American Doll Posse

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
American Doll Posse
Album από Tori Amos
ΚυκλοφόρησεΑπρίλιος & Μάιος 2007
ΗχογραφήθηκεΙούνιος 2006 – Φεβρουάριος 2007
Μουσικό είδοςΕναλλακτικό ροκ,
Μπαρόκ ποπ, Πιάνο ροκ
Διάρκεια78:42
ΓλώσσαΑγγλική
ΠαραγωγόςTori Amos
ΔισκογραφικήEpic
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Tori Amos)
A Piano: The Collection
(2006)
American Doll Posse
(2007)
Abnormally Attracted to Sin
(2009)

American Doll Posse ονομάζεται το ένατο άλμπουμ της Αμερικανίδας τραγουδίστριας και συνθέτριας Τόρι Έιμος, που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2007. Με το άλμπουμ αυτό η Έιμος υποστήριξε πως έκανε μεγάλη στροφή σε σχέση με την προηγούμενη δουλειά της, με το «A Piano: The Collection» να αποτελεί σύνοψη της παλαιότερης δουλειάς της και το τέλος μιας εποχής. Το «American Doll Posse» ήταν το έκτο άλμπουμ της που έκανε το ντεμπούτο του στο Top 10, στο #5 στις ΗΠΑ.

Θεματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης της περιοδείας και σε διάφορες συνεντεύξεις καθώς προωθούσε το «A Piano», η Έιμος αποκάλυψε λεπτομέρειες για το νέο άλμπουμ της, το «American Doll Posse». Η πρώτη συνέντευξη στην οποία η Έιμος σχολίασε σε βάθος το άλμπουμ δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο στις 12 Μαρτίου, στην ιστοσελίδα του κιθαρίστα και δημοσιογράφου Πωλ Τίνγκεν. Η συνέντευξη εξηγούσε πολλά για το θεματικό πυρήνα του άλμπουμ και τα νοήματα πίσω από αυτό.

Posse είναι μια ομάδα από κοπέλες που όλες αποτελούν alter egos για την Έιμος. Τα ονόματά τους είναι Santa, Clyde, Isabel, Tori και Pip. Στις 23 Μαρτίου 2007, το toriamos.com εξέδωσε ένα audio clip από την Έιμος, αναφέροντας πως καθεμιά από αυτούς τους χαρακτήρες έχει το δικό της ιστολόγιο στο Διαδίκτυο το οποίο και ενθάρρυνε τους θαυμαστές της να ανακαλύψουν.

Πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ, η Έιμος είχε κάνει διάφορα σχόλια σχετικά με το πως επρόκειτο να βγάλει μια «γυναίκα πολεμίστρια» και πως το άλμπουμ θα ήταν πολύ διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα. Επίσης είχε δηλώσει πως θα είναι στη φύση του πολιτικό:

«Το κύριο μήνυμα του νέου μου άλμπουμ είναι: το πολιτικό είναι προσωπικό. Αυτό σε αντιπαραβολή με την παλαιά φεμινιστική δήλωση πως το προσωπικό είναι πολιτικό. Γνωρίζω πως έχει ειπωθεί ότι είναι σωστό και με τους δύο τρόπους, μα πρέπει να αντιστραφεί. Πρέπει να σκεφτούμε με τον τρόπο αυτό. Τώρα επεξεργάζομαι θέματα που δεν θα μπορούσα να έχω αγγίξει στα είκοσί μου. Με το «Little Earthquakes» επεξεργάστηκα πιο προσωπικά θέματα. Μα αν πρόκειται να είσαι αμερικανίδα γυναίκα το 2007 με πραγματική αντίληψη του τι συμβαίνει, πρέπει να δείξεις θάρρος, και πρέπει να γνωρίζεις πως κάποιος άνθρωποι δεν θέλουν να το αντικρίσουν».

