Χουρμαδιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χουρμαδιά
Χουρμαδιά
Χουρμαδιά
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Liliopsida)
Τάξη: Αρεκώδη (Arecales)
Οικογένεια: Φοινικοειδή/Αρεκοειδή (Arecaceae)
Γένος: Φοίνιξ (Phoenix)
Είδος: Φ. δακτυλοφόρος (P. dactylifera)
Διώνυμο
Φοίνιξ ο δακτυλοφόρος (Phoenix dactylifera)
L.
Phoenix dactylifera
Ύψος
20-30 μ.
Ελάχιστη θερμοκρασία ατμόσφαιρας
-10οC
Υψόμετρο ανάπτυξης
Άγνωστο (Ξηρές ερημικές περιοχές)
Χρώμα φυλλώματος
Ασημοπράσινο
Χρώμα κορμού
Καφέ-γκρίζο
Έδαφος
Άγνωστο

Η χουρμαδιά (Phoenix dactylifera, Φοίνιξ ο δακτυλοφόρος) είναι είδος φοίνικα. Φύεται στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα), στην Αραβική χερσόνησο, στη Μεσοποταμία του Ιράκ και κατά μήκος του Περσικού φτάνει μέχρι το Πακιστάν, τη βορειοδυτική Ινδία και τα νοτιοδυτικά σύνορα του Αφγανιστάν. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, υπάρχει ένα τεραστίων διαστάσεων, τεχνητά φυτεμένο φοινικόδασος με Phoenix dactylifera, δίπλα σε μια πόλη.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χουρμαδιά φθάνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, περίπου τα 20 με 30 μ. Έχει λεπτό κορμό γκρίζου-καφέ χρώματος, τα φύλλα της έχουν μήκος περί τα 5.5-6 μ. και τα φυλλάρια του τα 30-60 εκατοστά. Αντέχει στο ψύχος μέχρι και στους -10οC και έχει απαιτήσεις σε φως και νερό. Οι καρποί της (χουρμάδες) κίτρινου-πορτοκαλιού η πορτοκαλοκόκκινου χρώματος και με μήκος 3,8 εκατοστών είναι οι μόνοι βρώσιμοι απ' όλα τα είδη χουρμαδιάς που υπάρχουν. Καρπούς παράγουν μόνο τα θηλυκά δέντρα συνήθως όταν κοντά τους φύονται αρσενικά και βοηθούν τη γονιμοποίηση μέσω της γύρης των ανθέων.

Συχνά συγχέεται με τον Κανάριο φοίνικα λόγω της εμφανούς ομοιότητάς τους. Η χουρμαδιά ωστόσο έχει σταχτοπράσινα φύλλα (σε σύγκριση με τα ανοιχτά πράσινα του κανάριου) και αρκετά πιο λιγνό κορμό. Είναι επίσης ο μοναδικος φοίνικας του γένους του, ο οποίος παράγει εδώδιμους καρπούς.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]