Περιφέρεια Ντζόμπε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την Περιφέρεια . Για την πόλη, δείτε: Ντζόμπε.

Συντεταγμένες: 09°20′S 34°46′E / 9.333°S 34.767°E / -9.333; 34.767

Περιφέρεια Ντζόμπε
(Njombe Region)
Τοπική ονομασία Mkoa wa Njombe
Χάρτης της Τανζανίας (σε ανοικτό μπεζ) όπου φαίνεται η Περιφέρεια Ντζόμπε (σε μπορντό).
Χώρα Τανζανία
Ζώνη Νότια Υψίπεδα
Πρωτεύουσα Ντζόμπε
(Njombe)
Περιοχές ή Επαρχίες βλέπε σχετικό πίνακα
Περιφερειακός Επίτροπος Aseri Msangi
Επιφάνεια 21.347 km²[1]
8.242 mi²
Πληθυσμός 702.097 (2012)[1]
Πληθυσμιακή Κάλυψη 32,9 / km² (2012)[1]
85,2 / mi² (2012)
Ζώνη Ώρας Ανατολικής Αφρικής +3
Ταχυδρομικός Κώδικας 59xxx
Κωδικός κλήσης 026
Δικτυακός Ιστότοπος Περιφέρειας njombe.go.tz

Η Περιφέρεια Ντζόμπε (Αγγλικά: Njombe Region, Σουαχίλι: Mkoa wa Njombe), είναι μία από τις τριάντα διοικητικές περιφέρειες της Τανζανίας. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2012, όταν αποσπάστηκε από την Περιφέρεια Ιρίνγκα (Iringa Region).[2] Η νεοσύστατη Περιφέρεια Ντζόμπε (Njombe Region), είναι μια επερχόμενη όμορφη τουριστική περιοχή, ιδανική για εγχώριες και διεθνείς επισκέψεις στα Νότια Υψίπεδα (Southern Highlands).

Η πρωτεύουσα της περιφέρειας είναι η πόλη Ντζόμπε (Njombe).

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία Ντζόμπε (Njombe), προέρχεται από την ονομασία ενός είδους δέντρου το οποίο στον ενικό ονομάζεται "Mdzombe" και στον πληθυντικό Mazdombe, το οποίο κυριαρχούσε σε μια περιοχή, γνωστού ως Μντάντου (Mdandu). Και ήταν στο Μντάντου (Mdandu), όπου οι Γερμανοί επέλεξαν να χτίσουν το διοικητικό αρχηγείο και μια αμυντική περίφραξη· την Μπόμα.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Αποικιοκρατίας, αυτό το είδος του δέντρου είχε ιατρική αξία.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλύτερη για τουριστικές επενδύσεις, η Περιφέρεια Ντζόμπε (Njombe Region), βρίσκεται μεταξύ ανταγωνιστικών περιοχών, για τουριστική ανάπτυξη, λόγω των διαφοροποιημένων φυσικών και ιστορικών της αξιοθέατων.

Μεταξύ των κορυφαίων ελκυστικών περιοχών στη Περιφέρεια Ντζόμπε (Njombe Region), εντοπίστηκαν να είναι το φυσικό δάσος Νιούμπα Νίτου (Nyumba Nitu), επί του παρόντος, υπό τις τοπικές κοινότητες διατήρησης και διαχείρισης.

Το Νιούμπα Νίτου (Nyumba Nitu), που σημαίνει Μαύρο σπίτι, αποτελείται από φυσικά σπήλαια και ένα φυσικό δάσος και βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη Ντζόμπε (Njombe), στο χωριό Μλεβέλα (Mlevela), στο Τμήμα Μντάντου (Mdandu ward).

Το δάσος έχει τις ρίζες του από τα σπήλαια Νιούμπα Νίτου (Nyumba Nitu), καθότι τα σπήλαια είναι πολύ σκοτεινά για να δει κάποιος και συνδέονται με το μύθο των μαύρων αγελάδων, οι οποίες ζούσαν στο σπήλαιο.

Εντός των σπηλαίων, κρύβονταν ή έβρισκαν καταφύγιο οι ντόπιοι Ουαμπένα (Wabena), κατά την διάρκεια των φυλετικών μαχών μεταξύ αντίπαλων μαχητών Ουαχέχε (Wahehe) όταν ο Αρχηγός Μκουάουα (Chief Mkwawa) κατακτούσε την Περιφέρεια Ιρίνγκα (Iringa Region), κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Τα σπήλαια, επίσης, παρείχαν ασφαλή κρυψώνα από τις Γερμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εξέγερσης Μάτζι Μάτζι (Maji Maji).

