Τεφνούτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τεφνούτ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣου
ΤέκναΓκεμπ
Σετ
Νουτ
ΓονείςΑτούμ
ΑδέλφιαΣου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τεφνούτ (επίσης Τεφνέτ και Θέφνις) μάλλον πρέπει να ήταν θεολογική οντότητα της Αιγυπτιακής Μυθολογίας παρά πραγματικό πρόσωπο. Στην Ηλιούπολη θεωρείτο δίδυμη αδελφή και σύζυγος του Σου, αλλά απ' ό,τι φαίνεται, σε αρχαιότερους χρόνους σχημάτιζε ζεύγος με κάποιο θεό Τεφέν, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε τίποτε άλλο πέρα από το όνομά του. Η Τεφνούτ και ο Σου αποτελούσαν το πρώτο ζεύγος της Ηλιοπολιτικής Εννεάδας.

Ήταν θεά της δροσιάς ή της βροχής, λίαν απαραίτητες στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και θεωρείτο επίσης ηλιακή θεότητα, η οποία απεικονίζονταν με μορφή λέαινας ή γυναικός με κεφάλι λέαινας και ο αδελφός της ως λέων. Με τη μορφή αυτή την απεικονίζει ο μύθος να περνά στη Νουβία, μετά από φιλονικία με τον σύζυγό της. Οι Έλληνες την ταύτιζαν κάποιες φορές με την Άρτεμη και στα κείμενα περιγράφεται ως ωχρά αδελφή του Σου, καθώς τον βοηθούσε να κρατά τον ουρανό. Η Τεφνούτ υποδέχονταν μαζί με τον αδελφό της κάθε πρωί τον Ήλιο, όταν εκείνος ανέτειλε πίσω από τα ανατολικά βουνά, ως συμβολικές μορφές της αιωνιότητας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Heliopolitan θεολογία, ο Atum δημιούργησε το πρώτο ζευγάρι της Εννεάδας της Ηλιούπολης, Shu και Tefnut με αυνανισμό ή φτάρνισμα. Η Τεφνούτ ήταν η μητέρα της Nut και του Geb και γιαγιά των Osiris, Isis, Set, και Nephthys. Δισέγγονα της ήταν ο Ώρος και ο Άνουβης.

Μύθοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε έναν μύθο, που αντιπροσωπεύει μια τρομερή καιρική καταστροφή στο τέλος του Παλαιού Βασιλείου, λέγεται ότι η Tefnut και ο Shu κάποτε διαφώνησαν και η Tefnut άφησε την Αίγυπτο για τη Nubia (η οποία ήταν πάντα πιο εύκρατη). Λέγεται ότι ο Shu γρήγορα αποφάσισε ότι του έλειπε, αλλά άλλαξε σε γάτα που κατέστρεψε οποιονδήποτε άνθρωπο ή θεό που την πλησίασε. Ο Θωθ, μεταμφιεσμένος, κατάφερε τελικά να την πείσει να επιστρέψει.

Σύμφωνα με την κοσμολογία Heliopolitan, το πρώτο ζευγάρι κοσμικών στοιχείων, Shu και Tefnut, δημιούργησαν τη θεά του ουρανού, την Νουτ και τον θεό της γης, Γκεμπ. Ο Shu χώρισε την Nut από τον Geb όταν βρίσκονταν σε ερωτική πράξη, δημιουργώντας δυαδικότητα στον κόσμο: πάνω και κάτω, φως και σκοτάδι, καλό και κακό. Πριν από τον διαχωρισμό τους, όμως, η Nut είχε γεννήσει τους θεούς Ίσιδα, Όσιρις, Νέφθυς (Horus) και Σεθ. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι αν ο Shu δεν κρατούσε την Nut (ουρανό) και το Geb (γη) χωριστά δεν θα υπήρχε τρόπος για να υπάρξει φυσικά προφανής ζωή.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Tefnut στο Wikimedia Commons