Σατραπεία της Αραβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δυτικό τμήμα της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών.

Η Σατραπεία της Αραβίας ήταν μια σατραπεία (επαρχία) της Περσικής αυτοκρατορίας της δυναστείας των Αχαιμενιδών υπό το όνομα Arabâya. Η Σατραπεία αντιστοιχούσε στα εδάφη μεταξύ του Δέλτα του Νείλου (στην Αίγυπτο) και τη Μεσοποταμία, αργότερα γνωστή στους Ρωμαίους ως Αραβία Πετραία.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Καμβύσης Α΄ δεν υπέταξε τους Άραβες όταν επιτέθηκε στην Αίγυπτο το 525 π.Χ.. Ο διάδοχός του ο Δαρείος ο Μέγας δεν αναφέρει τους Άραβες στην Επιγραφή Μπεχιστούν από τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του, αλλά δεν τους αναφέρει και σε μεταγενέστερα κείμενα. Αυτό υποδηλώνει ότι ο Δαρείος θα μπορούσε να είχε κατακτήσει αυτό το τμήμα της Αραβίας[1] ή ότι ήταν αρχικά μέρος κάποιας άλλης επαρχίας, ίσως της Βαβυλωνίας, αλλά αργότερα έγινε ξεχωριστή επαρχία. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Άραβες στην πραγματικότητα κατακτήθηκε από τον Κύρο Α΄.

Οι Άραβες δεν αντιμετωπίζονταν ως υποτελείς των Αχαιμενιδών όπως άλλοι λαοί και απαλλάσσονταν από τη μεγάλη φορολογία. Αντ' αυτού, έδιναν 1.000 τάλαντα λιβάνι τον χρόνο. Βοήθησαν επίσης τους Αχαιμενίδες να εισβάλουν στην Αίγυπτο με την παροχή νερού στα στρατεύματα για να διασχίζουν την έρημο.[2]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Arabia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2016. 
  2. «Encyclopaedia Iranica». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2016.