Ένας θαυματουργός βράχος ή μια μεγάλη βραχώδης πλάκα, είναι το άλλο μοναδικό αξιοθέατο στην Περιφέρεια Ντζόμπε (Njombe Region). Γνωστός ως η "Πέτρα Λουϊβάλα" ("Lwivala Stone") ή Αστραφτερή πέτρα (Glittering stone), η βραχώδης πλάκα έχει ένα χαρακτηριστικό σχήμα, παρόμοιο με αυτό του χάρτη της Αφρικής. Βρίσκεται στο φυσικό δάσος Λουϊβάλα (Lwivala), όπου οι τοπικές κοινότητες εκτελούν τελετουργικά και παραδοσιακές τελετές.

Σε τούτο τον βράχο των 7,5 στρεμμάτων, φύεται κοντή πόα (γρασίδι) της οποίας κατά την εποχή των βροχών, λαμπυρίζουν οι νεαροί της βλαστοί. Υπάρχουν κάποιες δυσανάγνωστες επιγραφές, τις οποίες οι τοπικές κοινότητες πιστεύουν ότι έχουν εμφανιστεί φυσιολογικά. Βρίσκεται στο χωριό Ιγκοντίβα (Igodiva), περίπου τρία χιλιόμετρα από το δάσος Νιούμπα Νίτου (Nyumba Nitu).

Οι φυτείες καλαμιών (wattle) και τσαγιού, είναι τα άλλα αξιοθέατα, τα οποία ελκύουν τους επισκέπτες στην Περιφέρεια Ντζόμπε (Njombe Region). Εκδρομές και πεζοπορίες μέσα από τις επεκτεινόμενες φυτείες μιμόζας και τσαγιού, παρέχουν γραφική θέα των νοτίων υψιπέδων της Τανζανίας.

Ο καταρράκτης Λουχούτζι (Luhuji) στην πόλη Ντζόμπε (Njombe), είναι ένα συναρπαστικό τουριστικό αξιοθέατο, πολύ καλό για μαγνητοσκόπηση και πικ-νικ. Βρίσκεται στον Ποταμό Λουχούτζι (Luhuji), ο καταρράκτης και τα βράχια, παρέχουν ένα όμορφο τοπίο για την δημιουργία διεθνών ταινιών.

Παλαιά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων του Καθολικού Καθεδρικού ναού και μιας Λουθηρανικής εκκλησίας, είναι μερικά από τα αξιοθέατα στην πόλη Ντζόμπε (Njombe). Υπάρχει επίσης και ένα μνημείο προς τιμήν των Αφρικανών, οι οποίοι πολέμησαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο φέρει τις επιγραφές των βετεράνων που πολέμησαν υπό τις διαταγές των Αφρικανών Τυφεκιοφόρων του Βασιλιά (King's African Rifles - KAR) του Βρετανικού Στρατού.

Από τα πρώτα κτήρια των Γερμανών, είναι το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο και το κτήριο της Γερμανικής διοίκησης, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικές τοποθεσίες και βρίσκονται στην πόλη Ντζόμπε (Njombe).

Το ταφικό μνήμα των ντόπιων πολεμιστών Ουαμπένα (Wabena), οι οποίοι σκοτώθηκαν το 1906, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης Μάτζι Μάτζι (Maji Maji), βρίσκεται στο χωριό Ουτενγκούλε (Utengule). Το ταφικό μνήμα, φέρει επίσης τα εκατοντάδες πτώματα των πεσόντων κατοίκων, που σκοτώθηκαν από τις Γερμανικές δυνάμεις.

Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Ντζόμπε (Njombe Region), υπερηφανεύεται για τα αξιοθέατά της, τα οποία είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και εξερεύνηση. Οι παραλίες της Μάντα (Manda), στη Λίμνη Νυάσα (Lake Nyasa), το όμορφο τοπίο στον Ανατολικό Βραχίονα του γκρεμού του Τεκτονικού Ρήγματος (Rift Valley) και οι οικισμοί των χωριών, είναι μαγνήτες οι οποίοι ελκύουν στην περιοχή τους επισκέπτες.

Το Καταφύγιο Θηραμάτων Μπάνγκα-Κιπενγκέρε (Mpanga-Kipengere Game Reserve) και το Εθνικό Πάρκο Κιτούλο (Kitulo National Park) είναι φυσικά αξιοθέατα, διαθέσιμα στην Περιφέρεια Ντζόμπε (Njombe Region).

