Σταθμός Άνω Πατησίων (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Άνω Πατήσια
Ano Patissia
Athens ISAP Ano Patisia1.jpg
Πληροφορίες
Γραμμές Athens Metro Line 1.svg
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 12 Φεβρουαρίου 1956
Διαχειριστής ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα 3
Τύπος δόμησης Στο έδαφος
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 1

Ο σταθμός Άνω Πατησίων είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 1 των Η.Σ.Α.Π., στη χιλιομετρική θέση 15,269 από Πειραιά. Βρίσκεται στην Αθήνα και πήρε το όνομά του από τη συνοικία των Άνω Πατησίων, την οποία εξυπηρετεί. Εγκαινιάστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1956 και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2004. Είναι υπέργειος, τύπου γέφυρας, και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες και γραμμή εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Ο σταθμός Άνω Πατησίων υπήρξε από τα εγκαίνιά του μέχρι την επέκταση του δικτύου προς τη Νέα Ιωνία, στις 13 Μαρτίου 1956, ο προς βορρά τερματικός σταθμός της γραμμής. Κατά καιρούς δρομολογούνται τις ώρες αιχμής τοπικά δρομολόγια μεταξύ Άνω Πατησίων και Θησείου, καθώς και μεταξύ Άνω Πατησίων και Ταύρου-Ελευθερίου Βενιζέλου.

Από το 1956 και μέχρι το 2002, ο σταθμός Άνω Πατησίων αναφερόταν σε ορισμένες ενδείξεις, καθώς και στον ίδιο τον σταθμό, με την ονομασία «Πατήσια-Αγία Βαρβάρα», λαμβάνοντας τη δεύτερη ονομασία του από τον γειτονικό Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Επίσης, σε άλλες ενδείξεις ο σταθμός αναφερόταν με την ονομασία «Πατήσια», θεωρούμενος ως κεντρικός σταθμός για τα Πατήσια, σε αντίθεση με τον σταθμό των Κάτω Πατησίων. Η ονομασία του σταθμού επανήλθε στη μορφή «Άνω Πατήσια» κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής του την περίοδο 2002-2004.

Ο σταθμός Άνω Πατησίων κατασκευάστηκε στη θέση παλαιότερου σταθμού των Σιδηροδρόμων Αττικής με το ίδιο όνομα. Μελλοντικά ο σταθμός θα ανταποκρίνεται με την γραμμή τραμ, που θα έρχεται από Σύνταγμα και Πλατεία Αιγύπτου, μέσω της οδού Πατησίων.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Άνω Πατησίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Άνω Πατησίων ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί της γραμμής Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου, στη χιλιομετρική θέση 4,860 από την Πλατεία Λαυρίου. Βρισκόταν στην Αθήνα και πήρε το όνομά του από τη συνοικία των Άνω Πατησίων, την οποία εξυπηρετούσε. Εγκαινιάστηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1885 και έκλεισε στις 8 Αυγούστου 1938. Στη θέση του κατασκευάστηκε το 1956 σταθμός του μετρό της Αθήνας με το ίδιο όνομα.

Ο σταθμός Άνω Πατησίων ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Αλυσίδα», το οποίο οφειλόταν στην παρακείμενη ισόπεδη διάβαση, η οποία εξασφαλιζόταν με αλυσίδα κατά τη διέλευση των συρμών. Αυτό το προσωνύμιο δεν αποτέλεσε επίσημη ονομασία του σταθμού, αλλά ήταν διαδεδομένο μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και των επιβατών του δικτύου. Το τοπωνυμικό Αλυσίδα μάλιστα χρησιμοποιείτο για την περιοχή που σήμερα αποτελεί το κέντρο των Άνω Πατησίων.


Προηγούμενος σταθμός Σιδηροδρομικές γραμμές Επόμενος σταθμός
Κάτω Πατήσια   Πλατεία Λαυρίου - Στροφύλι

(κατηργημένη)

  Νέα Ιωνία