Μάικλ Κορλεόνε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάικλ Κορλεόνε
Ο Νονός (The Godfather)
Ο Μάικλ Κορλεόνε, όπως απεικονίζεται από τον Αλ Πατσίνο στον Νονό.
Πρώτη εμφάνισηΟ Νονός (μυθιστόρημα, 1969)
Τελευταία εμφάνισηΗ Εκδίκηση του Νονού
Δημιουργήθηκε απόΜάριο Πούζο
Ενσαρκώθηκε απόΑλ Πατσίνο
Πληροφορίες χαρακτήρα
Πλήρες όνομαΜάικλ Κορλεόνε
ΙδιότηταΕπιχειρηματίας
Αρχηγός μαφίας
ΤίτλοςΝονός, Δον Κορλεόνε
Τόπος καταγωγήςΚορλεόνε, Σικελία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολικός
Υπηκοότητα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Οικογένεια
ΓονείςΒίτο Κορλεόνε (πατέρας)
Καρμέλα Κορλεόνε (μητέρα)
Αδέρφια
ΣύζυγοςΑπολλωνία Βιτέλι-Κορλεόνε (θάνατος; 1947-48)
Κέι Ανταμς (διαζύγιο; 1951-1960)
ΠαιδιάΆντονι Κορλεόνε
Μαίρη Κορλεόνε
Συγγενείς
  • Φραντζέσκα Κορλεόνε (ανιψιά)
  • Κάθριν Κορλεόνε (ανιψιά)
  • Φρανκ Κορλεόνε (ανιψιός)
  • Σαντίνο Κορλεόνε, τζούνιορ (ανιψιός)
  • Βίνσεντ Κορλεόνε (ανιψιός)
  • Βίκτωρ Ρίζι (ανιψιός)
  • Μάικλ Κάρλο Ρίζι (ανιψιός)
  • Σάντρα Κορλεόνε (κουνιάδα)
  • Κάρλο Ρίζι ( γαμπρός)
  • Ντιάνα Νταν (κουνιάδα)

Ο Μάικλ Κορλεόνε (αγγλικά: Michael Corleone) είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας και ο κύριος πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος του Μάριο Πούζο Ο Νονός του 1969. Στην κινηματογραφική τριλογία του Νονού που τη σκηνοθέτησε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Μάικλ Κορλεόνε απεικονίστηκε από τον θρύλο του παγκόσμιου κινηματογράφου Αλ Πατσίνο, ο οποίος ήταν δύο φορές υποψήφιος για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Ο Μάικλ είναι ο νεότερος γιος του Βίτο Κορλεόνε, ενός μετανάστη από τη Σικελία που έχτισε μια αυτοκρατορία στο οργανωμένο έγκλημα. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Μάικλ τον διαδέχτηκε ως ο «Δον» της οικογένειας εγκλήματος Κορλεόνε.

Τον Ιούνιο του 2003, ο χαρακτήρας του Μάικλ Κορλεόνε αναγνωρίστηκε ως ο 11ος πιο εμβληματικός κακός στην ιστορία του κινηματογράφου από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, αν και ορισμένοι κριτικοί τον θεωρούν τραγικό ήρωα.[1] [2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος το 1920 από τον μαφιόζο Ντον Βίτο Κορλεόνε (Μάρλον Μπράντο) και τη σύζυγό του Κάρμελα (Μοργκάνα Κινγκ), ο Μάικλ έχει δύο μεγαλύτερα αδέλφια, τον Σαντίνο "Σάνι" Κορλεόνε (Τζέιμς Κάαν) και τον Φρεντερίκο "Φρέντο" Κορλεόνε (Τζον Καζάλε), και μια νεότερη αδερφή, την Κοστάνζια "Κόνι" Κορλεόνε (Τάλια Σάιρ). Ο οικογενειακός σύμβουλος, Τομ Χάγκεν (Ρόμπερτ Ντιβάλ), είναι ο άτυπος θετός αδερφός τους.

