεται "The Hurting", που κυκλοφόρησε το 1983. Ο Τόνι Χάντλεϊ, των Spandau Ballet, ήταν ο πρώτος που ηχογράφησε τα φωνητικά του, ενώ ένα μέρος που τραγούδησαν οι Status Quo κρίθηκε άχρηστο και αντικαταστάθηκε από το μέρος που περιλάμβανε τους Πολ Γουέλερ, Στινγκ και Γκλεν Γκρέγκορι των Heaven 17. Ο Σάιμον Λε Μπον των Duran Duran τραγούδησε ανάμεσα στους Τζορτζ Μάικλ και Στινγκ. Ο Πολ Γιανκγ παραδέχτηκε από τότε, σε ένα ντοκιμαντέρ, ότι ήξερε ότι οι εναρκτήριοι στίχοι του γράφτηκαν για τον Ντέιβιντ Μπόουι, ο οποίος δεν μπόρεσε να κάνει την ηχογράφηση, αλλά συνέβαλε στη B-side (ο Μπόουι ερμήνευσε τους στίχους του στη συναυλία Live Aid την επόμενη χρονιά). Ο Μπόι Τζορτζ έφτασε τελευταίος στις 6 μ.μ., αφού ο Γκέλντοφ τον ξύπνησε τηλεφωνικά για να τον φέρει με μονκόρντ από τη Νέα Υόρκη ώστε να ηχογραφήσει το σόλο μέρος του. (Εκείνη την εποχή, οι Culture Club ήταν σε περιοδεία στις ΗΠΑ.)

Το επόμενο πρωί, ο Γκέλντοφ εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του Radio 1 με τον Μάικ Ριντ, για να προωθήσει τον δίσκο και να υποσχεθεί ότι κάθε δεκάρα θα πήγαινε στον φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτό οδήγησε σε αντιπαράθεση με τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε να παραιτηθεί από τον ΦΠΑ για τις πωλήσεις του σινγκλ. Ο Γκέλντοφ έγινε πρωτοσέλιδο με τη δημόσια αντίστασή τους στην πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ. Διαισθανόμενη τη δύναμη του κοινού αισθήματος, η κυβέρνηση υποχώρησε απαλλάσσοντας από τον φόρο τη φιλανθρωπική οργάνωση.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου 1984 και πήγε κατευθείαν στο Νο. 1 στο τσαρτ σινγκλ του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας όλους τους άλλους δίσκους μαζί. Έγινε το σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο, πουλώντας ένα εκατομμύριο αντίτυπα μόνο την πρώτη εβδομάδα. Έμεινε στο Νο. 1 πέντε εβδομάδες, πουλώντας πάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα και έγινε εύκολα το σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας έτσι το επταετές ρεκόρ που κατείχε το "Mull of Kintyre". Έκτοτε έχει ξεπεραστεί από το "Candle in the Wind 1997" του Έλτον Τζον (φόρος τιμής στην προγκίπισσα Νταϊάνα), αλλά είναι πιθανό να συνεχίσει να πουλάει σε διαφορετικές εκδόσεις πολλά χρόνια ακόμα. Το 1986, το πρωτότυπο μουσικό βίντεο του "Do They Know It's Christmas?" χάρισε στους Band Aid ένα βραβείο Grammy για το καλύτερο μικρού μήκους μουσικό βίντεο.

Μετά το Live Aid, το "Do They Know It's Christmas?" κυκλοφόρησε ξανά στα τέλη του 1985 σε ειδική έκδοση. Ένα μπόνους κομμάτι, το "One Year On" ήταν διαθέσιμο ως B-side. Μια μεταγραφή του "One Year On" υπάρχει σε ένα φυλλάδιο που συμπεριλήφθηκε στο σετ DVD του Live Aid, ο πρώτος δίσκος του οποίου περιλαμβάνει το ρεπορτάζ ειδήσεων του BBC, καθώς και το βίντεο των Band Aid.

