Σταθμός Κηφισιάς (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κηφισιά
Kifisia
Attica 06-13 Kifissia ISAP station.jpg
Πληροφορίες
Γραμμές Athens Metro Line 1.svg
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 10 Αυγούστου 1957
Διαχειριστής ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα 3
Τύπος δόμησης Στο έδαφος
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 1 Τερματικός

Ο σταθμός «Κηφισιάς» είναι τερματικός σταθμός της Γραμμής 1 του μετρό της Αθήνας. Πήρε το όνομά του από την περιοχή της Κηφισιάς, την οποία εξυπηρετεί.

Ο σταθμός εγκαινιάστηκε στις 10 Αυγούστου 1957 και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2004. Διαθέτει μία πλευρική αποβάθρα και μία αποβάθρα μορφής νησίδας, αμαξοστάσιο και γραμμές εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Ο σταθμός Κηφισιάς είναι ο βόρειος τερματικός σταθμός της γραμμής του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του το 1957.

Ο σταθμός Κηφισιάς κατασκευάστηκε στη θέση παλαιότερου σταθμού των Σιδηροδρόμων Αττικής με το ίδιο όνομα. Ο πρώτος αυτός σταθμός είχε εγκαινιαστεί στις 4 Φεβρουαρίου του 1885, ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Εκεί κατέληγε το περιβόητο «Θηρίο» της Κηφισιάς, δηλαδή ο ατμοκίνητος σιδηρόδρομος που ξεκινούσε από τον σταθμό της Αττικής και κατέληγε στην Κηφισιά. Ονομάστηκε «Θηρίο» λόγω των πολλών καπνών και των βρυχηθμών της μηχανής του.[1]

Ανατομία σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίπεδο
Ε1
Αποβάθρα 1 Athens Metro Line 1.svg προς Πειραιά (ΚΑΤ)
Κεντρική αποβάθρα, πόρτες στα δεξιά/αριστερά
Αποβάθρα 2 Athens Metro Line 1.svg προς Πειραιά (ΚΑΤ)
Πλευρική αποβάθρα, πόρτες στα δεξιά
Επίπεδο εδάφους Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Έξοδοι

Ανταπόκριση με αστικά λεωφορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός εξυπηρετείται από τις εξής γραμμές του ΟΑΣΑ:[2] 543, Β9, 504, 724, 721, Γ9, 522, 523, 524, 526, 530 και 560.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Κηφισιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Κηφισιάς ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί της γραμμής Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου, στη χιλιομετρική θέση 15,500 από την Πλατεία Λαυρίου. Πήρε το όνομά του από την κοινότητα Κηφισιάς, την οποία εξυπηρετούσε και η οποία αργότερα προήχθη σε δήμο. Εγκαινιάστηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1885 και έκλεισε στις 8 Αυγούστου 1938. Διέθετε περιστροφική πλάκα. Ο σταθμός Κηφισιάς υπήρξε από τα εγκαίνιά του, το 1885, μέχρι την επέκτάση του δικτύου προς το Στροφύλι, μετά το 1900, ο προς βορρά τερματικός σταθμός της γραμμής (δεν είναι σαφές από τις πηγές εάν η επέκταση προς το Στροφύλι έπαψε να λειτουργεί πριν το κλείσιμο του δικτύου, το 1938, οπότε ο σταθμός Κηφισιάς θα είχε ξαναγίνει τερματικός). Στη θέση του κατασκευάστηκε το 1957 σταθμός του μετρό της Αθήνας με το ίδιο όνομα.


Προηγούμενος σταθμός Σιδηροδρομικές γραμμές Επόμενος σταθμός
Μαρούσι   Πλατεία Λαυρίου - Στροφύλι

(κατηργημένη)

  Στροφύλι

Πηγές πληροφόρησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]