Ο Νονός (μέρος I)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του, ο Μάικλ αποκηρύσσει την «οικογενειακή επιχείρηση» των Κορλεόνε, θέλοντας αντ' αυτού να ζήσει μια πιο αμερικανική ζωή. Ο Βίτο δεν θέλει ούτε ο Μάικλ να ενταχθεί στην εγκληματική αυτοκρατορία των Κορλεόνε, ελπίζοντας ότι ο αγαπημένος του γιος θα μπει στην πολιτική. Ο Μάικλ εγγράφεται στο Κολλέγιο Ντάρτμουθ, αλλά παραιτείται για να εγγραφεί στο Ναυτικό Σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέρχονται στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, αγωνίζεται τόσο στον Ειρηνικό όσο και σε ευρωπαΐκες μάχες και τραυματίζεται. Για τη γενναιότητά του, λαμβάνει τον βαθμό του λοχαγού και του απονέμεται το Αργυρό Αστέρι και ο Ναυτικός Σταυρός. Οι ηρωισμοί του κατά τη διάρκεια του πολέμου εμφανίζονται στο περιοδικό Life.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1945, ο Μάικλ απολύεται από το Ναυτικό, αγνοώντας ότι ο πατέρας του τακτοποίησε κρυφά την αποστράτευση του και επιστρέφει στο σπίτι για να παρακολουθήσει το γάμο της αδερφής του Κόνι, συνοδευόμενος από την Κέι Άνταμς (Ντάιαν Κίτον), την κοπέλα του από το κολέγιο. Ο Μάικλ μένει για λίγες εβδομάδες πριν ξαναμπεί στο κολέγιο χωρίς να το πει στην οικογένειά του.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1945, ο Βίτο Κορλεόνε τραυματίζεται σοβαρά σε μια απόπειρα δολοφονίας από τον βαρόνο των ναρκωτικών Βιρτζίλ Σολότσο (Αλ Λετιέρι). Ο Μάικλ, τον οποίο οι άλλες οικογένειες της μαφίας θεωρούν ως «πολίτη» που δεν αναμιγνύεται στις δουλειές της μαφίας, επισκέπτεται τον πατέρα του στην ιδιωτική κλινική όπου νοσηλεύεται. Ταράζεται όταν ανακαλύπτει ότι δεν υπάρχει κανείς για τη φύλαξή του. Συνειδητοποιώντας ότι ετοιμάζονται, για μια ακόμα φορά, να αποπειραθούν να σκοτώσουν τον πατέρα του, ζητά από τον Σάνι βοήθεια, μετακινεί τον πατέρα του σε άλλο δωμάτιο και πάει έξω να προσέχει την είσοδο. Ο Μάικλ ζητά και δέχεται τη βοήθεια του Έντσο του φούρναρη, που ήρθε στο νοσοκομείο για να επισκεφτεί τον τραυματισμένο Βίτο. Μαζί, παριστάνοντας τους φρουρούς του Νονού, ξεγελούν τους άνδρες του Σολότσο οι οποίοι, περνώντας με το αυτοκίνητο από την κλινική, απομακρύνονται. Λίγο αργότερα, καταφθάνουν αστυνομικά αυτοκίνητα με τον διεφθαρμένο αστυνόμο ΜακΚλάσκι (Στέρλινγκ Χέιντεν). Ο ΜακΚλάσκι σπάει το σαγόνι του Μάικλ, όταν αυτός τον κατηγορεί ότι τον πλήρωσε ο Σολότσο για να τη στήσει στον πατέρα του. Ακριβώς τότε, ο Χάγκεν καταφτάνει με «ιδιωτικούς ντετέκτιβ» με άδεια οπλοφορίας για την προστασία του Δον Κορλεόνε και παίρνει τον Μάικλ στο σπίτι. Ο Σόνι ανταποκρίνεται διατάζοντας το θάνατο του Μπρούνο Τατάλια, γιο και υπαρχηγό του Δον Φίλιπ Τατάλια (Βίκτορ Ρεντίνα).

Μετά την προσπάθεια κατά της ζωής του Δον Βίτο στην κλινική, ο Σολότσο ζητά μια συνάντηση με τους Κορλεόνε, στην οποία ο αστυνόμος ΜακΚλάσκι θα παραστεί ως σωματοφύλακάς του. Όταν ο Μάικλ δηλώνει εθελοντής για να σκοτώσει τους δυο άνδρες κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σάνι και τα υπόλοιπα ανώτερα στελέχη της φαμίλιας γελούν αρχικά με την πρόταση, ωστόσο ο Μάικλ τους πείθει ότι σοβαρολογεί και ότι η θανάτωση του Σολότσο και του ΜακΚλάσκι είναι για το συμφέρον της οικογένειας: «δεν είναι προσωπικό, είναι απλώς δουλειά». Αν και οι αστυνομικοί είναι συνήθως προστατευμένοι από χτυπήματα ο Μάικλ υποστηρίζει ότι, δεδομένου ότι ο ΜακΚλάσκι είναι διεφθαρμένος και έχει παράνομες συναλλαγές με τον Σολότσο, τίθεται εκτός αυτού του κανόνα.

