Φιλελεύθερος (ελληνική εφημερίδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Φιλελεύθερος[1] είναι μία καθημερινή, πρωινή πολιτική εφημερίδα που εκδίδεται στην Αθήνα και αρχικά κυκλοφορούσε τις ημέρες από Δευτέρα έως και Παρασκευή πανελλαδικά. Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε στις 20 Νοεμβρίου 2017. Το καθημερινό φύλλο έκλεισε στις 10 Ιανουαρίου 2020. Η εφημερίδα από τις 18 Ιανουαρίου 2020 βγαίνει μόνο τα Σάββατα[2]. Οι πωλήσεις του εβδομαδιαίου φύλλου βρίσκονται λίγο πάνω από τα 2.800 φύλλα εβδομαδιαίως. Αργότερα, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του πρακτορείου ΑΡΓΟΣ, οι πωλήσεις είχαν πέσει στις 1.900 ανά εβδομάδα.

Εκδότης της εφημερίδας ο δημοσιογράφος Θανάσης Μαυρίδης. Γενικός διευθυντής είναι ο πρώην διευθυντής των ΝΕΩΝ και επί σειρά ετών στέλεχος του ΔΟΛ, Παναγιώτης Λάμψιας. Διευθυντής σύνταξης είναι ο Βασίλης Γεώργας. Για τον σκοπό έκδοσης της εφημερίδας εργάζονται ή συνεργάζονται με τον Φιλελεύθερο περίπου 50 δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι και σκιτσογράφοι. Στις 31 Οκτωβρίου 2020 κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας.[3]

Πολιτική κατεύθυνση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρώτη έκδοση του Φιλελεύθερου η εφημερίδα έφερε το μότο «Η εφημερίδα της μεσαίας τάξης». Από την πρώτη μέρα της έκδοσης της εφημερίδας ο Θανάσης Μαυρίδης δήλωσε πως η εφημερίδα Φιλελεύθερος θα είναι μια βαθιά ταξική εφημερίδα. Η εφημερίδα τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της φιλελεύθερης προοπτικής της χώρας.[4]

Διαμάχη με Πάνο Καμμένο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, ο Φιλελεύθερος με δημοσίευμα που αναφερόταν στις συνθήκες κράτησης των προσφύγων στον καταυλισμό της Μόριας με τίτλο «Ανήθικο Πάρτι».[5] Ο Πάνος Καμμένος κατέθεσε μήνυση σε βάρος των: εκδότη Θανάση Μαυρίδη, διευθυντή Παναγιώτη Λάμψια, διευθυντή σύνταξης Βασίλη Γεώργα, διευθυντή έκδοσης Γιώργο Μπαλγκά, της αρχισυντάκτριας του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού και των δημοσιογράφων Γαβριήλ Σερέτη και Νικολέτας Μουτούση.[6] Μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Στη ΓΑΔΑ οι τρεις δημοσιογράφοι (Μαυρίδης, Λάμψιας, Γαλανού) παρουσιάστηκαν αυτοβούλως, έχοντας ενημερωθεί σχετικά με τη μήνυση και εκκίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου, και αφού παρέμειναν στις οικίες τους αναμένοντας τα αρμόδια αστυνομικά όργανα. Παρέμειναν κρατούμενοι το ίδιο βράδυ στο Α.Τ. Εξαρχίων. Την επομένη οι δημοσιογράφοι παρουσιάστηκαν εκτάκτως στον εισαγγελέα και αποφυλακίστηκαν, ενώ ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα προκειμένου να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του Φιλελεύθερου για σπατάλη κονδυλίων.[7]

Η υπόθεση προκάλεσε την κατακραυγή του πολιτικού κόσμου και του διεθνή Τύπου.

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί τα 2 τελευταία χρόνια για τη διαχείριση των πόρων που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση εντόπισε παρατυπίες στην ανάθεση συμβάσεων για το προσφυγικό από την Eυρωπαϊκή Yπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).[8]

Τελικά η εφημερίδα ζήτησε συγγνώμη από τον Πάνο Καμμένο στον προτελευταίο φύλλο της.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Φιλελεύθερος». fileleftheros.gr. Φιλελεύθερος. 31 Οκτωβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουνίου 2019. 
  2. «Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» βάζει τέλος στην ημερήσια έκδοση της». epixeiro.gr || Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2020. 
  3. «Κλείνει ο «Φιλελεύθερος» του Μαυρίδη». Documento. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2020. 
  4. Μαυρίδης, Θανάσης (23 Οκτωβρίου 2017). «Φιλελεύθερος, μία βαθιά ταξική εφημερίδα». liberal.gr. Φιλελεύθερος. 
  5. «Εξώφυλλο Φιλελεύθερου 31/10/2018». fileleftheros.gr. Φιλελεύθερος. 31 Οκτωβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουνίου 2019. 
  6. «Ο Πάνος Καμμένος ζητάει τη σύλληψη 7 δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου»». liberal.gr. Φιλελεύθερος. 22 Σεπτεμβρίου 2018. 
  7. «Ελεύθεροι αφέθηκαν οι Θ. Μαυρίδης, Π. Λάμψιας και Κ. Γαλανού - Διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα». liberal.gr. Φιλελεύθερος. 23 Σεπτεμβρίου 2018. 
  8. «OLAF: Κακοδιαχείριση και παρατυπίες στο προσφυγικό στην Ελλάδα». liberal.gr. Φιλελεύθερος. 22 Νοεμβρίου 2018. 
  9. «Η συγνώμη της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στον Πάνο Καμμένο». newsbreak. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2020.