American Doll Posse[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "American Doll Posse" που εμφανίζεται στον τίτλο αποτελείται από πέντε διαφορετικούς θηλυκούς χαρακτήρες τους οποίους η Έιμος ανέπτυξε γύρω από τα 20 κομμάτια του άλμπουμ. Καθένας αντικατοπτρίζει και μια διαφορετική πτυχή του χαρακτήρα της καλλιτέχνιδας.

«Αυτό που ήθελα να πω στις άλλες γυναίκες ήταν πως έχουν τη δική τους εκδοχή τμηματοποιημένου θηλυκού που μπορεί να είναι καταπιεσμένος μέσα τους. Για πολλά χρόνια ήμουν μια εικόνα: αυτό δεν είναι απαραίτητα ποια είμαι εξ ολοκλήρου. Έκανα κάποιες επιλογές και αυτό δεν σημαίνει πως αυτές οι επιλογές είναι η όλη ιστορία. Πιστεύω ότι αυτές οι γυναίκες μού δείχνουν πως δεν εξερεύνησα ειλικρινείς επεκτάσεις του εαυτού μου οι οποίες είναι τώρα τόσο πραγματικές όσο και η κοκκινομάλλα».

Isabel
Η Isabel (HisTORIcal) βασίζεται στην Ελληνίδα θεά του κυνηγιού, την Άρτεμη, και είναι η φωνή στα τραγούδια «Yo George», «Mr. Bad Man», «Devils & Gods», «Almost Rosey» και «Dark Side Of The Sun». Είναι φωτογράφος και είναι αυτή που εξωτερικεύει περισσότερο το ενδιαφέρον της για την πολιτική. Στις συναυλίες «ανέλαβε» τα τραγούδια της Τόρι Έιμος «Sweet Dreams», «In The Springtime Of His Voodoo», «Tombigbee», «Virginia», «Scarlet's Walk», «Sweet Sangria» και «Mountain», καθώς και μία διασκευή του μουσικού θέματος του «Εξορκιστή» με τίτλο «Tubular Bells». Επίσης το τραγούδι των The Velvet Underground με τίτλο «New Age».
Clyde
Η Clyde (CliTORIdes) βασίζεται στην Ελληνίδα θεά του Κάτω Κόσμου, την Περσεφόνη, και είναι η φωνή στα τραγούδια «Bouncing Off Clouds», «Girl Disappearing», «Roosterspur Bridge» και «Beauty Of Speed». Η Clyde «προβάλει έντονα τα συναισθηματικά της τραύματα, μα παραμένει ιδεαλίστρια. Αντικρίζει τις συνέπειες του να μην είσαι ολοκληρωμένο άτομο. Ψάχνει να βρει σε τι πιστεύει και αντιμετωπίζει με το γεγονός ότι έχει απογοητευτεί στη ζωή της». Στις συναυλίες ερμηνεύει τα τραγούδια «Little Amsterdam», «Black-Dove (January)», «Juarez», «Little Earthquakes», «Upside Down», «Mary» και το κομμάτι του Λόυντ Κόουλ, «Rattlesnakes».
Pip
Η Pip (ExpiraTORIal) βασίζεται στην Ελληνίδα θεά του πολέμου, της σοφίας και στρατηγικής, την Αθηνά, και είναι η φωνή στα τραγούδια «Teenage Hustling», «Fat Slut», «Body & Soul» (με τη Santa), «Velvet Revolution» και «Smokey Joe». Είναι μια γυναίκα πολεμίστρια που συνηθίζει να μάχεται. Στις συναυλίες ερμηνεύει τα τραγούδια «Bliss», «Cruel», «The Waitress», «Blood Roses», «Me And A Gun», «Professional Widow», «Suede» και το τραγούδι του Νηλ Γιανγκ «Heart Of Gold».
Santa
Η Santa (SanaTORIum) βασίζεται στην Ελληνίδα θεά του έρωτα, την Αφροδίτη, και είναι η φωνή στα τραγούδια «You Can Bring Your Dog», «Secret Spell», «Body & Soul» (με την Pip), «Programmable Soda», «Dragon» και «My Posse Can Do». Είναι αισθησιακή και παθιασμένη. Στις συναυλίες ερμηνεύει τα τραγούδια «Cruel», «God», «Sugar», «She's Your Cocaine», «Hoochie Woman», «Raspberry Swirl», «Bug A Martini», «Carnival» και «Sweet The Sting».
Tori
Η Tori (TerraTORIes) βασίζεται στους Έλληνες θεούς Δήμητρα και Διόνυσο, και είναι η φωνή στα τραγούδια «Big Wheel», «Digital Ghost», «Father's Son», «Code Red» και «Posse Bonus». Εμφανίζεται ως καρικατούρα της Έιμος, με τις εικόνες προώθησης του άλμπουμ να κρατάει στο ένα χέρι φασκόμηλο και μία Βίβλο, ενώ στο άλλο είναι γραμμένη η λέξη «Ντροπή» (Shame).