Στη συνάντηση, σε ένα ιταλικό εστιατόριο, ο ΜακΚλάσκι ψάχνει τον Μάικλ για όπλα και τον βρίσκει καθαρό. Στη συνέχεια ο Μάικλ απολογείται και ζητά να πάει στο μπάνιο όπου ανακτά ένα κρυμμένο περίστροφο και επιστρέφοντας στο τραπέζι σκοτώνει τον Σολότσο και μετά τον ΜακΚλάσκι. Ο Μάικλ φεύγει για να κρυφτεί στη Σικελία, ενώ η οικογένεια Κορλεόνε προετοιμάζεται για ανοιχτό πόλεμο με τις πέντε οικογένειες που έχουν ενωθεί εναντίον των Κορλεόνε, καθώς και ένα γενικό περιορισμό δραστηριότητας προς όλη τη μαφία από τις αστυνομικές και κυβερνητικές αρχές.

Στη Σικελία, ο Μάικλ περιμένει υπομονετικά στην εξορία του, προστατευόμενος από τον Δον Τομμασίνο (Κοράντο Γκάιπα), ένα παλιό φίλο της οικογένειας. Ο Μάικλ περιπλανάται άσκοπα στο ύπαιθρο, συνοδευόμενος διαρκώς από τους σωματοφύλακές Κάλο και Φαμπρίτσιο. Σε ένα μικρό χωριό, ο Μάικλ συναντά και ερωτεύεται την Απολλωνία Βιτέλλι (Σιμονέτα Στεφανέλλι), την όμορφη νεαρή κόρη του ιδιοκτήτη ενός μπακάλικου. Σύντομα παντρεύονται όμως επίσης σύντομα εντοπίζεται ο Μάικλ από τους εχθρούς των Κορλεόνε. Όταν το ζευγάρι ετοιμάζεται να μετακινηθεί σε μια πιο ασφαλή τοποθεσία, η Απολλωνία σκοτώνεται από βόμβα στο αυτοκίνητό τους, ο Μάικλ που μόλις γλιτώνει από τη έκρηξη, παρατηρεί τον Φαμπρίτσιο να τρέχει μακριά από το χώρο δευτερόλεπτα πριν από την έκρηξη, καταλαβαίνοντας ότι αναμιγνύεται στο σχέδιο της δολοφονίας.

Πίσω στη Νέα Υόρκη, ο Δον Κορλεόνε επιστρέφει σπίτι από το νοσοκομείο και ταράζεται όταν μαθαίνει ότι ο Μάικλ σκότωσε τον Σολότσο και τον ΜακΚλάσκι καθώς και ότι ο Σόνι είναι νεκρός. Αντί να αναζητήσει εκδίκηση για το θάνατο του Σόνι, ζητά συνάντηση με τους επικεφαλής των πέντε οικογενειών για να διαπραγματευτεί κατάπαυση του πυρός. Η σύγκρουση όχι μόνο αποστραγγίζει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας και απειλεί την επιβίωσή της, αλλά ο τερματισμός της είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο Μάικλ να επιστρέψει σπίτι με ασφάλεια. Ανατρέποντας την προηγούμενη απόφασή του, ο Βίτο συμφωνεί η οικογένεια Κορλεόνε να παράσχει πολιτική προστασία στους Τατάλια για τη διακίνηση ηρωίνης, για όσο θα τηρείται υπό τον έλεγχο και δεν πωλείται σε παιδιά. Κατά τη συνεδρίαση, ο Δον Κορλεόνε συμπεραίνει ότι ο Δον Μπαρτσίνι, όχι ο Τατάλια, ήταν τελικά πίσω από το μεταξύ τους πόλεμο και το θανάτου του Σάνι.

Με την εγγύηση για την ασφάλειά του, ο Μάικλ επιστρέφει σπίτι. Περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, επανασυνδέεται με την πρώην κοπέλα του Κέι μετά από τέσσερα χρόνια, τρία στην Ιταλία και ένα στην Αμερική. Της λέει ότι θέλει να παντρευτούν. Αν και η Κέι πληγώνεται με το γεγονός ότι ο Μάικλ περίμενε τόσο πολύ καιρό για να επικοινωνήσει μαζί της, τελικώς αποδέχεται την πρότασή του. Με το Δον Βίτο να έχει αποσυρθεί εν μέρει, τον Σάνι νεκρό και το μεσαίο αδελφό Φρέντο (Τζον Καζάλε) να θεωρείται ανίκανος να διευθύνει την οικογενειακή επιχείρηση, ο Μάικλ έχει πλέον αναλάβει τα ηνία. Ο Μάικλ υπόσχεται στην Κέι ότι θα κάνει την οικογενειακή επιχείρηση εντελώς νόμιμη εντός πέντε ετών.

