Πάβλο Βίρσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάβλο Βίρσκι
Γραμματόσημο του Πάβλο Βίρσκι, 2005
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Павло Павлович Вірський (Ουκρανικά)
Γέννηση12ιουλ. / 25  Φεβρουαρίου 1905γρηγ.
Οδησσός[1]
Θάνατος5  Ιουλίου 1975
Κίεβο
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Μπαϊκοβέ
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχορευτής
χορογράφος
ballet master
χορευτής μπαλέτου
ballet teacher
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΚρατικό Βραβείο Ε.Σ.Σ.Δ.
Καλλιτέχνης του Λαού της ΕΣΣΔ
Τάγμα της Φιλίας των Λαών
τάγμα του Ερυθρού Αστέρα
τάγμα του Κόκκινου Λαβάρου της Εργασίας
Αξιόλογος καλλιτέχνης της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας
People's Artist of the Ukrainian SSR
Shevchenko National Prize
Merited Artist of the Ukrainian SSR
κρατικό βραβείο Στάλιν 1ου βαθμού
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πάβλο Πάβλοβιτς Βίρσκι (ουκρανικά: Павло Павлович Вірський, 1905-1975), ήταν κύριος χορευτής μπαλέτου, χορογράφος και ιδρυτής του Ουκρανικού Εθνικού Χορευτικού Συνόλου Π. Βίρσκι, του οποίου το έργο στον ουκρανικό χορό ήταν πρωτοποριακό και επηρέασε γενιές χορευτών. Βραβεύθηκε επίσης με τον τίτλο του Λαϊκού Καλλιτέχνη της ΕΣΣΔ.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πάβλο Βίρσκι γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1905 στην Οδησσό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Μετά την αποφοίτησή του από την Μουσική και Δραματική Σχολή της Οδησσού το 1927, συνέχισε τις σπουδές στο θέατρο Τέκνικουμ της Μόσχας από το 1927-28. Ξεκινώντας το 1925, άρχισαν να δημιουργούνται κρατικά θέατρα στην Ουκρανική ΣΣΔ, επιτρέποντας την επικερδή απασχόληση για τους καλλιτέχνες, και μετά την επιστροφή του στην Οδησσό το 1928, ο Βίρσκι εντάχθηκε στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Οδησσού ως χορευτής και χορογράφος. Στο θέατρο συνεργάστηκε με τον Μίκολα Μπολότοφ στην πρώτη τους κοινή παραγωγή: τη Κόκκινη Παπαρούνα του Γκλιέρ. Ο Βίρσκι έφυγε από την Οδησσό, το 1931, και εργάστηκε ως κύριος χορευτής σε διάφορα θέατρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Χάρκοβο, το Ντνεπροπετρόφσκ και το Κίεβο, όπου εργάστηκε σε μπαλέτα όπως τα Ραϋμόντα, Λα Εσμεράλντα, Λε Κορσέρ, Η Λίμνη των Κύκνων και Δον Κιχώτης.

Λαϊκός χορός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Όπερα και Μπαλέτο του Κιέβου έφερε δύο παραγωγές στη Μόσχα το 1936, ως μέρος του πρώτου φεστιβάλ ουκρανικής λογοτεχνίας και τέχνης: Η όπερα Νατάλκα Πολτάβκα του Μίκολα Λισένκο και η όπερα Ζαπορόζετς ζα Ντουνάγιεμ (Ζαποριζιανός [Κοζάκος] Πέρα από τον Δούναβη) του Σεμέν Χουλάκ-Αρτενόβσκι. Το δεύτερο περιλάμβανε χορογραφημένους ουκρανικούς παραδοσιακούς χορούς από τον Πάβλο Βίρσκι και τον Μικόλα Μπολότοφ. Το επόμενο έτος, ο Βίρσκι και ο Μπολότοφ ίδρυσαν το Κρατικό Χορευτικό Σύνολο της Ουκρανικής ΣΣΔ όπου ανέπτυξαν ένα ολόκληρο πρόγραμμα σκηνοθετημένων ουκρανικών χορών. Με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και στην προετοιμασία για το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, πολλά σύνολα ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους, καθώς οι καλλιτέχνες τους είχαν καταταγεί για να ψυχαγωγήσουν τους στρατιώτες. Ο Βίρσκι συνέχισε το έργο του με λαϊκή ως προς το θέμα ως διευθυντής του Συνόλου Τραγωδιού και Χορού της Στρατιωτικές Επαρχίας του Κιέβου "Κόκκινη Σημαία" ξεκινώντας το 1939. Το 1942, έφυγε από το σύνολο και έγινε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των χορευτών του Συνόλου Τραγουδιού και Χορού του Κόκκινου Στρατού, και παρέμεινε σε αυτή τη θέση για πολλά χρόνια.

Νόμισμα αφιερωμένο στην 100η επέτειο γέννησης του Πάβλο Βίρσκι.

Το 1955, ο Βίρσκι επέστρεψε στο Κίεβο για να ηγηθεί το Κρατικό Σύνολο Λαϊκού Χορού της Ουκρανικής ΣΣΔ που ίδρυσε, το οποίο είχε ανασυσταθεί από άλλους μετά το τέλος του πολέμου. Για τα επόμενα 20 χρόνια (μέχρι το θάνατό του το 1975) ο Πάβλο Βίρσκι ανέπτυξε περαιτέρω τις έννοιες του ουκρανικού χορού λαϊκής σκηνής. Ίδρυσε μια σχολή να εκπαιδεύσει τους χορευτές στην τεχνική που ανέπτυξε. Περιόδευσε σε διάφορες χώρες του κόσμου με τους χορευτές του, επηρεάζοντας τους ουκρανούς χορευτές σε όλο το κόσμο.

Ο Βίρσκι πέθανε στο Κίεβο σε ηλικία 70 ετών. Το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα της Ουκρανικής ΣΣΔ πήρε το όνομά του το 1977.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]