Τρόπαιο Νέισμιθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τρόπαιο Νέισμιθ
Απονέμεται γιαΚατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Καλαθοσφαίρισης
ΠαρουσιαστέςFIBA
Πρώτη απονομή1967 (πρωτότυπο τρόπαιο)
1998 (αναδιαμορφωμένο)
2019 (επανασχεδιασμός)
Τελευταία απονομή2019
ΙστοσελίδαFIBA.com

Το Τρόπαιο Νέισμιθ είναι τρόπαιο που απονέμεται στην πρωταθλήτρια ομάδα ανδρών του Παγκόσμιου Κυπέλλου Καλαθοσφαίρισης της FIBA και ονομάζεται προς τιμήν του εφευρέτη της καλαθοσφαίρισης, Τζέιμς Νέισμιθ. Το τρόπαιο απονεμήθηκε για πρώτη φορά στον νικητή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 1967. Η τρέχουσα έκδοση του τροπαίου απονεμήθηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήδη από την πρώτη διοργάνωση το 1950, η FIBA είχε αποφασίσει να ονομάσει το τρόπαιο προς τιμήν του Τζέιμς Νέισμιθ, αλλά δεν είχε τα χρήματα για τη δημιουργία του. Τελικά, το 1965, η FIBA έλαβε δωρεά 1.000 $ και ανέθεσε τη δημιουργία ενός τροπαίου. Το τρόπαιο εισήχθη στη διοργάνωση του 1967 και απονεμήθηκε στη Σοβιετική Ένωση, η οποία κέρδισε τον πρώτο από τους τρεις τίτλους της Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Το αρχικό τρόπαιο αναδιαμορφώθηκε και ένα νέο, ενημερωμένο τρόπαιο εισήχθη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1998. Το πρωτότυπο τρόπαιο βρίσκεται τώρα στο Ίδρυμα Πέδρο Φεράντιθ στην Ισπανία.[1] Το νέο Τρόπαιο Νέισμιθ σφυρηλατήθηκε από την αυθεντία της Goldsmith, Γκούντερ Σόμπελ, ο οποίος ήρθε από το Μπατ Κρόιτσναχ της Γερμανίας. Ο σχεδιασμός του τροπαίου εμπνεύστηκε από τα ταξίδια του μακροχρόνιου Γενικού Γραμματέα της FIBA Ρενάτο Ουίλιαμ Τζόουνς.[2] Το νέο τρόπαιο παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβία για πρώτη φορά μετά τους Τελικούς στις 9 Αυγούστου 1998 στην Αθήνα.

Το άνω μέρος του πρόσφατα δημιουργημένου Τροπάιου Νέισμιθ έχει σχέδιο λουλουδιών λωτού. Το δεκαγώνιο περιστρεφόμενο μεσαίο κομμάτι, με σκαλιστούς χάρτες των ηπείρων και ένθετους πολύτιμους λίθους, συμβολίζει τις πέντε ηπείρους. Ο μαύρος όνυχας, ο κίτρινος κιτρίνης, η πράσινη χρυσοπράση, ο κόκκινος γρανάτης και το μπλε τοπάζι αντιπροσωπεύουν όλες τις περιοχές του κόσμου.[2] Ο Τζόουνς ήταν ιδιαίτερα ερωτευμένος με την Αίγυπτο. Ο σχεδιασμός του λωτού εμπνεύστηκε από τους Ναούς του Καρνάκ και το όνομα του Δρ. Νέισμιθ είναι χαραγμένο και στις τέσσερις πλευρές, σε λατινικές και αραβικές γραφές, κινεζικούς χαρακτήρες και αιγυπτιακά ιερογλυφικά.[1]

Το ασημένιο στέλεχος 975/1000 από πάνω και κάτω μέρη - επιχρυσωμένο στο εσωτερικό - και το μεσαίο τμήμα από κίτρινο χρυσό 14 καρατίων, κάνει το κύπελλο ιδιαίτερα πολύτιμο. Η βάση είναι κατασκευασμένη από γρανίτη Rosa Porrino και έχει διαστάσεις 20 x 20 εκατοστά (7,9 ίντσες). Η κορυφή του κυπέλλου έχει περιφέρεια 21 εκατοστά (8.3 ίντσες). Το τρόπαιο έχει ύψος 47 εκατοστά (18,5 ίντσες) και ζυγίζει εννέα κιλά.[2]

Μια νέα έκδοση του Τροπαίου Νέισμιθ παρουσιάστηκε στις 7 Μαΐου 2017, κατά τη διάρκεια των τελετών κλήρωσης των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019. Το τρόπαιο, ύψους περίπου 60 εκατοστών (13 εκ. υψηλότερο από την έκδοση του 1998), είναι κατασκευασμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από χρυσό και περιλαμβάνει τα ονόματα των προηγούμενων πρωταθλητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη βάση. Το αρχικό όνομα της FIBA (Federation Internationale de Basketball Amateur) είναι επίσης χαραγμένο στο στεφάνι του τροπαίου. Το τρόπαιο σχεδιάστηκε από το δημιουργικό πρακτορείο Radiant Studios Ltd και δημιουργήθηκε από τον αργυροχόο Τόμας Λάιτ.[3]

Νικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Ancient Egypt in basketball». egyptology.blogspot.com. 17 Ιανουαρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2010. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Naismith Trophy Unites Five Continents». FIBA.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2010. 
  3. 2019 FIBA Basketball World Cup trophy Αρχειοθετήθηκε 2017-08-14 στο Wayback Machine., FIBA.com

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]