Ο Πίτερ Κλεμέντσα (Ρίτσαρντ Καστελλάνο) και ο Σαλβατόρε Τέσσιο (Έιμπ Βιγκόντα), δυο ανώτερα στελέχη της οικογένειας Κορλεόνε παραπονιούνται ότι αυτοί είναι που παρενοχλούνται από την οικογένεια Μπαρτσίνι και ζητούν άδεια να αντεπιτεθούν, αλλά ο Μάικλ απορρίπτει το αίτημά τους. Προτίθεται να μετακινήσει τις οικογενειακές επιχειρήσεις στη Νεβάδα και μετά από αυτό, ο Κλεμέντσα και ο Τέσσιο μπορεί να αποσπαστούν από την οικογένεια και να σχηματίσουν δικές τους οικογένειες. Ο Μάικλ επιπλέον υπόσχεται στο σύζυγό της Κόνι, Κάρλο, ότι θα είναι το δεξί του χέρι στη Νεβάδα. Ο Τομ Χάγκεν έχει καταργηθεί ως κονσιλιέρι και τώρα είναι απλώς ο οικογενειακός δικηγόρος, με τον Βίτο να έχει τη θέση του κονσιλιέρι. Σε ιδιωτική συζήτηση, ο Χάγκεν παραπονιέται στον Βίτο για την αλλαγή αυτή και επίσης θέτει ερωτήσεις στον Μάικλ σχετικά με ένα νέο καθεστώς «νεοσύλλεκτων» που στρατολογούνται κρυφά υπό τον Ρόκο Λαμπόνε (Τομ Ρόσκουι). Ο Δον Βίτο εξηγεί στον Χάγκεν ότι ο Μάικλ ενεργεί σύμφωνα με τις δικές του συμβουλές.

Στο Λας Βέγκας, ο Μάικλ συναντά το αφεντικό ενός καζίνο, τον Μο Γκριν (Άλεξ Ρόκο). Ο Μάικλ προσφέρει να εξαγοράσουν το μερίδιο του Γκριν αλλά απορρίπτει με αγένεια την πρότασή του. Ο Γκριν πιστεύει ότι οι Κορλεόνε είναι αδύναμοι και ότι αυτός μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία από αυτή του Μπαρτσίνι. Καθώς ο Μο και ο Μάικλ διαπραγματεύονται, ο Φρέντο παίρνει το μέρος του Μο. Αργότερα, ο Μάικλ προειδοποιεί τον Φρέντο να μην ξαναπάρει ποτέ το μέρος κάποιου άλλου έναντι της οικογένειας.

Ο Μάικλ επιστρέφει στο σπίτι. Σε μια ιδιωτική στιγμή, ο Βίτο εξηγεί ότι υποψιάζεται πως η οικογενειακοί εχθροί θα προσπαθήσουν να δολοφονήσουν το Μάικλ χρησιμοποιώντας έναν αξιόπιστο συνεργάτη, ο οποίος θα κανονίσει μια συνάντηση ως πρόσχημα για τη δολοφονία. Επίσης, ο Βίτο αποκαλύπτει ότι ποτέ δεν ήθελε μια εγκληματική ζωή για τον Μάικλ, ελπίζοντας ότι ο νεότερος γιος θα κατείχε νόμιμη εξουσία ως Γερουσιαστής ή Κυβερνήτης. Λίγο μετά, ο Βίτο πεθαίνει ενώ έπαιζε με τον εγγονό του Άντονι στον τοματόκηπό του. Κατά την ταφή, ο Τέσιο μεταφέρει μια πρόταση για συνάντηση με τον Μπαρτζίνι, αναγνωρίζοντας έτσι τον Τέσιο ως τον προδότη που περίμενε ο Βίτο. Ο Μάικλ οργανώνει μια σειρά φόνων που συμβαίνουν ταυτόχρονα ενώ αυτός βρίσκεται, ως νονός, στη βάπτιση του νεογέννητου γιου της Κόνι και του Κάρλο:

  • Ο Δον Στράτσι πυροβολείται μαζί με τους άνδρες του σ’ ένα ασανσέρ από τον Κλεμέντσα.
  • Ο Μο Γκριν, έχοντας πάει για μασάζ, πυροβολείται στο μάτι από ένα άγνωστο δολοφόνο.
  • Ο Δον Κουνέο παγιδεύεται σε μια περιστρεφόμενη πόρτα και πυροβολείται από τον Γουίλι Κίτσι.
  • Ο Δον Τατάλια δολοφονείται στο κρεβάτι του, μαζί με μια πόρνη, από τον Ρόκο Λαμπόνε κι ένα άγνωστο συνεργάτη.
  • Ο Δον Μπαρτσίνι, μαζί με το σωματοφύλακά του, πυροβολούνται από τον Αλ Νέρι που έχει μεταμφιεστεί με στολή αστυνομικού.

