Μελωδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μελωδία είναι η διαδοχή μουσικών φθόγγων και ήχων, που ενοποιημένοι μας δίνουν ένα ηχητικό αποτέλεσμα[1]. Η λέξη μελωδία είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από δύο λέξεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσας μέλος και ωδή[2]. Η λέξη μέλος στα αρχαία χρόνια σήμαινε άκρο, κομμάτι, μέλος σώματος. Η μελωδία είναι το ένα μόνο απ' τα τρία στοιχεία της μουσικής. Τα άλλα δύο είναι ο ρυθμός και η αρμονία. Η διάρκεια της μελωδίας ποικίλλει, από σύντομη έως μεγάλης διάρκειας. Ποικίλλει επίσης και το πόσο εύκολα ή δύσκολα τραγουδιέται, όπως για παράδειγμα σε ένα απλό τραγούδι για παιδιά ή σε μια πιο πολύπλοκη σύνθεση.

Στην καθημερινότητά μας η λέξη μελωδία χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι που μας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, κάτι που μας αρέσει. Αυτό όμως αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της έννοιας που έχει η μελωδία μέσα στη μουσική.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νικόλας Τσαφταρίδης. «Ενότητα "Ακούγοντας μουσική"». Πολιτισμός και ελεύθερος χρόνος (PDF). ΥΠΕΠΘ-Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων. σελ. 39. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 20 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2014. 
  2. «Μελωδία». 17 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2014.