Χοακίν Κορτές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χοακίν Κορτές
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22  Φεβρουαρίου 1969
Κόρδοβα
ΨευδώνυμοJoaquín Cortés
Χώρα πολιτογράφησηςΙσπανία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Ύψος187 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχορογράφος
χορευτής μπαλέτου
ηθοποιός
σκηνοθέτης κινηματογράφου
παραγωγός θεάτρου
μουσικός
Περίοδος ακμής2010
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςLunas del Auditorio (2009)
Χρυσό μετάλλιο της Αξίας στις καλές τέχνες (2010)
Lunas del Auditorio (2010)
Ιστότοπος
www.joaquincortes.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χοακίν Πεδράχα Ρέγιες (ισπανικά: Joaquín Pedraja Reyes), γνωστός επαγγελματικά ως Χοακίν Κορτές, (γενν. στις 22 Φεβρουαρίου 1969) είναι Ισπανός χορευτής, που έχει εκπαιδευτεί στο κλασικό μπαλέτο, καθώς και στο φλαμένκο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χοακίν Κορτές είναι Ισπανός χορευτής φλαμένκο. Με καταγωγή από την Κόρδοβα, ο Κορτές έδειξε ενδιαφέρον για τον χορό από νεαρή ηλικία. Ο Κορτές και η οικογένειά του μετακόμισαν στη Μαδρίτη το 1981.[1] Λίγο μετά τη μετάβαση στη Μαδρίτη, άρχισε να παίρνει επίσημα μαθήματα χορού και να σπουδάζει σοβαρά.

Το 1984, έγινε δεκτός ως μέλος της ισπανικής εθνικής εταιρείας μπαλέτου. Ταξίδεψε στον κόσμο με το Ισπανικό Εθνικό Μπαλέτο, ερμηνεύοντας σε σημαντικούς χώρους, όπως η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης και το Παλάτι του Κρεμλίνου στη Μόσχα.[2] Κατά τη διάρκεια της θητείας του με το Ισπανικό Εθνικό Μπαλέτο, έγινε επίσης ένας κύριος σόλο ερμηνευτής γνωστός για τη εξαιρετική του αντοχή και την αθλητικότητά του.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και η Λόρα Μπους παρακολουθούν την παράσταση του Χοακίν Κορτές καθώς χορεύει σε ένα κουιντέτο μουσικών Flamenco κατά τη διάρκεια ενός εορτασμού για τον Μήνα της Ισπανικής Κληρονομιάς στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου στις 15 Σεπτεμβρίου 2004.

Επιθυμώντας πιο δημιουργικό έλεγχο, ο Χοακίν Κορτές δημιούργησε την εταιρία χορού φλαμένκο Χοακίν Κορτές και ξεκίνησε την πρώτη του διεθνή περιοδεία «Cibayí» το 1992 σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι Η.Π.Α.. [3] Ο σχηματισμός της εταιρείας του Κορτές του επέτρεψε να αποκλίνει από το καθαρό μπαλέτο και να δημιουργήσει τη δική του σύντηξη φλαμένκο, μπαλέτου και μοντέρνου χορού. Το 1995, εκτός από το να εμφανίζεται σε δύο διεθνείς ταινίες - «La flor de mi secreto» (Το μυστικό μου λουλούδι) του Πέδρο Αλμοδόβαρ και το «Flamenco» του Κάρλος Σάουρα, ο Χοακίν Κορτές ξεκίνησε αυτό που θεωρείται συχνά η πιο επιτυχημένη του επιχείρηση, «Pasión Gitana» "(Πάθος τσιγγάνων)".[3] [1]Το «Pasión Gitana» σηματοδότησε την αρχή της αναγνώρισης του Κορτές όχι μόνο για το ταλέντο του ως χορευτή, αλλά και ως χορογράφου και καλλιτεχνικού σκηνοθέτη. Ο Τζόρτζιο Αρμάνι ήταν ο σχεδιαστής των κουστουμιών της παράστασης «Pasión Gitana». Στη διάρκεια τεσσάρων ετών αυτή η παράσταση ανέβηκε σε περισσότερες από σαράντα χώρες.[2]Το 1999 είχε ανακηρυχθεί πρεσβευτής καλής θέλησης της UNESCO για την συμβολή του στη διατήρηση και προαγωγή της παραδοσιακής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς των τσιγγάνων καθώς και για την προώθηση των αξιών της ισότητας, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων.[4]

Το 1999 ο Κορτές ήταν το θέμα μιας ταινίας ντοκιμαντέρ και ξεκίνησε μια επιτυχημένη περιοδεία του «Soul» σε όλη τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Στη δεκαετία του 1990 ο Χοακίν Κορτές απέκτησε φήμη για τις στενές σχέσεις του με διασημότητες υψηλού προφίλ, όπως η Ναόμι Κάμπελ, ο Τζόρτζιο Αρμάνι και η Μίρα Σορβίνο. Το 1999, έδωσε μία παράσταση στην τελετή έναρξης του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου στη Σεβίλλη.[3]

Συνεχίζοντας στη χιλιετία, η εστίαση του Κορτές άλλαξε από το χορό στη χορογραφία και την καλλιτεχνική κατεύθυνση. Συνεχίζει να χορεύει σε περιορισμένη χωρητικότητα ζωντανά στη σκηνή, σε ταινίες και τηλεόραση. Το 2000, έπαιξε ρόλο στην ταινία "Gitano" (Τσιγγάνος) και ξανά το 2004 στο «Vaniglia e cioccolato» (Βανίλια και σοκολάτα). Το 2001, εμφανίστηκε επίσης στη συναυλία της Τζένιφερ Λόπεζ στο Πουέρτο Ρίκο. Το 2004, ο Κορτές συμμετείχε στη διεθνή περιοδεία του «De Amor y Odio» που τον πήγε, μεταξύ άλλων, στην Αγγλία, την Πορτογαλία, την Ταϊλάνδη και τη Νέα Υόρκη. Το 2007 σηματοδότησε την αρχή του πιο πρόσφατου θεάματος του Χοακίν Κορτές, «Mi Soledad» (Μοναξιά μου).[5] Στις 15 Μαΐου 2007 εμφανίστηκε ως χορευτής καλεσμένος σε ένα ημιτελικό τμήμα υψηλού προφίλ στο «Dancing with the Stars» του ABC. Το 2018 συμμετείχε ως κριτής στο ισπανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Dancing with the Stars». Στο ίδιο έτος εμφανίστηκε στο talent show «See Who Is Dancing» στο Μεξικό. Το 2019 παρουσίασε την παράσταση «Essence» και απέσπασε πολύ καλές κριτικές.[2]

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Joaquín Cortés». IMDb. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Biography | Joaquín Cortés | Web Oficial | Official Website» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2021. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Joaquín Cortés». web.archive.org. 17 Δεκεμβρίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «Joaquín Cortés | United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization». www.unesco.org. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2021. 
  5. «Joaquín Cortés: Mi Soledad». Broadway.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2021.