Μετά τη βάπτιση, ο Τέσιο πιστεύει πως ο ίδιος και ο Χάγκεν είναι καθ'οδόν προς τη συνάντηση μεταξύ του Μάικλ και του Μπαρτζίνι που ο ίδιος έχει κανονίσει. Αντ' αυτού, αυτός περικυκλώνεται από το Γουίλι Κίτσι και τους άνδρες του καθώς ο Χέιγκεν απομακρύνεται. Συνειδητοποιώντας ότι ο Μάικλ ξεσκέπασε την προδοσία του, ο Τέσιο λέει στο Χέιγκεν ότι πάντα σεβόταν τον Μάικλ και ότι η προδοσία του «ήταν απλώς μια δουλειά». Ρωτά αν ο Τομ μπορεί να το γλιτώσει για «χάρη του παλιού καιρού», αλλά ο Τομ του λέει ότι αυτό είναι αδύνατο. Εν τω μεταξύ, ο Μάικλ ξεσκεπάζει τον Κάρλο σχετικά με τη δολοφονία του Σάνι και τον εξαναγκάζει να παραδεχθεί το ρόλο του στην ενέδρα. Ο Μάικλ διαβεβαιώνει τον Κάρλο ότι δε θα πεθάνει, αλλά ότι η τιμωρία του θα είναι ο αποκλεισμός απ’ όλες τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Δίνει ένα αεροπορικό εισιτήριο για το Λας Βέγκας στον Κάρλο να «εξοριστεί». Ωστόσο, όταν ο Κάρλο μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο για το αεροδρόμιο, στραγγαλίζεται από τον Κλεμέντσα, σύμφωνα με τις διαταγές του Μάικλ.

Αργότερα, μια υστερική Κόνι έρχεται αντιμέτωπη με τον Μάικλ, κατηγορώντας τον ότι δολοφόνησε τον Κάρλο. Η Κέι ρωτά τον Μάικλ σχετικά με την κατηγορία της Κόνι, όμως εκείνος αρνείται να απαντήσει, υπενθυμίζοντάς της ότι δεν πρέπει ποτέ να τον ρωτά για τις δουλειές του. Εκείνη επιμένει και ο Μάικλ τη διαβεβαιώνει, καθησυχάζοντας την, ότι δεν έπαιξε ρόλο στο θάνατο του Κάρλο. Η Κέι τον πιστεύει ανακουφισμένη. Η ταινία τελειώνει με τον Κλεμένζα, καθώς επίσης τους νέους υπαρχηγούς Ρόκο Λαμπόνε και Αλ Νέρι υποβάλουν τα σέβη τους στον Μάικλ. Ο Κλεμένζα φιλά το χέρι του Μάικλ προσφωνώντας τον «Δον Κορλεόνε». Καθώς η Κέι τους κοιτά συνειδητοποιεί ότι οι κατηγορίες της Κόνι είναι αληθινές και ότι ο Μάικλ έχει γίνει ο διάδοχος του πατέρα του και είναι ο ο νέος «Νονός». Στο μυθιστόρημα, η Κέι χωρίζει από τον Μάικλ, αλλά ο Χάγκεν την πείθει να επιστρέψει.

Ο Νονός (μέρος II)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την περίσταση της πρώτης κοινωνίας του γιου του Άντονι, το 1958, ο Μάικλ Κορλεόνε έχει μια σειρά συναντήσεων ως ο Δον της φαμίλιας. Με τον Γερουσιαστή της Νεβάδα Πατ Γκίρι, σκοπεύει να συζητήσει τους όρους μιας άδειας παιγνίων για τους Κορλεόνε, αλλά ο Γερουσιαστής προσβάλλει με ύβρεις τους Κορλεόνε και απαιτεί μίζα. Ο Τζόνυ Όλα φτάνει για να εκφράσει, εκ μέρους του γκάγκνστερ της Φλόριντα Χάιμαν Ροθ, την υποστήριξη του στον Μάικλ. Την ίδια ώρα που ο Δον προσπαθεί να χειριστεί την κατάθλιψη της αδελφής του Κόνι, και τον μεγαλύτερο του αδελφό του Φρέντο, ο κάπος του Κορλεόνε, Φρανκ Πεντάντζελι είναι αναστατωμένος επειδή το αφεντικό του δεν θα τον βοηθήσει να υπερασπιστεί τις περιοχές του στη Νέα Υόρκη εναντίον των αδελφών Ροζάτο, που δουλεύουν για τον Εβραίο Ροθ. Εκείνο το βράδυ, ο Μάικλ πέφτει θύμα ανεπιτυχούς δολοφονικής απόπειρας στο σπίτι του και βάζει αρχηγό της φαμίλιας τον κονσιλιέρι Τομ Χάγκεν, διαβεβαιώνοντας τον για τον αδελφικό δεσμό τους.