Το Live Aid ενέπνευσε μια σειρά από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όπως το Media Aid, που συγκέντρωσε χρήματα για την οργάνωση Save the Children.

Ερμηνευτές του 1984[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελεσματικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επιτυχημένο σινγκλ " Do They Know It's Christmas?" είχε μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. Πούλησε πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και συγκέντρωσε περισσότερα από 24 εκατομμύρια δολάρια (USD). Η επιτυχία του σούπερ γκρουπ θεωρήθηκε μεγάλη αύξηση της Διπλωματίας Διασημοτήτων και ενέπνευσε παρόμοιες ενέργειες υποστήριξης από χώρες όπως ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιτυχία επηρέασε δύο οργανώσεις ζωντανών συναυλιών που διοργανώθηκαν από το Celebrity Charity. Οι συναυλίες ήταν οι USA for Africaκαι Live Aid και μεταδόθηκαν σε περισσότερες από 160 χώρες. Οι Band Aid και το Live Aid μαζί συγκέντρωσαν περίπου150 εκατομμύρια δολάρια (USD) για την προσπάθεια ανακούφισης της πείνας στην Αιθιοπία.

Band Aid II[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτή η έκδοση, που κυκλοφόρησε το 1989, δημιουργήθηκε από μια βρετανική ομάδα σύνθεσης τραγουδιών και παραγωγής που σχηματίστηκε από τους Μάικ Στοκ, Ματ Άιτκεν και Πιτ Γουότερμαν, γνωστή ως Stock Aitken Waterman. Οι μόνοι καλλιτέχνες από τους αρχικούς Band Aid που εμφανίστηκαν ξανά σε αυτήν την έκδοση ήταν η Σάρα Ντάλιν και η Κέρεν Γούντγουορντ των Bananarama. Αυτή η έκδοση έμεινε τρεις εβδομάδες στην κορυφή του UK Singles Chart.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 1989, ο Μπομπ Γκέλντοφ τηλεφώνησε στον Πιτ Γουότερμαν για να τον ρωτήσει αν θα σκεφτόταν να κάνει παραγωγή μιας νέας έκδοσης του τραγουδιού με τα μεγάλα αστέρια εκείνης της εποχής. Ο Γουότερμαν ανέβαλε αμέσως τον γάμο του [10] και άρχισε να καλεί τους καλλιτέχνες. Με ειδοποίηση μόλις δύο ημερών, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στα PWL Studios στο Νότιο Λονδίνο. Παρόντες στο στούντιο ήταν ο Γκέλντοφ, η σύζυγός του Πόλα Γέιτς και η εξάχρονη κόρη τους Φίφι Τρίξιμπελ, που ανυπομονούσε να γνωρίσει τον Τζέισον Ντόνοβαν.

Η ηχογράφηση συνεχίστηκε τη Δευτέρα, και μέχρι την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου το τραγούδι μεταδόθηκε για πρώτη φορά στο Capital Radio του Λονδίνου. Οι προπωλήσεις του δίσκου έφτασαν τις 500.000. Το τραγούδι κυκλοφόρησε την επόμενη εβδομάδα στις 11 Δεκεμβρίου και πέρασε τρεις εβδομάδες στο νούμερο ένα, και έγινε το ένατο τραγούδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της χρονιάς.

Band Aid 20[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Band Aid 20 ήταν η εκδοχή της φιλανθρωπικής ομάδας των Band Aid του 2004. Το συγκρότημα, το οποίο περιλάμβανε τους Ντάνιελ Μπέντινγκφιλντ, Τζάστιν Χόκινς των Darkness, Κρις Μάρτιν των Coldplay, Bono των U2 και Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ηχογράφησε ξανά το "Do They Know It's Christmas?". Το τραγούδι έφτασε στο Νο. 1 στις 6 Νοεμβρίου 2004, έμεινε τέσσερις εβδομάδες σε αυτήν τη θέση και έγινε το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις του 2004.

