354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το έμβλημα της Μοίρας Ο Πήγασος

Η 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών αποτελεί Μοίρα Τακτικών Μεταφορών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έχει ως έδρα το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας και ανήκει στην 112 Πτέρυγα Μάχης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγκροτήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 με αεροσκάφη C-47 Dakota. Ανέστειλε την λειτουργία της για πρώτη φορά στα μέσα της δεκατίας του 1960.

Αεροσκάφος C-47 Dakota

Επανασυγκροτήθηκε στις 16 Μαΐου του 1970 και αρχικά ονομαζόταν 354 Μοίρα Μεταφορών με την ονομασία «Πήγασος». Εξοπλίστηκε με τα νεοπαραληφθέντα μεταγωγικά αεροσκάφη NORD N2501D NORATLAS Γαλλικής προέλευσης. Αρχικά η Μοίρα παρέλαβε 16 αεροσκάφη, τα οποία θα συμπλήρωναν το έργο των γερασμένων αεροσκαφών C-47 Dakota. Αργότερα ο αριθμός τους θα έφθανε στα 51 αεροσκάφη που μέχρι τότε εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της Γερμανικής Αεροπορίας.

Τα πρώτα πληρώματα αέρος και τεχνικό προσωπικό είχαν μεταφερθεί στο WUNSTORF της Γερμανίας, την έδρα της Ακαδημίας Μεταφορικών Αεροσκαφών για παρακολούθηση Θεωρητικής Εκπαίδευσης. Ακολούθησε Επιχειρησιακή Εκπαίδευση και αργότερα όλο το προσωπικό εντάχθηκε σε Γερμανική Μοίρα και εκτελούσε κανονικές αποστολές. Στούς Πέντε αυτούς μήνες εντατικής εκπαίδευσης απέκτησαν τις γνώσεις οπού χρειάζονταν ωστε να στελεχώσουν την νέα Μοίρα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρώτος Διοικητής ήταν ο Αντισμήναρχος Ζαφείρης Λινοξυλάκης από το (15-05-1970 έως 26-06-1971), έμβλημά της ήταν ο Πήγασος (μυθολογία) Διοικητικά και επιχειρησιακά ανήκε στο 28ο Αρχηγείο Τακτικών Αεροπορικών Δυνάμεων (ΑΤΑΔ). Αποστολή της Μοίρας ήταν η εκτέλεση των Τακτικών Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύντομα και παρά τις δυσκολίες αναπτύχθηκε πλήρως σε προσωπικό και μέσα και αποτέλεσε πλέον την κυριότερη Μοίρα Μεταφορών. Οκτώ μήνες από της συστάσεώς της παρελαβε 14 αεροσκάφη NORD N2501D NORATLAS Εκτός από Αερομεταφορές πραγματοποίουσε και αποστολές ρίψεις αλεξιπτωτιστών και εφοδίων πραγματοποίησαν και ρίψεις των πρώτων γυναικών αλεξιπτωτιστριών,το 1973 η Μοίρα αξιολογήθηκε με επιτυχία από το ΝΑΤΟ.

Αεροσκάφος Nord Noratlas

Στις 18 Δεκεμβρίου του 1976 μετονομάσθηκε «354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών» για να δηλωθεί έτσι το ευρύ φάσμα του έργου και των αποστολών της. Μαζί αλλάζει και το έμβλημα της Μοίρας, Ο Πήγασος παίρνει διαφορετική μορφή.

Σημαντικότερη στιγμή της δράσης της 354 ΜΤΜ ήταν η παράτολμη επιχείρηση Νίκη τη νύχτα της 21ης προς 22ας Ιουλίου του 1974 στην Κύπρο, η οποία είχε ως στόχο την αερομεταφορά δύναμης Ελλήνων καταδρομέων για την προστασία του αεροδρομίου Λευκωσίας από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής.

Τον Ιούλιο του 1980 η 354 ΜΤΜ παραδίδει τα αεροσκάφη της στην 355 ΜΤΜ και λειτουργεί ως Σμήνος Αεροσκαφών NORATLAS συνεχίζοντας την δράση της.

Στις 18 Απριλίου του 1982, μετά από 12ετή συνεχή παρουσία, έχοντας επιτελέσει σημαντικό επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο, η λειτουργία της 354 Μ.Τ.Μ. αναστέλλεται

Αεροσκάφος C-27J Spartan

Στις 3 Ιανουαρίου του 2005 ανασυγκροτειται εκ νέου και εξοπλίζεται με τo νέο αεροσκάφος C-27J Spartan ενώ αυτήν την φορά προσωπικό στέλνεται για εκπαίδευση στο Τορίνο της Ιταλίας οπού και βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της κατασκεύαστριας εταιρίας Alenia Aeronautica.

Σήμερα η 112 Π.Μ. έρχεται να καλύψει τις αυξανόμενες απαιτήσεις, ως αιχμή του δόρατος της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης.

Πηγές - Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]