Ιστολόγια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως μέρος της εκστρατείας προώθησης του άλμπουμ, μια σειρά από ιστολόγια (blogs) γραμμένα από κάθε χαρακτήρα κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο τα οποία και ενθαρρύνθηκαν οι θαυμαστές της Έιμος να ανακαλύψουν. Σε συνέντευξη της η καλλιτέχνιδα ανέφερε πως τα ιστολόγια θα είναι διαθέσιμα μέχρι και το Δεκέμβρη του 2007.

Τα Μουσικά Κομμάτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα τραγούδια γράφτηκαν και ερμηνεύτηκαν από την Τόρι Έιμος.

# Τραγούδι Doll Διάρκεια
01 "Yo George" Isabel 1:25
02 "Big Wheel" Tori 3:15
03 "Bouncing Off Clouds" Clyde 4:06
04 "Teenage Hustling" Pip 4:02
05 "Digital Ghost" Tori 3:50
06 "You Can Bring Your Dog" Santa 4:04
07 "Mr. Bad Man" Isabel 3:18
08 "Fat Slut" Pip 0:41
09 "Girl Disappearing" Clyde 4:00
10 "Secret Spell" Santa 4:04
11 "Devils and Gods" Isabel 0:53
12 "Body and Soul" Pip & Santa 3:56
13 "Father's Son" Tori 3:59
14 "Programmable Soda" Santa 1:25
15 "Code Red" Tori 5:27
16 "Roosterspur Bridge" Clyde 4:01
17 "Beauty of Speed" Clyde 4:06
18 "Almost Rosey" Isabel 5:26
19 "Velvet Revolution" Pip 1:19
20 "Dark Side of the Sun" Isabel 4:16
21 "Posse Bonus" Tori 1:45
22 "Smokey Joe" Pip 4:19
23 "Dragon" Santa 5:03

Το άλμπουμ όπως και τα περισσότερα της Έιμος είναι γνωστό για τη συλλογή του από B-Sides. Το ένα μπορεί να βρεθεί στην περιορισμένης κυκλοφορίας έκδοση του άλμπουμ, ενώ τα άλλα δύο είναι διαθέσιμα μέσω διάφορων ηλεκτρονικών καταστημάτων σαν ψηφιακά downloads. Τα τρία τελευταία κομμάτια του άλμπουμ, τα «Posse Bonus», «Smokey Joe», και «Dragon», επρόκειτο αρχικά να κυκλοφορήσουν ως B-Sides αλλά τελικά αποφασίστηκε πως θα συμπεριληφθούν επισήμως στα τραγούδια του άλμπουμ.

