Περιοχή Μακέτε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 9°15′S 34°10′E / 9.250°S 34.167°E / -9.250; 34.167

Περιοχή Μακέτε ή
Επαρχία Μακέτε
(Makete District)
Τοπική ονομασία Wilaya ya Makete
Χάρτης της Τανζανίας (σε ανοικτό γκρι) όπου φαίνονται:
α. οι Περιφέρειες Ντζόμπε και Ιρίνγκα (σε ανοικτό πράσινο) και
β. η Περιοχή Μακέτε (σε σκούρο πράσινο).[Σημ. 1]
Χάρτης της παλαιάς Περιφέρειας Ιρίνγκα.[Σημ. 2]
Χώρα Τανζανία
Ζώνη Νότια Υψίπεδα
Περιφέρεια Ντζόμπε
(Njombe Region)
Επιφάνεια 3.996,39 km²[1]
1.543 mi²
Πληθυσμός 97.266 (2012)[1]
Πυκνότητα Πληθυσμού 24,34 / km² (2012)[1]
63 / mi² (2012)
Ζώνη Ώρας Ανατολικής Αφρικής +3
Ταχυδρομικός Κώδικας 595xx
Κωδικός κλήσης 026
Δικτυακός Ιστότοπος Περιφέρειας njombe.go.tz

Η Περιοχή Μακέτε (αγγλικά: Makete District και σουαχίλι: Wilaya ya Makete, μερικές φορές γράφεται και Μουακέτε (Mwakete)), είναι μία από τις έξι Περιοχές στην Περιφέρεια Ντζόμπε (Njombe Region) της Τανζανίας. Συνορεύει στα βόρεια και δυτικά από την Περιφέρεια Μπέυα (Mbeya Region), ανατολικά με την Περιοχή Ουανγκινγκ'όμπε (Wanging'ombe District) και την Αστική Περιοχή Ντζόμπε (Njombe Urban District) και στα νότια με την Περιοχή Λουντέουα (Ludewa District).

Η διοικητική έδρα είναι στην πόλη Ιουάουα (Iwawa).

Η Επαρχία Μακέτε (Makete District), ιδρύθηκε το 1979 με την πολιτική της Ουτζάμα (Ujamaa).[Σημ. 3] Πριν, αυτό το τμήμα της Περιφέρειας Ιρίνγκα (Iringa Region), ανήκε στην Περιοχή Ντζόμπε (Njombe District).

Από το 2002, η Εθνική Απογραφή στην Τανζανία, ο πληθυσμός στην Περιοχή Μακέτε (Makete District) ήταν 128.520 άτομα.[2] Η φυλή Ουακίνγκα (Wakinga), ζει κυρίως στην Περιοχή Μακέτε (Makete District).

Η έκταση της περιοχής είναι 5.800 τ.χλμ., ωστόσο, μόνο 371 τ.χλμ. είναι χρήσιμη για αγροτική γη. Η περιοχή βρίσκεται σε υψόμετρο από 1.500 έως 3.000 m πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, το οποίο διασχίζεται τόσο από τα Όρη Λίβινγκστον (Livingstone Mountains) όσο και από την Έκταση Κιπενγκέρε (Kipengere Range). Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 2 έως 20° Κελσίου στα όρη και από 20 έως 30° Κελσίου αντίστοιχα, στο οροπέδιο. Η ετήσια βροχόπτωση είναι από 1.500 έως 2.800 mm στα όρη και μεταξύ 300 έως 800 mm στο οροπέδιο. Τα μεγάλα ποτάμια που πηγάζουν από τα βουνά, είναι: Νούμπι (Numbi), Κιμάνι (Kimani), Λουβανυΐλα (Luvanyila) και Ιτζανγκάλα (Ijangala).[3] Μικρότερα τμήματα από την Λεκάνη Απορροής του Μεγάλου Ρουάχα Ποταμού (Great Ruaha River Basin), βρίσκονται εντός της Περιοχής Μακέτε (Makete District).

Εθνοτικές φυλές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιοχή Μακέτε (Makete District), κατοικείται κυρίως από έξη φυλές, τους: Κίνγκα (Kinga), Ουάντζι (Wanji), Μπένα (Bena), Νυακυούσα (Nyakyusa), Μαγκόμα (Magoma) και Σάνγκου (Sangu).[4]

