Ψάρι Κορινθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ψάρι Κορινθίας
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
Περιφερειακή ΕνότηταΚορινθίας
ΔήμοςΣικυωνίων
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
Πληθυσμός
Μόνιμος332
Έτος απογραφής2021

Το Ψάρι είναι χωριό στην περιοχή της Στυμφαλίας, στην ορεινή Κορινθία. Διοικητικά υπάγεται στον διευρυμένο καλλικρατικό Δήμο Σικυωνίων.

Είναι ένα από τα πέντε (5) χωριά με αυτήν την ονομασία στην Πελοπόννησο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 828 μέτρων.

Κατά την αρχαιότητα, η ευρύτερη περιοχή της Στυμφαλίας αποτελούσε μία εκ των δεκατριών ανεξαρτήτων πολιτειών που συγκροτούσαν την Αρχαία Αρκαδία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Ψάρι φαίνεται πως υπήρχε ήδη πριν το Μεσαίωνα με την ονομασία «ΙΧΘΥΣ». Στη συνέχεια, στα τέλη περίπου του 15ου αιώνα, το όνομα παραφράστηκε ατυχώς στην καθομιλουμένη από τους  τότε χωρικούς κατοίκους του ως «ΨΑΡΙ». Τα παραπάνω αναφέρονται στην Ακολουθία και τον εγκωμιαστικό λόγο για τον καταγόμενο από το Ψάρι  Νεομάρτυρα Άγιο Νικόλαο τον εξ Ιχθύος της Κορινθίας, που συνέγραψε το 1558 (4 χρόνια μετά το Μαρτύριό Του),  ο δεινός θεολόγος της Ορθοδοξίας, Δαμασκηνός Στουδίτης.

Στο διάβα των αιώνων το Ψάρι υπέστη τρεις (3) σχεδόν ολικές καταστροφές εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης των κατοίκων του στους κατά καιρούς κατακτητές :

1.     Το 1784 (περίπου) από τον Νουρή Μπέη της Κορίνθου

2.     Τον Ιούλιο του 1826 από τον Ιμπραήμ Πασά της Αιγύπτου

3.     Στις 6/7/1944 από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές. Έκαψαν ολοσχερώς τα περισσότερα σπίτια του χωριού και εκτέλεσαν με βάναυσο τρόπο 5 κατοίκους.

Η παλαιότερη καταγεγραμμένη απογραφή πληθυσμού του χωριού, είναι η λεγόμενη «απογραφή GRIMANI», η οποία έγινε το έτος 1700 (απογραφή των Βενετών). Στην απογραφή αυτή καταγράφηκαν 40 κάτοικοι στο Ψάρι. Στην απογραφή αυτή καταχωρήθηκαν όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες έως 40 ετών, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες θεωρήθηκαν από τις αρχές, ως μη έχουσες φορολογικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή πληθυσμού του 2021 στο χωριό απεγράφησαν 332 άτομα.

Οι ασχολίες των κατοίκων του χωριού ως επί το πλείστον είναι αγροτικές και κτηνοτροφικές.

Σε υψόμετρο 650 - 850 μέτρων οι κάτοικοι του χωριού, καλλιεργούν μία από τις εκλεκτότερες οινοποιήσιμες Ελληνικές ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού, το «Αγιωργίτικο Νεμέας» και δημιουργούν εξαιρετικά κρασιά. Γι' αυτό το Ψάρι, μαζί με την Νεμέα και άλλα 12 χωριά της περιοχής από το έτος 1971 ,έχει το δικαίωμα να φέρει την «Ονομασία Προελεύσεως Νεμέα Ανωτέρας Ποιότητας» (ΟΠΑΠ-Νεμέα).

Καλλιεργούνται επίσης οι λευκές ποικιλίες σταφυλιού «ροδίτη», «σαρντονέ» και «μοσχοφίλερο» και άλλες.

Άλλα εκλεκτά παραγόμενα προϊόντα στο Ψάρι, είναι η ονομαστή Κορινθιακή σταφίδα, πολλές ποικιλίες μελιού και τα εξαιρετικά σε ποιότητα κηπευτικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]