Μυστική οργάνωση: Σαλαμάνδρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μυστική οργάνωση: Σαλαμάνδρα
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΠίτερ Ζίνερ[1][2]
ΣενάριοΡόμπερτ Κατς και Ροντ Σέρλινγκ
ΠρωταγωνιστέςΦράνκο Νέρο[2], Άντονι Κουίν, Μάρτιν Μπάλσαμ, Κρίστοφερ Λι, Κλέβον Λιτλ, Πολ Λ. Σμιθ, Τζον Στάινερ, Κλαούντια Καρντινάλε, Ίλαϊ Γουάλακ, Ρένζο Πάλμερ, Ανίτα Στρίντμπεργκ, Μαρίνο Μασέ, Μαργκαρίτα Χόροβιτς, Μπίρζιτ Κροένκε, Νέλο Πατζαφίνι, Ζακ Χερλίν, Σίμπιλ Ντάνινγκ, gennaro beneduce[3], Φορτουνάτο Αρένα[3] και Τζον Στέισι[3]
ΜουσικήΤζέρρυ Γκόλντσμιθ
ΦωτογραφίαΜαρσέλο Γκάτι
ΕνδυματολόγοςFabrizio Caracciolo
ΔιανομήITC Entertainment και Netflix
Πρώτη προβολή1981 και 28  Ιουνίου 1985 (Γερμανία)[4]
Διάρκεια103 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο και Ιταλία
ΓλώσσαΑγγλικά

Η Μυστική οργάνωση: Σαλαμάνδρα (αγγλικά:The Salamander) είναι ένα πολιτικό θρίλερ του 1981, σε σκηνοθεσία Πίτερ Ζίννερ βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μορίς Γουέστ. Πρωταγωνιστούν οι Φράνκο Νέρο, Άντονι Κουίν και Κρίστοφερ Λι.[5]

Η ταινία αναφέρεται στην διερεύνηση της δολοφονίας του αρχηγού του ιταλικού στρατού, η οποία διεξάγεται από τον συνταγματάρχη των Καραμπινιέρι Ντάντε Ματούτσι. Δεδομένου ότι ο Ματούτσι θα ανακαλύψει νέα στοιχεία που μαρτυρούν την προετοιμασία μιας νεοφασιστικής συνωμοσίας στη χώρα, ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν στην έρευνα ολόενα αυξάνεται. Στο τέλος με τη βοήθεια ενός ισχυρού βιομηχάνου και ενός ήρωα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ο Ντάντε Ματούτσι καταφέρνει να βρει και να συλλάβει τους δράστες των εγκλημάτων, καθώς και να αποτρέψει μια συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιταλία, ο αρχηγός του ιταλικού στρατού, Στρατηγός Πανταλεόνε βρίσκεται νεκρός στο γραφείο του, όπου και θα βρεθεί μια επαγγελματική κάρτα με την mφωτογραφία μιας Σαλαμάνδρας. Αν και, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή ο στρατηγός πέθανε από φυσικά αιτία, στην πραγματικότητα έπεσε θύμα μιας συνωμοσίας. Η επίσημη κηδεία του στρατηγού στο Ρωμαϊκό Πάνθεον παρακολουθείται από επιφανείς πολιτικές και στρατιωτικές προσωπικότητες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Λεπορέλο, με τη σύζυγό του Έλενα, του διοικητή των καραμπινιέρι, πρίγκηπα Μπαλτάζαρ, της καλής φίλης και ερωμένης του Πανταλεόνε, Λίλυ Αντερς και του ηρώα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου Μπρούνο Μαντσίνι, ο οποίος είναι η «γοητευτική ενσάρκωση του Καίσαρα Βοργία και του Μακιαβέλι», και τέλος του συνταγματάρχη των καραμπινιέρι Ντάντε Ματούτσι.

Ο Ντάντε Ματούτσι μαζί με τον φίλο και συνάδελφό του , τον έμπειρο λοχαγό Στεφανέλι θα ξεκίνησουν έρευνα για τη δολοφονία του Στρατηγού Πανταλεόνε, του οποίου όλα του τα έγγραφα μετά τη δολοφονία βρέθηκαν στον δικηγόρο Τζοβάνι Μπαντανέλι. Ο Ντάντε συναντάται πρώτα με την Λίλυ Αντερς και μετά με ένα ατόμο με το παρατσούκλι δρυοκολάπτης, ανακαλύπτοντας ότι είναι πολωνοί κατάσκοποι που είχαν αναλάβει να κατασκοπεύουν τον Πανταλεόνε, τον Λεπορέλο και άλλους υψηλόβαθμους υποστηρικτές του νεοφασισμού.

Κατά την διάρκεια μιας συνάντησης με τον Στρατηγό Λεοπορέλο σε μια από τις μυστικές στρατιωτικές βάσεις εκπαίδευσης, ο Ντάντε του λέει ότι τα έγγραφα του Πανταλεόνε που αποδεικνύουν τη συμμετοχή του στις νεοφασιστικές δραστηριότητες βρίσκονται τώρα στο γραφείο του δικηγόρου του δολοφονημένου Στρατηγού. Όταν ο Ντάντε και ο Στεφανέλι επιστρέψουν στο γραφείο του Μπαντανέλι, ανακαλύπτουν ότι ο δικηγόρος, καθώς και η γραμματέας του που είχε ασχοληθεί με τα έγγραφα του Πανταλεόνε, έχουν δολοφονηθεί και όλα τα έγγραφα από το χρηματοκιβώτιο έχουν κλαπεί. Στη συνέχεια ο Ντάντε αναφέρει την πρόοδο της έρευνας στον προϊστάμενο του, τον πρίγκιπα Μπαλτάζαρ, προβάλλοντας την εκδοχή πώς ο Λεπορέλο έχει κλέψει τα έγγραφα τον Μπαντανέλι, αφού μόνο ο Ντάντε τον είχε ενημερώσει για το πού βρίσκονται. Προειδοποιώντας τον Ντάντε ότι "όσοι είναι εχθροί μας σήμερα μπορεί να αποδειχθούν αύριο φίλοι", ο Μπαλτάζαρ του δίνει εντολή να συνεχίσει την έρευνα.

Ο Ντάντε συναντά στη συνέχεια τον Μπρούνο Μαντσίνι, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β παγκόσμιου πολέμου είχε το ψευδώνυμο "Σαλαμάνδρα" ήταν θρυλικός αγωνιστής ενάντια στον ναζισμό και το φασισμό και σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, συμμετείχε στη φυσική εξόντωση κάποιων υψηλοβαθμών ναζιστών εγκληματιών μετά τον πόλεμο. Ο Μαντσίνι, ο οποίος είναι ο ετεροθαλής αδελφός του Πανταλεόνε, ισχυρίζεται ότι τα έγγραφα του δολοφονημένου στρατηγού περιέχουν σχέδιο πραξικοπήματος στην Ιταλία.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0083024/. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.filmaffinity.com/en/film685055.html. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  4. www.zweitausendeins.de/filmlexikon/?sucheNach=titel&wert=215.
  5. Το πλήρες καστ της ταινίας Imdb.com ανακτήθηκε 22 Φεβρουαρίου 2020 (Αγγλικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]