Κοινωνική Κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί του παρόντος, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να καλυφθούν από τη διοίκηση, είναι η βελτίωση των υποδομών στις μεταφορές και η παροχή καλύτερης υγειονομικής περίθαλψης. Ως εκ τούτου, το HIV/AIDS φαίνεται να είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση για την περιοχή.[5][6][7] Τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό HIV αυξήθηκαν από 3.900 το 1988, σε πάνω από 10.000 το 2002. Περίπου το 5% των παιδιών κάτω των 17 ετών, είναι ορφανά.[3] Κατά συνέπεια, η φροντίδα για τα ορφανά παιδιά, είναι ένα μεγάλο μέρος των εξόδων. Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την UNICEF, ονόματι «Mama Mkubwa» (προφέρεται: Μάμα Μκούμπουα - που σημαίνει: Μεγάλη [εννοείται ηλικιωμένη] Κυρία) προσφέρει οικονομική στήριξη.[8] Προγράμματα πολλών ΜΚΟ και θρησκευτικών οργανώσεων (FBOs), δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του υποσιτισμού.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γεωργία παρέχει τα προς το ζην των περισσότερων ανθρώπων στην Περιοχή Μακέτε (Makete District). Λόγω του εύκρατου κλίματος, καλλιεργούνται ευρέως σιτάρι και πατάτες· είναι συχνά εμβόλιμα από κολοκύθες, φασόλια Phaseolus και μπιζέλια. Λόγω του εύκρατου κλίματος, καλλιεργούνται επίσης, οπωροφόρα δέντρα, όπως δαμασκηνιές, ροδακινιές, μηλιές και αχλαδιές. Η περιοχή είναι γνωστή για το κρασί από μπαμπού (ulanzi), το οποίο παρασκευάζεται από τη ζύμωση του χυμού του κρασιού μπαμπού (Oxytenanthera).[9] Οι κάτοικοι στην Περιοχή Μακέτε (Makete District), παραδοσιακά εργάζονταν ως εργάτες στις φυτείες τσαγιού της χώρας. Ο αραβόσιτος έχει πρόσφατα εισαχθεί. Εκτρέφονται ποικίλα είδη ζώων.[10] Ενώ, τα βοοειδή συνήθως κρατούνται σε κοινοτικούς βοσκότοπους, οι αίγες, χοίροι και τα πουλερικά, εκτρέφονται πλησίον των αγροτικών οικιών. Εντός των οικιών, ένα μεγάλο ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού, επίσης εκτρέφει για την παραγωγή κρέατος, εγχώριες Καβιίδες (δηλαδή, Ινδικά χοιρίδια, Cavia porcellus), αν και σπανίως αναφέρονται στα στατιστικά στοιχεία. Σε τοπικό επίπεδο, τα ζώα ονομάζονται «simbilisi», η οποία είναι μια λέξη Κιχέχε (Kihehe). Στην Περιοχή Μακέτε (Makete District), οι καβιίδες σε μεγάλο βαθμό, τρέφονται με φύλλα μπαμπού.

Διοικητικές υποδιαιρέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιοχή Μακέτε (Makete District), διαιρείται διοικητικά σε 22 Τμήματα.[Σημ. 4][1] Παρακάτω τα Τμήματα ανά Τομέα:

  1. Τομέας Μπουλόνγουα (Bulongwa Division): Bulongwa, Luwumbu και Kipagalo
  2. Τομέας Μαγκόμα (Magoma Division): Iniho, Ipelele και Kigulu
  3. Τομέας Ματάμπα (Matamba Division): Matamba, Mlondwa, Kitulo και Itundu
  4. Τομέας Ικούουο (Ikuwo Division): Ikuwo, Mfumbi και Kigala
  5. Τομέας Ουκουάμα (Ukwama Division): Lupila, Ukwama, Mbalatse και Ipepo
  6. Τομέας Λουπαλίο (Lupalio Division): Lupalilo, Tandala, Mang'oto, Iwawa και Isapulano

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο Χάρτης είναι παλαιός, εμφανίζει επτά και όχι εννέα περιοχές.
  2. Σε αυτό τον χάρτη, η σημερινή Περιφέρεια Ντόμπε αποτελείται από τις παλαιές Περιοχές Ντζόμπε, Λουντέουα και Μακέτε, τις νότιες περιοχές της παλαιάς Περιφέρειας Ιρίνγκα.
  3. Η λέξη Σουαχίλι ujamaa, σημαίνει «εκτεταμένη οικογένεια», «αδελφότητα» ή «σοσιαλισμό(ς)»· ως πολιτική έννοια, ισχυρίζεται ότι ένα άτομο αποκτά οντότητα, μέσα από το λαό ή την κοινότητα.
  4. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Luwumbu όσο και η ονομασία Luwubu, στα Ελληνικά γράφονται ως «Λουουούμπου». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Λου-ουού-μ-μπου» και όχι ως «Λου-ουού-μπου» (γιατί δεν είναι Luwubu αλλά Luwumbu). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Thomas Brinkhoff (20 Ιουλίου 2013). «NJOMBE (Region)». City Population. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2004. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2016. 
  3. 3,0 3,1 http://ourmakete.org/why_makete.php[νεκρός σύνδεσμος]
  4. http://njombe.go.tz/Links/s_profile.pdf Αρχειοθετήθηκε 2016-03-22 στο Wayback Machine. (σελ.28/153), τελευταία επίσκεψη: 01 Οκτωβρίου 2016
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 15 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2016. 
  6. Shimelis Tsegaye (30 Μαρτίου 2007). «HIV/AIDS and the Emerging Challenge of Children Heading Households» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 18 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2014. 
  7. «OSSREA Publications Directory! - Child Headed Households in Tanzania: A Case of Makete District». publications.ossrea.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2014. 
  8. Dr. Rosemarie Mwaipopo, UNICEF (5 Ιανουαρίου 2007). «EVALUATION OF TAHEA SUPPORTED "MAMA MKUBWA" INITIATIVE IN MAKETE DISTRICT, IRINGA REGION» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2014. 
  9. «Bamboo». waynesword.palomar.edu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2014. 
  10. «ANPPCAN Tanzania Chapter». 17 Νοεμβρίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2014. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]