Τραγούδι Doll Προέλευση
"My Posse Can Do" Santa "American Doll Posse DVD"
"Miracle" Clyde & Tori "iTunes Pre-order"
"Drive All Night" Santa & Isabel "Borders Edition"

Ηχογράφηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχοντας κάνει προεργασία στο γράψιμο τραγουδιών κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης περιοδείας της την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2005, και επιπλέον δουλειά μετά το τέλος της περιοδείας, οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2006 στο προσωπικό στούντιο της Έιμος στο σπίτι της στην Κορνουάλη της Αγγλίας. Στο μπάσο ήταν ο Τζον Έβανς και στα ντραμς ο Ματ Τσάμπερλαιην. Ταυτόχρονα εκτελούσε και την προώθηση στην αγορά της συλλογής της με τίτλο «A Piano: The Collection». Η μίξη ολοκληρώθηκε τους δύο πρώτους μήνες του 2007 και το όνομα ανακοινώθηκε στον τύπο στις 20 Φεβρουαρίου.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τραγούδι «Big Wheel» κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ ως πρώτο single. Ωστόσο απορρίφτηκε από διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς επειδή η συντομογραφία MILF επαναλαμβάνεται στη γέφυρα του τραγουδιού. Παρά το γεγονός αυτό το τραγούδι είχε μεγάλη επιτυχία στην εναλλακτική ραδιοφωνία για ενηλίκους. Το «Bouncing Off Clouds» ακολούθησε ως πρώτο single για το ευρωπαϊκό κοινό και δεύτερο για το αμερικανικό.

Όπως όλες οι κυκλοφορίες της καλλιτέχνιδας με την Epic Records, το American Doll Posse κυκλοφόρησε και σε περιορισμένη έκδοση περιλαμβάνοντας δύο βίντεο (ένα που αφορούσε τα παρασκήνια της φωτογράφησής της και ένα επιπλέον κομμάτι με τίτλο «My Posse Can Do»), ένα μεγαλύτερο βιβλιαράκι και πέντε κάρτες, μία για κάθε κοπέλα. Το iTunes προσέφερε ένα δωρεάν μπόνους μουσικό κομμάτι με τίτλο «Miracle» και έναν κωδικό συναυλίας Ticketmaster σε όποιον έκανε προ – παραγγελία του άλμπουμ. Το Borders προσέφερε ένα μουσικό κομμάτι με τίτλο «Drive All Night» σε όποιον αγόραζε την κανονική έκδοση του άλμπουμ, ενώ το Target μια αφίσα με τα πέντε κορίτσια.

Περιοδεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη εμφάνιση της Έιμος μπροστά σε κοινό με το νέο υλικό της έλαβε χώρα στις 10 Απριλίου 2007 στο Βερολίνο της Γερμανίας, όπου και ερμήνευσε έξι κομμάτια στο πιάνο: τα «Silent All These Years» και «Leather» από το «Little Earthquakes» του 1992, καθώς και τέσσερα τραγούδια από το νέο άλμπουμ, τα «Velvet Revolution», «Father's Son», «Beauty of Speed» και «Almost Rosey».

Η περιοδεία μαζί με το συγκρότημά της ξεκίνησε στις 28 Μαΐου 2007 στη Ρώμη, στην Ιταλία. Το ευρωπαϊκό κομμάτι ολοκληρώθηκε στην πόλη Ρα’ ανάνα, του Ισραήλ στις 21 Ιουλίου 2007. Ένας από τους σταθμούς ήταν και η Ελλάδα τον Ιούλιο, στα πλαίσια του πρώτου FlyBEEyond Festival. Το αυστραλιανό κομμάτι της περιοδείας ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου και διήρκεσε μέχρι το τέλος του μήνα, και κατόπιν ακολούθησε το κομμάτι της Βόρειας Αμερικής που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2007 στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Η Έιμος ξεκινούσε κάθε συναυλία μεταμφιεσμένη σε κάποιο από τα alter ego της, προτού επιστρέψει στον εαυτό της για τα υπόλοιπα δύο τρίτα της συναυλίας. Υπήρξαν μονάχα δύο εξαιρέσεις.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Όλες οι πληροφορίες ελήφθησαν από τα άρθρα της αγγλόφωνης wikipedia για την καλλιτέχνιδα και το άλμπουμ.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]