Κύρος Α΄ της Περσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κύρος Α’ της Περσίας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος580 π.Χ.
Ανσάν
Χώρα πολιτογράφησηςΑνσάν
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑρχαία περσική γλώσσα
Ελαμιτική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜανδάνη της Μηδίας
ΤέκναΚαμβύσης Α’ της Περσίας
ΓονείςΤεΐσπης της Περσίας
ΑδέλφιαΑριαράμνης της Περσίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αχαιμενιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαGreat King (640 π.Χ.–580 π.Χ.)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κύρος Α’ της Περσίας, ή Κύρος Α’ του Ανσνάν, ήταν βασιλιάς της Περσίας από το 600 π.Χ. ως το 580 π.Χ. ή σύμφωνα με άλλες πηγές από το 652 ως το 600 π.Χ. Ήταν παππούς του Κύρου Β’ του Μέγα. Ο Κύρος Α’ ήταν, σύμφωνα με τις επιγραφές, γιος του Τεΐσπη βασιλιά του Ανσνάν, εγγονός του Αχαιμένη (ιδρυτή της δυναστείας των Αχαιμενιδών της Περσίας) και αδελφός του Αριαράμνη προπάππου του Δαρείου Α΄ του Μέγα. Μετά τον θάνατο του Τεΐσπη, οι γιοι του μοίρασαν το βασίλειό του: ο Κύρος Α’ σύμφωνα με την παράδοση έγινε βασιλιάς του Ανσνάν και ο Αριαράμνης έγινε βασιλιάς των Παρσί, αλλά η χρονολογία του συγκεκριμένου γεγονότος δεν έχει καταγραφεί.

Ο Κύρος Α' στις Ασσυριακές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Ασσυριακές επιγραφές αναφέρεται ως "Κουράς" για πρώτη φορά το 652 π.Χ. την χρονιά που ο κυβερνήτης της Βαβυλώνας Σαμάς σουμ ουκίν εξεγέρθηκε εναντίον του αδελφού του Σαρδανάπαλου βασιλιά της Ασσυρίας. Ο Κουράς αναφέρεται σαν σύμμαχος του Σαμάς σουμ ουκίν αλλά ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δύο αδελφών έληξε το 648 π.Χ. με την οριστική νίκη του Σαρδανάπαλου και τον θάνατο του Σαμάς σουμ ουκίν. Ο Κύρος Α’ αναφέρεται ξανά το 639 π.Χ. τη χρονιά αυτή ο Σαρδανάπαλος υπέταξε το Ελάμ και τους συμμάχους του ανάμεσα τους ήταν και ο Κουράς,ο μεγαλύτερος γιος του Αρουκκού στάλθηκε στην αυλή του Ασσύριου βασιλιά αιχμάλωτος από τότε το όνομα του Κουράς εξαφανίστηκε από τις Ασσυριακές πηγές. Το όνομα του Κουράς των Ασσυριακών επιγραφών συνδέεται σύμφωνα με τους αρχαιολόγους με το όνομα του Κύρου Α’, ο Σαρδανάπαλος πέθανε το 627 π.Χ. αλλά το βασίλειο των Παρσί συνέχισε να είναι υποτελές στους γιους του Ασούρ ετίλ ιλανί και Σισαρισκούν. Οι γιοι του Σαρδανάπαλου βρέθηκαν αντιμέτωποι με την συμμαχία του Κυαξάρη της Μηδίας και του Ναβοπολάσσαρ της Βαβυλώνας που το 612 π.Χ.. κυρίευσαν την Ασσυρία με την πρωτεύουσα της Νινευή κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το τέλος της Ασσυριακής αυτοκρατορίας. Το Ανσνάν όπως φαίνεται από τις επιγραφές έπεσε στα χέρια των κατακτητών δηλαδή του Κυαξάρη και του γιου του Αστυάγη, τον Κύρο διαδέχθηκε ο γιος του Καμβύσης εγγονός του ήταν ο Κύρος ο Μέγας ιδρυτής της Περσικής αυτοκρατορίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A. Shapur Shahbazi: Cyrus I. In: Encyclopædia Iranica, vol. 6, p. 516 (contains only a part of the above-mentioned information).
Προκάτοχος:
Τεΐσπης
Βασιλεύς της Περσίας
600 π.Χ.580 π.Χ.
Διάδοχος:
Καμβύσης ο πρεσβύτερος