Band Aid 30[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Band Aid 30 ήταν η εκδοχή του φιλανθρωπικού σούπερ γκρουπ Band Aid του 2014. Ανακοινώθηκε από τον Μπομπ Γκέλντοφ και τον Μιτζ Γιούρε, ενώ ο στόχος ήταν να βοηθηθούν τα θύματα της επιδημίας της νόσου Έμπολα το 2014 στη Δυτική Αφρική και να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου. Όπως και στις προηγούμενες εκδοχές, το γκρουπ διασκεύασε το κομμάτι "Do They Know It's Christmas?", που γράφτηκε το 1984 από τους Γκέλντοφ και Γιούρε. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε από σύγχρονους Βρετανούς και Ιρλανδούς καλλιτέχνες με σημαντικές πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των One Direction, Σαμ Σμιθ, Εντ Σίραν, Έμελι Σαντέ, Έλι Γκούλντινγκ, Ρίτα Όρα και Bastille, μαζί με τους Κρις Μάρτιν (Coldplay) και Bono (U2) — ο οποίος συνέβαλε τρίτη φορά σε ηχογράφηση των Band Aid. [11]

Αυτή η διασκευή του τραγουδιού ανέβηκε στην κορυφή του τσαρτ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κυκλοφορίας του και στη συνέχεια έπεφτε μια θέση καθεμία από τις επόμενες δύο εβδομάδες πριν βγει από το Top 10 την τέταρτη εβδομάδα.

Επίσης, για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε μια γερμανική έκδοση και έφτασε στην πρώτη θέση των γερμανικών single chart στις αρχές Δεκεμβρίου 2014, ενώ μια γαλλική εκδοχή του τραγουδιού ηχογραφήθηκε με επικεφαλής την Carla Bruni. [12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sir Bob Geldof on tour ITV.com. Retrieved 15 September 2011
  2. Looking Back At Live Aid, 25 Years Later MTV. Retrieved 15 December 2011
  3. Bob Geldof The Guardian. Retrieved 15 September 2011
  4. The 20th anniversary of Band Aid BBC. Retrieved 15 December 2011
  5. Billboard 8 Dec 1984 Billboard. Retrieved 15 December 2011
  6. «Bob Geldof to record Band Aid 30». BBC News. 9 November 2014. https://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-29980841. Ανακτήθηκε στις 10 November 2014. 
  7. Cohen, Claire (2014-11-17). «Band Aid 30: Let's not forget Paula Yates - the woman who inspired it all» (στα αγγλικά). Daily Telegraph. ISSN 0307-1235. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 January 2022. https://ghostarchive.org/archive/20220112/https://www.telegraph.co.uk/women/womens-life/11235803/Band-Aid-30-Paula-Yates-the-woman-who-inspired-Bob-Geldof.html. Ανακτήθηκε στις 2018-11-22. 
  8. Ure, Midge (2013). If I Was... An Enhanced Updated Autobiography. Acorn Digital Press. 
  9. Presenter: Midge Ure (21 Οκτωβρίου 2004). Band Aid: The Song That Rocked the World (TV Production). 
  10. «14 of the worst Christmas songs». MusicRadar. https://www.musicradar.com/news/guitars/14-of-the-worst-christmas-songs-188075. Ανακτήθηκε στις 2018-11-22. 
  11. «Band Aid 30: One Direction among celebrity line-up». The Daily Telegraph. 10 November 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 January 2022. https://ghostarchive.org/archive/20220112/https://www.telegraph.co.uk/culture/music/music-news/11220735/Band-Aid-30-line-up-revealed.html. 
  12. «Carla Bruni to do French Band Aid song». The Daily Telegraph. 17 November 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 January 2022. https://ghostarchive.org/archive/20220112/https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11235431/Carla-Bruni-to-do-French-Band-Aid-song.html. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]