Ο Μάικλ υποψιάζεται ότι ο Ροθ διέταξε την απόπειρα, αλλά τον συναντά στο Μαϊάμι όπου του λέει πως ο Πεντάντζελι ήταν πίσω από τη δολοφονική απόπειρα. Μετά λέει στον Πεντάντζελι πως ο Ροθ διέταξε την απόπειρα και του ζητά συνεργασία. Ο Πεντάντζελι συναντά τους Ροζάτο αλλά οι άντρες τους του στήνουν ενέδρα, λέγοντας που εκτελούν διαταγές του Μάικλ, αλλά ένας περαστικός αστυνομικός τους διακόπτει και ξεφεύγουν, αφήνοντας τον Πεντάντζελι για πεθαμένο. Ο Γερουσιαστής Γκίρι βρίσκεται σε ένα οίκο ανοχής του Φρέντο με μια νεκρή πόρνη δίπλα του, χωρίς να έχει καμιά ανάμνηση για το πως βρέθηκε εκεί· αποδέχεται την προσφορά «φιλίας» του Τομ για να καλύψουν το συμβάν.

Αφού βλέπει μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ενός επαναστάτη στην Αβάνα της Κούβας, ο Μάικλ πείθεται για την αποφασιστικότητα των επαναστατών του Φιντέλ Κάστρο να ρίξουν τον Δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα. Ο Φρέντο φέρνει στον Μάικλ τα λεφτά για μια συμφωνία με τον Ροθ, αλλά αντί να την δώσει στον Ροθ, ο Μάικλ ρωτά τον γηραιό μαφιόζο ποιος έδωσε τη διαταγή για το χτύπημα στον Πεντάντζελι. Ο Ροθ του θυμίζει τον μακαρίτη φίλο του Μο Γκριν - ένα από τα θύματα του Μάικλ στην εκκαθάριση των Πέντε Φαμιλιών λέγοντας πως, "Αυτή τη δουλειά διαλέξαμε. Δεν ρώτησα ποιος έδωσε τη διαταγή επειδή δεν είχε καμιά σχέση με τη δουλειά!" Στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι, ξεφεύγει στον Φρέντο πως ήδη ήξερε τον Τζόνυ Όλα παρά την προηγούμενη άρνηση του. Απογοητευμένος, ο Μάικλ αγκαλιάζει τον αδελφό του, αποκαλύπτοντας του πως ξέρει ότι ήταν πίσω από τη συνωμοσία κατά της ζωής, και ο Φρέντο, τρομαγμένος, φεύγει μέσα στο χάος. Ο σωματοφύλακας του Μάικλ στραγγαλίζει τον Όλα αλλά τον σκοτώνουν αστυνομικοί πριν να σκοτώσει τον ασθενή Ροθ. Πίσω στη πατρίδα, ο Χάγκεν πληροφορεί τον Μάικλ πως ο Ροθ αναρρώνει στο Μαϊάμι και πως η Κέι απέβαλε το παιδί που εγκυμονούσε.

Στην Ουάσινγκτον, μια επιτροπή της Γερουσίας η οποία διερευνά τη Φαμίλια των Κορλεόνε δεν μπορεί να βρει αποδείξεις που να ενοχοποιούν τον Μάικλ, ώσπου καλείται ένας νέος μάρτυρας. Ο Πεντάντζελι, έχει μπει στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων του FBI και είναι έτοιμος να εκδικηθεί την απόπειρα κατά της ζωής του, καταθέτοντας στοιχεία εναντίον του Μάικλ. Όμως, πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο Πεντάντζελι βλέπει δίπλα απ' τον Μάικλ τον Σικελό αδελφό του. Ο Πεντάντζελι αρνείται τις ένορκες καταθέσεις του και η διαδικασία διαλύεται μέσα σε οχλαγωγία.

