Σαρλίζ Θερόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαρλίζ Θερόν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Charlize Theron (Αγγλικά)
Γέννηση7 Αυγούστου 1975 (1975-08-07) (48 ετών)
Benoni
ΚατοικίαΛος Άντζελες
Χώρα πολιτογράφησηςΝότια Αφρική
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιδιότηταηθοποιός[1], μοντέλο, παραγωγός ταινιών, ηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός φωνής και συμμετέχων ή συμμετέχουσα σε διεθνή φόρουμ
ΤέκναJackson Theron και August Theron
ΒραβεύσειςΌσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου (2004)[2], Βραβείο Saturn για Καλύτερη Ηθοποιό, αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[3], Great Immigrants Award (2009)[4], Hasty Pudding Woman of the Year (2008) και GLAAD Vanguard Award (2006)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σαρλίζ Θέρον (στα ελληνικά προφέρεται ως Θερόν, (αγγλικά: Charlize Theron‎‎), (γενν. 7 Αυγούστου 1975 -) είναι Νοτιοαφρικανή ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός κινηματογράφου και φωτομοντέλο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1975 στην περιοχή Μπενόνι του Τράνσβααλ της Νότιας Αφρικής, μοναχοπαίδι των κατασκευαστών δρόμων Γκέρντα και Τσαρλς Θέρον και μεγάλωσε στη φάρμα των γονιών της. Στις 21 Ιουνίου 1991, η μητέρα της σκότωσε τον πατέρα της, ο οποίος ήταν μέθυσος και βίαιος απέναντι τους, πυροβολώντας τον μπροστά σε εκείνη. Η θάνατος του αποδόθηκε νομικά σε αυτοάμυνα και η μητέρα της δεν καταδικάστηκε.

Η Θερόν φοίτησε στο Εθνικό Καλλιτεχνικό Σχολείο του Γιοχάνεσμπουργκ, ασχολήθηκε με το μπαλέτο και παράλληλα με το μόντελινγκ. Στα δεκαέξι της, κέρδισε ένα συμβόλαιο με πρακτορείο μοντέλων κι έτσι μετακόμισε με τη μητέρα της στο Μιλάνο, όπου έμεινε για ένα χρόνο κι ύστερα εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, φοιτώντας στη σχολή Ballet Joffrey της Νέας Υόρκης. Η φιλοδοξία της ήταν να γίνει χορεύτρια όμως ένας τραυματισμός στο γόνατο την ανάγκασε να σταματήσει το χορό.

Το 1994, ταξίδεψε στο Λος Άντζελες με εισιτήριο χωρίς επιστροφή, το οποίο της είχε δώσει η μητέρα της, παροτρύνοντας την να ασχοληθεί με την υποκριτική. Κατά τους πρώτους μήνες εκεί, πήγε σε μια τράπεζα για να εξαργυρώσει την επιταγή που της είχε στείλει η μητέρα της ως οικονομική βοήθεια αλλά απορρίφθηκε επειδή ήταν εκτός κράτους. Όπως υποστήριξε αργότερα η Θερόν, παρακαλούσε μάταια τον τραπεζικό υπάλληλο, ώσπου ο πράκτορας ταλέντων Τζον Κρόσμπι, ως επόμενος πελάτης την είδε και προσφέρθηκε να τη βοηθήσει, εξαργυρώνοντας την επιταγή και δίνοντας της την κάρτα του. Την καθοδήγησε σε ατζέντες casting και σε σχολή υποκριτικής. Το 1995 πήρε τον πρώτο της μικρό ρόλο στη ταινία τρόμου "Children of the Corn III: Urban Harvest".

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιδιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει υιοθετήσει δύο παιδιά: την Τζάκσον τον Μάρτιο του 2012 και την Όγκαστ τον Ιούλιο του 2015. Τον Απρίλιο του 2019, η Θερόν αποκάλυψε ότι το πρώτο της παιδί είναι τρανς κορίτσι.

Σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1998 έως το 2001 ήταν σε σχέση με τον τραγουδιστή Στέφαν Τζένινγκς. Το 2002, ξεκίνησε τη σχέση της με τον Ιρλανδό ηθοποιό Στιούαρτ Τάουνσεντ. Το ζευγάρι ζούσε μεταξύ Λος Άντζελες και Ιρλανδίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 όπου χώρισαν. Τον Δεκέμβριο του 2013, ξεκίνησε τη σχέση της με τον Σον Πεν. Ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους ακριβώς ένα χρόνο αργότερα αλλά τον Ιούνιο του 2015 χώρισαν.

Ενδεικτική φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη βράβευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 κατέκτησε το πρώτο της Βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της στο Monster, στην οποία υποδύθηκε μια υπέρβαρη πόρνη-δολοφόνο.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δεύτερη ηθοποιός στα χρονικά (πρώτη ήταν η Κιμ Μπάσινγκερ) που τιμήθηκε με Όσκαρ, μετά από γυμνή φωτογράφιση στο περιοδικό Playboy (1999).
  • Δεύτερο πρόσωπο από τη Νότιο Αφρική που κερδίζει Όσκαρ. Ο κινηματογραφιστής Ted Moore ήταν το πρώτο. Η Θερόν, εντούτοις, είναι η πρώτη Νοτιοαφρικανή που τιμήθηκε με τη διάκριση αυτή.
  • Η Θερόν απέκτησε το δικό της άστρο στην "Λεωφόρος της Δόξας στο Χόλυγουντ", στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005.
  • Δέκατη πέμπτη θέση στη λίστα των 100 πιο ερωτικών γυναικών του 2005, του περιοδικού Maxim.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά) Deutsche Synchronkartei. 430. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.
  2. ev0000003/2004/1.
  3. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  4. www.carnegie.org/awards/great-immigrants/2009-great-immigrants/.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]