Μεσκνέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεσκνέτ
Η Μεσκενέτ ως γυναίκα με συμβολική μήτρα αγελάδας στο κεφάλι της
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Στην αρχαία Αιγυπτιακή μυθολογία η Μεσκενέτ, ήταν η θεά των γεννήσεων και η δημιουργός του Κα -το οποίο είναι σύμφωνα με την αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία μέρος της ψυχής- του κάθε παιδιού που γεννιόταν, και το οποίο εμφυσούσε σε αυτό τη στιγμή της γέννησης. Λατρευόταν από τους Αιγυπτίους από τα αρχαία χρόνια.

Μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαία Αίγυπτο οι γυναίκες γεννούσαν οκλαδόν πάνω σε δύο τούβλα τα οποία ήταν γνωστά τούβλα γέννησης, και η Μεσκενέτ ήταν η θεά που σχετίζονταν με αυτόν τον τρόπο γέννας. Έτσι, στην τέχνη αναπαριστάται κάποιες φορές σαν τούβλο με γυναικείο κεφάλι, έχοντας σε αυτό μια μήτρα αγελάδας. Άλλες φορές απεικονίζεται ως γυναίκα, πάλι με μήτρα αγελάδας στο κεφάλι της[1].

Καθώς ήταν η υπεύθυνη για τη δημιουργία του Κα, ήταν συνυφασμένη με το πεπρωμένο. Έτσι, αργότερα λέγεται ότι κάποιες φορές σχημάτιζε ζευγάρι με τον Σάι, που έγινε θεότητα του πεπρωμένου ως εξέλιξη της αφηρημένης έννοιας του πεπρωμένου και της μοίρας[1].

Η Μεσκενέτ κατέχει κεντρικό ρόλο στην τελευταία ιστορία του Παπύρου Γουέστκαρ. Η ιστορία διηγείται την γέννηση των Ουζερκάφ, Σαχουρέ και Νεφεριρκαρέ, τριών πρώτων φαραώ της Πέμπτης Δυναστείας, που σε αυτήν την ιστορία είναι τρίδυμα. Αμέσως μετά τη γέννηση του κάθε παιδιού, εμφανίζεται η Μεσκενέτ και προφητεύει ότι αυτό θα γίνει βασιλιάς της Αιγύπτου[2].

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Wilkinson, Richard H. (2003). The complete gods and goddesses of ancient Egypt. London: Thames & Hudson. σελίδες 152–153. ISBN 0-500-05120-8. 
  2. Lichtheim, Miriam (2006). Ancient Egyptian Literature, Volume I: The Old and Middle Kingdoms. Berkeley: University of California Press. σελίδες 220–222. ISBN 978-0-520-24842-7. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]