Σχέσεις Πολωνίας-Τανζανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Πολωνίας-Τανζανίας
Map indicating locations of Poland and Tanzania

Πολωνία

Τανζανία

Οι σχέσεις Πολωνίας-Τανζανίας είναι οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Ηνωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας. Και τα δύο έθνη είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ 1942 και 1944, 18.000 Πολωνοί πρόσφυγες έφτασαν στην κενυάτικη πόλη-λιμάνι Μομπάσα και μεταφέρθηκαν στο έδαφος της Ταγκανίκα (γνωστή σήμερα ως Τανζανία).[1] Οι πρόσφυγες ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης εξόδου μεταξύ 320.000 και ενός εκατομμυρίου Πολωνών εκτοπισμένων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πολωνία από τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στάλθηκαν στα ανατολικά μέρη της Σοβιετικής Ένωσης και της Σιβηρίας. Με τη βοήθεια του Στρατού του Άντερς, περίπου 110.000 Πολωνοί εκτοπισμένοι μεταφέρθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση στην Περσία και 18.000 από αυτούς τους πρόσφυγες στάλθηκαν στην Ανατολική Αφρική.

Ενώ ήταν στην Τανγκανίκα, οι πρόσφυγες στάλθηκαν σε στρατόπεδα οικισμού στις Ιφούντα, Κιγκόμα, Κιντουγκάλα, Κοντόα, Μορογκόρο και Τενγκέρου.[1] Οι πρόσφυγες θα παρέμεναν στην Ταγκανίκα μέχρι το 1949, όταν πολλοί επανεγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Πολωνίας και Τανζανίας συνήφθησαν το 1961.[2] Το 1962, η Πολωνία άνοιξε μόνιμη πρεσβεία στο Νταρ ες Σαλάμ. Το 1987, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τανζανίας, Μπέντζαμιν Μουκάπα, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία. Η πολωνική πρεσβεία έκλεισε το 2008 και η Πολωνία ήταν διαπιστευμένη στην Τανζανία από την πρεσβεία της στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Το 2003, ο Μπέντζαμιν Μουκάπα επέστρεψε στην Πολωνία ως Πρόεδρος της Τανζανίας.

Το 2012, η Πολωνία άνοιξε ένα επίτιμο προξενείο στην Τανζανία και το 2018, η Πολωνία άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία της στο Νταρ ες Σαλάμ, εννέα χρόνια μετά το κλείσιμο της.[3] Την επανέναρξη της πρεσβείας προέδρευσε ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς και ο Τανζανός Υπουργός Εξωτερικών Αουγκουστίνε Μαχίγκα. Η Τανζανία είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους της πολωνικής αναπτυξιακής βοήθειας και η Τανζανία είναι ένας από τους εταίρους προτεραιότητας της Πολωνίας στην Υποσαχάρια Αφρική.

Υψηλόβαθμες επισκέψεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υψηλόβαθμες επισκέψεις από την Πολωνία στην Τανζανία

Υψηλόβαθμες επισκέψεις από την Τανζανία στην Πολωνία

Διμερείς συμφωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και τα δύο έθνη έχουν υπογράψει μερικές διμερείς συμφωνίες, όπως τη συμφωνία επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας (1965), τη συμφωνία για την επέκταση της πίστωσης ενίσχυσης (2015) και το μνημόνιο συμφωνίας για επιχειρηματική συνεργασία και επενδύσεις.[4][5]

Τουρισμός και μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2017, 10.000 Πολωνοί πολίτες επισκέφθηκαν την Τανζανία.[3] Υπάρχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ Πολωνίας και Τανζανίας με την Smartwings Poland.

Εμπορικές συναλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2017, το εμπόριο μεταξύ Πολωνίας και Τανζανίας ανήλθε σε 108,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.[6] Οι κύριες εξαγωγές της Πολωνίας στην Τανζανία περιλαμβάνουν: σιτηρά (κυρίως σιτάρι), κλωστοϋφαντουργικά και ηλεκτρικά εξαρτήματα, όπως καλώδια, μονωμένα καλώδια και ηλεκτρικά καλώδια. Οι κύριες εξαγωγές της Τανζανίας στην Πολωνία είναι ο καπνός και ο καφές.[5] Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Πολωνίας στην Τανζανία έφτασαν τα 110 εκατομμύρια δολάρια το 2017, μεγάλο μέρος των οποίων στηρίζει τον γεωργικό τομέα μέσω δανείων.[7]

Διπλωματικές αποστολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]