Απαρίθμηση των Ελλήνων στην Περιφέρεια Ντζόμπε (κατά το 1950)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιφέρεια Ντζόμπε (Njombe Region), βρίσκεται 160 περίπου μίλια νοτιοδυτικά της Ιρίνγκας (Iringa). Η περιφέρεια είναι ορεινή και ψυχρή, με πολύ υγιεινό κλίμα. Εδώ, καλλιεργείται εντατικά το πύρεθρον. Η Περιφέρεια Ντζόμπε (Njombe Region), συνολικά αριθμεί οκτώ Έλληνες, τις οικογένειες των:

Εθνοτικές φυλές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυρίαρχη φυλή σχεδόν σε όλες της επαρχίες της Περιφέρειας Ντζόμπε (Njombe Region) είναι οι Μπένα (Bena). Παρατίθενται παρακάτω οι κυριότερες εθνοτικές ομάδες που απαρτίζουν την κάθε περιοχή:[4][σελ.28/153]

Οι κυριότερες εθνοτικές ομάδες στην Περιφέρεια Ντζόμπε
Περιοχή (ή Επαρχία) Αριθμός
κυρίαρχων
φυλών
Φυλές
Περιοχή Λουντέουα
(Ludewa District)
3 Κίσι (Kisi), Πάνγκουα (Pangwa) και Μάντα (Manda)
Αστική Περιοχή Μακαμπάκο
(Makambako Urban District)
1 Μπένα (Bena)
Περιοχή Μακέτε
(Makete District)
6 Κίνγκα (Kinga), Ουάντζι (Wanji), Μπένα (Bena),
Νυακυούσα (Nyakyusa), Μαγκόμα (Magoma) και Σάνγκου (Sangu)
Αγροτική Περιοχή Ντζόμπε
(Njombe Rural District)
1 Μπένα (Bena)
Αστική Περιοχή Ντζόμπε
(Njombe Urban District)
3 Μπένα (Bena), Πάνγκουα (Pangwa) και
Κίνγκα (Kinga)
Περιοχή Ουανγκινγκ'όμπε
(Wanging'ombe District)
3 Μπένα (Bena), Κίνγκα (Kinga) και
Πάνγκουα (Pangwa)

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ασφαλτοστρωμένος οδικός κορμός T1 από το Νταρ ες Σαλαάμ (Dar es Salaam) προς τα σύνορα της Ζάμπια (Zambia) διασχίζει το βόρειο τμήμα της περιφέρειας. Η διακλάδωση του ασφαλτοστρωμένου δρόμου T6, παύει στην πόλη Μακαμπάκο (Makambako). Αυτός ο δρόμος, διασχίζει το Ντζόμπε (Njombe) και τερματίζει στην πόλη Σονγκέα (Songea), στην Περιφέρεια Ρουβούμα (Ruvuma Region).[5]

Ο σιδηρόδρομος TAZARA - από το Νταρ ες Σαλαάμ (Dar es Salaam) προς τη Λουσάκα (Lusaka) - επίσης, διασχίζει το βόρειο τμήμα της περιφέρειας· στην πόλη Μακαμπάκο (Makambako) υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός.[6]

Περιοχές (ή Επαρχίες)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιφέρεια διαιρείται σε έξη Περιοχές:[Σημ. 1][7]

Περιοχές (ή Επαρχίες) στην Περιφέρεια Ντζόμπε
Περιοχή (ή Επαρχία) Πληθυσμός (2012)
Περιοχή Λουντέουα
(Ludewa District)
133.218
Αστική Περιοχή Μακαμπάκο
(Makambako Urban District)
93.827
Περιοχή Μακέτε
(Makete District)
97.266
Αγροτική Περιοχή Ντζόμπε
(Njombe Rural District)
85.747
Αστική Περιοχή Ντζόμπε
(Njombe Urban District)
130.223
Περιοχή Ουανγκινγκ'όμπε
(Wanging'ombe District)
161.816
Σύνολο: 702.097[4][σελ.31 & 38/153]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Makambako όσο και η ονομασία Makabako, στα Ελληνικά γράφονται ως «Μακαμπάκο». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Μα-κα-μ(ου)-μπά-κο» και όχι ως «Μα-κα-μπά-κο» (γιατί δεν είναι Makabako αλλά Makambako). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Thomas Brinkhoff (20 Ιουλίου 2013). «NJOMBE (Region)». City Population. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. Staff (9 March 2012). «Tanzania: State Gazettes New Regions, Districts». Daily News (Dar es Salaam, Tanzania). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις August 23, 2012. https://web.archive.org/web/20120823174437/http://www.dailynews.co.tz/index.php/local-news/2739-state-gazettes-new-regions-districts. 
  3. Ιωάννης Ν.Τσόντος (1953). «Ντζόμπε». Έλληνες εν τη Ξένη (Τανγκανίκα) 1951-1953. Λευκωσία - Κύπρος: Τύποις "Ζάβαλλη". σελ. 232. 
  4. 4,0 4,1 http://njombe.go.tz/Links/s_profile.pdf Αρχειοθετήθηκε 2016-03-22 στο Wayback Machine., τελευταία επίσκεψη: 01 Οκτωβρίου 2016
  5. «Njombe Roads Network» (PDF). Tanroads. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2016. 
  6. «Express Train Timetable» (PDF). TAZARA Railway Authority. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 28 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2016. 
  7. «Census 2012». National Bureau of Statistics. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2016.