Παννονία Δευτέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Παννονία ΙΙ τον 4ο αι.

Η Παννονία Δευτέρα, λατιν.: Pannonia Secunda, ήταν μία από τις επαρχίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Δημιουργήθηκε το έτος 296, επί Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Πρωτεύουσα της επαρχίας ήταν το Σίρμιον (Sirmium) (σήμερα Sremska Mitrovica). Η Παννονία ΙΙ περιελάμβανε τμήματα της σημερινής Σερβίας, Κροατίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. [1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παννονία ΙΙ τον 4ο αι.

Πριν από τη δημιουργία αυτής της επαρχίας, η επικράτειά της ήταν μέρος της επαρχίας της Κάτω Παννονίας (Pannonia Inferior). Το έτος 296 η Κάτω Παννονία χωρίστηκε σε δύο επαρχίες: την Παννονία Δευτέρα στο νότο και την Παννονία Βαλερία στα βόρεια. Τα σύνορα μεταξύ των δύο νεοσύστατων επαρχιών ήταν ο ποταμός Ντράβα.

Η πρωτεύουσα της Παννονίας ΙΙ, το Σίρμιον, ήταν επίσης μία από τις τέσσερις πρωτεύουσες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αρκετοί Ρωμαίοι Αυτοκράτορες γεννήθηκαν μέσα ή κοντά σε αυτήν την πόλη.

Το έτος 314 έγινε μία μάχη μεταξύ δύο διεκδικητών τού αυτοκρατορικού θρόνου, του Κωνσταντίνου Α΄ και του Λικίνιου. Η μάχη έλαβε χώρα στην Παννονία ΙΙ, κοντά στην πόλη Κιβαλαί. Ο Κωνσταντίνος είχε στρατό 20.000 ανδρών, ενώ ο Λικίνιος 35.000. Η μάχη κράτησε όλη την ημέρα, και ο Κωνσταντίνος ήταν νικητής.

Κατά τον 5ο αι. η επαρχία δέχτηκε πολλές επιδρομές από μετανάστες λαούς, συμπεριλαμβανομένων των Ούννων και των Γότθων. [2] Κατά τον 6ο αι. η περιοχή αμφισβητήθηκε μεταξύ των Οστρογότθων, των Γεπιδών, των Λαγγοβάρδων, των Αβάρων και της Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας. [3]

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρυσός σόλιδος τού Αυτοκράτορα Ιουλιανού (361-363), κομμένος στο Σίρμιον (οπίσθια όψη). Επιγρ.: VIRTUS EXERCITUS ROMANORUM (= η δύναμη του Ρωμαϊκού στρατού), SIRM. Πολεμιστής κρατά με το αριστερό του χέρι γονατιστό αιχμάλωτο από το κεφάλι. Στο δεξί χέρι φέρει τρόπαιο. 4,19 γραμ.

Εκτός από το Σίρμιον, οι άλλες πόλεις στην Παννονία ΙΙ ήταν:

Έπαρχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ των επάρχων της Παννονίας ΙΙ:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mirković 2017.
  2. Gračanin 2006, σελ. 29-76.
  3. Daim 2019, σελ. 221-241.