Μιχάλης Δασκαλάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχάλης Δασκαλάκης
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μιχάλης Δασκαλάκης (Ελληνικά)
Γέννηση1914
Πειραιάς
Θάνατος1 Φεβρουαρίου 2004
(90 ετών)
Πικέρμι Αττικής
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής και τραγουδοποιός
Καλλιτεχνικά ρεύματαΡεμπέτικο

Ο Μιχάλης Δασκαλάκης (Πειραιάς, 1914 - Πικέρμι Αττικής, 1 Φεβρουαρίου 2004) ήταν Έλληνας τραγουδιστής, τραγουδοποιός και οργανοπαίκτης της ρεμπέτικης μουσικής.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1914 στον Πειραιά[1].

Αποφοίτησε από το Σχολαρχείο στο Χατζηκυριάκειο και έπειτα έπιασε δουλειά, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του πήγαινε στην ταβέρνα της οικογένειας του «Ο Δασκαλάκης», όπου βρίσκονταν κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι του Πειραιά[1]. Εκεί στην ταβέρνα άκουγε τους μουσικούς που ερχόντουσαν και αγάπησε το μπουζούκι[1].

Το 1943 άνοιξε μαζί με τον αδελφό του Γιάννη, μαγαζί στην Αθήνα με την ονομασία «Το Καρέ του Άσσου»[1]. Μετά την λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και την Απελευθέρωση, εργάστηκε σε πολλά λαϊκά μουσικά κέντρα της Αθήνας, όπως στο «Μπουκέτο» στο Μενίδι και στην «Πίνδο» στη Νέα Φιλαδέλφεια[1][2].

Το 1963 άνοιξε δικό του μαγαζί στον Γέρακα και το 1968 μετακόμισε σε νέο κέντρο στο Πικέρμι[2], όπου μέχρι και το 1996 που έκλεισε, εμφανιζόταν ο ίδιος στο πάλκο μαζί με ορχήστρα και έπαιζε πάντοτε δίχως ηλεκτρικό ήχο και με το δικό του γνήσιο προσωπικό στυλ σε παίξιμο και ερμηνεία[1].

Κάποια από τα τραγούδια που δημιούργησε είναι «Βλάμης από το Μιλάνο», «Ναζιάρα Μαριγούλα», «Όταν πεθάνω βάλτε με», «Νύχτωσε πάλι», ενώ έχει ηχογραφήσει και πολλά γνωστά τραγούδια άλλων λαϊκών καλλιτεχνών όπως «Εγώ κακός δεν ήμουνα», «Αντιλαλούν οι φυλακές», «Το μινόρε της αυγής», «Τον Χάρο τον αντάμωσαν», «Άνθρωπε μου», «Η αλεπού», «Δυό πόρτες έχει η ζωή», «Ο ζητιάνος», «Το θαμπό φανάρι», «Ο ψαράς», «Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά».

Απεβίωσε την 1η Φεβρουαρίου του 2004, σε ηλικία 90 ετών και κηδεύτηκε στα Καλύβια Αττικής[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 ΤΑ ΝΕΑ - Μιχάλης Δασκαλάκης (1914-2004).
  2. 2,0 2,1 ΤΑ ΝΕΑ - Συνέντευξη Μ. Δασκαλάκη (1990).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί συνδέσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]