Πατρίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για το ελληνικό πολιτικό κόμμα με ακρονύμιο ΠΑΤΡΙ.Δ.Α., δείτε: Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής.
Το έργο του Ευγένιου Ντελακρουά Liberty Leading the People προσωποποιεί τη γαλλική πατρίδα.

Η πατρίδα (αρχαία ελληνικά: πατρίς) είναι ο τόπος όπου έχει διαμορφωθεί μια πολιτιστική, εθνική ή φυλετική ταυτότητα. Ο ορισμός μπορεί επίσης να σημαίνει απλώς τη χώρα γέννησης κάποιου.[1] Οι άνθρωποι που ζουν στην πατρίδα έχουν συνήθως ως κοινά τη γλώσσα, τα έθιμα, τη θρησκεία και συμφέροντα που στις σύγχρονες κοινωνίες καθορίζονται από κοινό νόμισμα και κοινή πολιτική για σχεδόν όλα τα θέματα (π.χ. κοινό σύνταγμα και νόμους), κώδικες επικοινωνίας και κοινά συμφέροντα.

Πατρίδα είναι η χώρα των «πατέρων», των «προγόνων» ή των προγόνων κάποιου. Η λέξη μπορεί επίσης να σημαίνει τη χώρα της εθνικότητας, τη χώρα στην οποία κάποιος μεγάλωσε, τη χώρα στην οποία οι πρόγονοί του ζούσαν επί γενεές, ή τη χώρα που κάποιος θεωρεί πατρίδα του, ανάλογα με το πώς τη χρησιμοποιεί το άτομο.[2]

Μπορεί να θεωρηθεί ως μια εθνικιστική έννοια, στο βαθμό που προκαλεί συναισθήματα που σχετίζονται με τους οικογενειακούς δεσμούς και τους συνδέει με την εθνική ταυτότητα και τον πατριωτισμό. Μπορεί να συγκριθεί με τη μητέρα πατρίδα και σε ορισμένες γλώσσες χρησιμοποιούνται περισσότεροι από ένας όρος.[3]

Η αρχαία ελληνική λέξη πατρίς, πατρίδα, οδήγησε στο πάτριος, των πατέρων μας, και από εκεί στο λατινικό patriota και το παλαιογαλλικό patriote, που σημαίνει συμπατριώτης- από αυτά προέρχεται η αγγλική λέξη patriotism. Η σχετική αρχαία ρωμαϊκή λέξη Patria οδήγησε σε παρόμοιες μορφές στις σύγχρονες ρομανικές γλώσσες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Definition of Homeland». merriam-webster.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2018. 
  2. «Definition of FATHERLAND». merriam-webster.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2019. 
  3. James, Caroline (May 2015). «Identity Crisis: Motherland or Fatherland?». Identity Crisis: Motherland or Fatherland?. Oxford University Press. http://blog.oxforddictionaries.com/2015/05/identity-crisis-motherland-fatherland/. Ανακτήθηκε στις 14 August 2019.  Αρχειοθετήθηκε 2015-05-11 στο Wayback Machine.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]