Ο Μάικλ και ο Τομ Χάγκεν παρατηρούν πως η στρατηγική του Ροθ να καταστρέψει τον Μάικλ είναι καλά σχεδιασμένη. Ο Φρέντο βρέθηκε και πείστηκε να γυρίσει στη Νεβάδα, και στη συζήτηση τους ομολογεί την προδοσία του στον Μάικλ επειδή ήταν πικραμένος, αν και γηραιότερος, τον πέρασε στην ιεραρχία της φαμίλιας ο Μάικλ, και βοήθησε τον Ροθ, νομίζοντας πως θα κέρδιζε κι αυτός κάτι. Ορκίστηκε πως δεν ήξερε τίποτα για το σχέδιο τους να σκοτώσουν τον Μάικλ. Λέει στον Μάικλ πως ο πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας δωροδοκείται από τον Ροθ. Ο Μάικλ απαρνιέται τον Φρέντο και λέει στον Αλ Νέρι πως "δεν θα του συμβεί τίποτα όσο ζει η μητέρα μου". Κατόπιν, ο Μάικλ εμποδίζει με τη βία την Κέι να τον εγκαταλείψει με τα παιδιά τους, όμως εκείνη αντιδρά αποκαλύπτοντας του πως η αποβολή της στην πραγματικότητα ήταν έκτρωση.

Η μητέρα του Μάικλ, Καρμέλα πεθαίνει. Στην κηδεία της, μια αλλαγμένη Κόνι ικετεύει τον Μάικλ να συγχωρήσει τον Φρέντο. Ο Μάικλ ενδίδει και αγκαλιάζει τον Φρέντο, αλλά βλέπει με νόημα τον Νέρι. Στον Ροθ αρνείται όχι μόνο το άσυλο, αλλά και η είσοδος στο Ισραήλ. Παρά τις διαφωνίες του Χάγκεν, ο Μάικλ σχεδιάζει την εκδίκηση του. Ο Χάγκεν επισκέπτεται τον Πεντάντζελι και του προσφέρει την ευκαιρία να γλιτώσει η οικογένεια του, θυμίζοντας του πως όταν μια συνωμοσία κατά του Ρωμαίου Αυτοκράτορα αποτύγχανε, οι συνωμότες αυτοκτονούσαν.Η Κόνι βοηθά την Κέι να επισκεφθεί τα παιδιά της, αλλά ο Μάικλ κλείνει κάθε πόρτα συγχώρεσης.

Με την άφιξη του στο Μαϊάμι, όπου συλλαμβάνεται από τις αρχές, ο Χάιμαν Ροθ πυροβολείται στο στομάχι και πεθαίνει από τον κάπο του Μάικλ, Ρόκκο Λαμπόνε, ο οποίος αμέσως πέφτει νεκρός από τις σφαίρες των πρακτόρων του FBI. Ο Φρανκ Πεντάντζελι βρίσκεται νεκρός στο μπάνιο του με κομμένες φλέβες. Ο Νέρι εκτελεί τον Φρέντο ενώ ψαρεύουν στη λίμνη Τάχο.

