Πύλη:Ποδόσφαιρο/Επιλεγμένη εικόνα/Αρχείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

(εικόνα από αγώνα της δεκαετίας του 1950. Ο παίκτης της Ρίβερ με την μπάλα είναι ο ένας από τους δύο πρώτους σκόρερ στην ιστορία του Αργεντίνικου Πρωταθλήματος, Άνχελ Λαμπρούνα.)

Το Σούπερκλασικο, ο αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων του Μπουένος Άιρες, Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ είναι γνωστό ως ένα από τα σημαντικότερα ποδοσφαιρικά ντέρμπι του κόσμου.


(από αριστερά προς δεξιά: Γκερντ Μίλερ, Μπέρτι Φογκτς, Γιόχαν Κρόιφ & Ούλι Χένες.)

Στον τελικό του Μουντιάλ του 1974 μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι Ολλανδοί προηγήθηκαν με πέναλτι που κέρδισε ο Κρόιφ στο πρώτο λεπτό του αγώνα από τον Ούλι Χένες (το εκτέλεσε εύστοχα ο Νέεσκενς). Το ασφυκτικό μαρκάρισμα του Φογκτς στον Κρόιφ στη διάρκεια του αγώνα βοήθησε την Δυτική Γερμανία να νικήσει με 2-1, με γκολ των Πολ Μπράιτνερ (πέναλτι) και Μίλερ.



Ο Μαραντόνα κατά την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής σε αγώνα ενάντια της Εθνικής Ουγγαρίας (27 Φεβρουαρίου 1977)


Ο Πελέ με την φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας καθώς προσπαθεί να αποφύγει το μαρκάρισμα των Μπενγκτ Γκούσταφσον, Σίγκβαρντ Πάρλινγκ και Σβεν Άξμπομ της Εθνικής Σουηδίας, στον τελικό του Μουντιάλ του 1958.


Το Old Firm, ο αγώνας μεταξύ Σέλτικ Γλασκόβης και Ρέιντζερς Γλασκόβης, θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά ντέρμπι στην Ευρώπη. Η αντιπαλότητα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων ενισχύεται από θρησκευτικές και πολιτικές διαφορές.

(Η φωτογραφία προέρχεται από αγώνα των δύο ομάδων το 2008)


Οι παίκτες της Μίλαν σηκώνουν το τρόπαιο του Champions League. Στον τελικό της 28ης Μαΐου 2003 στο Ολντ Τράφορντ, νίκησαν την ομάδα της Γιουβέντους με 3-2 στα πέναλτι.


Η αρχική ενδεκάδα της νικήτριας Εθνικής Ουρουγουάης στον τελικό του πρώτου Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

(Από αριστερά προς δεξιά - Όρθιοι πίσω: Αλβάρο Χεστίδο, Χοσέ Νασάτσι, Εντρίκε Μπαγεστέρος, Ερνέστο Μαστσερόνι, Χοσέ Αντράντε και Λορένσο Φερνάντες. Καθιστοί μπροστά: Πάμπλο Ντοράδο, Έκτορ Σκαρόνε, Έκτορ Κάστρο, Πέδρο Σέα και Βικτοριάνο Ιριάρτε.)


Στις 30 Νοεμβρίου του 1872 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος (αναγνωρισμένος αργότερα από την FIFA) διεθνής αγώνας ποδοσφαίρου, μεταξύ εθνικών ομάδων της Σκωτίας και της Αγγλίας (οι δύο ομάδες είχαν δώσει και στο παρελθόν ανεπίσημους φιλικούς αγώνες μεταξύ τους). Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Hamilton Crescent της ομάδας κρίκετ West of Scotland Cricket Club, στο Πάτρικ της Σκωτίας. Ο αγώνας έληξε χωρίς να σημειωθεί κάποιο γκολ (0-0), ενώ τον παρακολούθησαν περίπου 4.000 θεατές.

Ο προπονητής της Εθνικής Ισπανίας, Βισέντ ντελ Μπόσκε, πανηγυρίζει με το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου περιστοιχισμένος από παίκτες της ομάδας του, μετά την νίκη επί της Εθνικής Ολλανδίας στον τελικό του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής (11 Ιουλίου 2010).


Ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο (αριστερά) και ο Φέρεντς Πούσκας (δεξιά) υπήρξαν συμπαίκτες στη Ρεάλ Μαδρίτης από το 1958 έως το 1964.


Η ομάδα της Ρόγιαλ Εντζινίρς του 1871. Οκτώ από τους παίκτες που εικονίζονται στην φωτογραφία συμμετείχαν και στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, στις 16 Μαρτίου του 1872. Η ομάδα της Ρόγιαλ Εντζινίρς έχασε από αυτή των Γουόντερερς με σκορ 1-0.


Παίκτες και οπαδοί της ομάδας της Πενιαρόλ λίγο μετά την κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες το 1966.


Ποδοσφαιριστές των εθνικών ομάδων της Γκάνας (αριστερά) και της Βραζιλίας (δεξιά), λίγο πριν την έναρξη του μεταξύ τους αγώνα για την Φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.


Η ομάδα του Όμιλου Φιλόμουσων Θεσσαλονίκης, μια από τις 4 ομάδες ποδοσφαίρου που πήραν μέρος στο ανεπίσημο τουρνουά ποδοσφαίρου στη Μεσοολυμπιάδα του 1906.


Ποδόσφαιρο και ατομα με αναπηρία.


H Μάρτα Βιέιρα ντα Σίλβα σκοράρει στον τελικό των Παν-Αμερικανικών Αγώνων του 2007.


Ο Άγγελος Χαριστέας πετυχαίνει το νικητήριο γκολ για την Εθνική Ελλάδος στον τελικό του Euro 2004.


Οπαδοί της Μπαρτσελόνα και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Τσαμπιονς Λιγκ μεταξύ των δύο ομάδων το 2009.


Εικόνα από αγώνα του δεύτερου γύρου του Κύπελλου Πρωταθλητριών 1974-75 μεταξύ των πρωταθλητριών Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας, Μπάγερν Μονάχου και Μαγδεβούργου.


Επεισόδια μεταξύ των οπαδών της Λοκομοτίβ Λειψίας και της Ντιναμό Σβέριν σε αγώνα για το Κύπελλο Λ.Δ. Γερμανίας το 1990.


Οπαδοί της Αλ-Αχλί πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Αφρικανικού Πρωταθλήματος Πρωταθλητριών το 2005, το 4ο στην ιστορία του συλλόγου της Αιγύπτου, τον οποίο η Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανακήρυξε το 2000 ως «Αφρικανική Ομάδα του Αιώνα».


Παιδιά στην Ιταλία παίζουν ποδόσφαιρο


Ο Βέλγος διαιτητής Τζον Λάνγκενους υπήρξε ο διαιτητής του πρώτου τελικού του Παγκοσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1930, ενώ συμμετείχε και σε άλλες δύο διοργανώσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων.


Εκτέλεση κόρνερ (από τον Λιονέλ Μέσι).


Εκτέλεση φάουλ (από τον Ράιαν Γκιγκς).


Αγώνας ποδόσφαιρου μεταξύ γυναικείων ομάδων στη Γαλλία το 1923.


Οπαδοί της Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον εισβάλουν στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν την παραμονή της ομάδας τους στη Πρέμιερσιπ το 2005.


Η νότια κερκίδα (Die Südtribüne) της έδρας της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Signal Iduna Park (πρώην Westfalenstadion). Πρόκειται για τη κερκίδα ορθίων με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα στην Ευρώπη (περίπου 25.000 θεατές).


Άγαλμα του Εουσέμπιο έξω από το Στάδιο Ντα Λους στη Λισσαβώνα, έδρα της Μπενφίκα.


Η μπάλα Telstar της Adidas για το Μουντιάλ του 1970 (Μεξικό) ήταν η πρώτη με λευκές και μαύρες πολυγωνικές επιφάνειες. Το σχέδιό της σήμερα θεωρείται το κλασικό μιας μπάλας ποδοσφαίρου. Το 1974 στο Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας χρησιμοποιήθηκε μια παρόμοιας σχεδίασης μπάλα της ίδιας εταιρείας με το όνομα Telstar Durlast (εικόνα).