Ο Νονός (μέρος III)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1979 o Mάικλ Κορλεόνε είναι πλέον 60 ετών αποδυναμωμένος, νιώθοντας τύψεις για το εγκληματικό παρελθόν του και για την εντολή του να σκοτώσουν τον αδερφό του, Φρέντο. Ο Μάικλ χωρισμένος από την Κέι από το 1960 ακούει την επιθυμία του γιου του Άντονι (Φρανκ Ντε Αμβρόσιο) να γίνει τραγουδιστής της όπερας σε μία δεξίωση που διοργάνωσε ο ίδιος ο Μάικλ. Ο Μάικλ του απαγορεύει να γίνει τραγουδιστής προτού τελειώσει τις σπουδές του στη νομική σχολή. Όμως ο Άντονι αρνείται έχοντας στο πλευρό του τη μητέρα του. Η Κέι παρακαλά τον Μάικλ να αφήσει ελεύθερο τον Άντονι να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του και εκείνος της εκμυστηρεύεται ότι πιστεύει πως κατέστρεψε τη ζωή του. Εκείνη του απαντά ότι γνωρίζει τα πάντα για τον θάνατο του Φρέντο. Αργότερα μια συζήτηση μεταξύ ενός άντρα του Τζόι Ζάζα (Τζο Μαντένια) και ανιψιού του Μάικλ, του Βίνσεντ Μαντσίνι (Άντι Γκαρσία) και του Ζάζα καταλήγει σε τσακωμό και ο Βίνσεντ δαγκώνει τον Ζάζα στο αυτί έπειτα από την προσβολή του Ζάζα προς αυτόν. Λίγο πριν είχε προηγηθεί η συζήτηση μεταξύ Τζόι Ζάζα και Μάικλ όπου ο Ζάζα ανέφερε στον Μάικλ πως ο Βίνσεντ προσπαθεί να προδώσει τον Μάικλ και ότι θέλει να τον σκοτώσει. Το ίδιο βράδυ ο Βίνσεντ έπειτα από μία νύχτα με τη δημοσιογράφο Γκρέις Χάμιλτον (Μπρίτζετ Φόντα) δύο άντρες εισβάλλουν στο σπίτι του με σκοπό να τον σκοτώσουν. Αφού σκοτώνει και τους δύο μαθαίνει πως στάλθηκαν από τον Ζάζα. Εν τω μεταξύ ο Μάικλ επιχειρεί να κάνει τη μεγαλύτερη δουλειά της ζωής του και να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ιμομπιλιέρε, μίας τεράστιας εταιρείας. Ο Μάικλ κάνει την πρόταση του και ταυτόχρονα προτείνει στον αρχιεπίσκοπο της παπικής πρεσβείας που είναι ο επικεφαλής της τράπεζας του Βατικανού. Ο αρχιεπίσκοπος Γκλίντει (Ντόναλ Ντόνελλυ) αρνείται ενώ όμως η Ιμομπιλιέρε δέχεται την πρόταση αλλά πρέπει να την εγκρίνει ο Πάπας Παύλος που είναι βαριά άρρωστος. Ο Δον Αλτομπέλο (Ίλαϊ Γουάλακ), ένας θρυλικός μαφιόζος της Νέας Υόρκης, παλιός φίλος των Κορλεόνε και νονός της Κόνι, επισκέπτεται τον Μάικλ και του λέει πως οι παλιότεροι συνεργάτες του στη Μαφία εγκρίνουν αυτήν τη συμφωνία αλλά ο Μάικλ παρέμεινε άκαμπτος και τόνισε ότι θέλει η επιχείρηση να είναι απαλλαγμένη από τη Μαφία. Λίγες μέρες αργότερα κανονίζεται συνάντηση όλων των αρχηγών της Μαφίας. Ο Μάικλ χαρίζει τις μετοχές του σε όλους τους αρχηγούς της Μαφίας εκτός από τον Τζόι Ζάζα και, επιπλέον, τον ειρωνεύεται. Ο Ζάζα φανερά εκνευρισμένος αποχωρεί. Ο Δον Αλτομπέλο επισημαίνει ότι ο Ζάζα είναι πολύ ισχυρός και ότι πρέπει να του φέρονται με σεβασμό. Αμέσως φεύγει και αυτός για να βρει τον Ζάζα. Λίγα λεπτά αργότερα το έδαφος δονείται οι πόρτες κλειδώνουν και άντρες από ένα ελικόπτερο πυροβολούν στην αίθουσα της συνάντησης. Εκεί πεθαίνουν οι περισσότεροι αρχηγοί της μαφίας αλλά ο Μάικλ σώζεται χάρις και τη βοήθεια του Βίνσεντ Μαντσίνι. Την ίδια νύχτα ο Μάικλ αναστατωμένος εκφράζει την πεποίθηση του ότι ο Ζάζα δεν ήταν ο εγκέφαλος της επίθεσης και πως ο αληθινός τους εχθρός δεν έχει δείξει ακόμη το πρόσωπο του. Ο Βίνσεντ οργισμένος θέλει να σκοτώσει τον Ζάζα αλλά ο Μάικλ επίσης οργισμένος του λέει να σταματήσει. Έπειτα από λίγο ο Μάικλ παθαίνει καρδιακή προσβολή. Όσο ο Μάικλ αναρρώνει ο Βίνσεντ αναπτύσσει σχέση με την κόρη του Μάικλ, Μαίρη (Σοφία Κόπολα). Παράλληλα ο Βίνσεντ καταστρώνει το σχέδιο δολοφονίας του Ζάζα και παίρνει έγκριση από την Κόνι και τον Αλ Νέρι. Κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ και, ενώ επικρατεί χάος, ο Βίνσεντ μεταμφιεσμένος σε φύλακα σκοτώνει τον Ζάζα. Ο Μάικλ, αφού έχει συνέλθει, επιπλήττει τον Βίνσεντ για τη βιασύνη του και τον προειδοποιεί να σταματήσει τη σχέση του με τη Μαίρη, γιατί η εμπλοκή του στις δουλειές της οικογένειας μπορεί να τη θέσει σε κίνδυνο. Η οικογένεια Κορλεόνε και ο Βίνσεντ ταξιδεύουν στη Σικελία για να προετοιμαστούν για την πρεμιέρα του Άντονι στην όπερα και μένουν στη βίλα του Δον Τομασίνο (Βιτόριο Ντους). Ο Μάικλ παροτρύνει τον Βίνσεντ να επισκεφθεί τον Δον Αλτομπέλο και να του πει ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει την οικογένεια Κορλεόνε. Ο Αλτομπέλο χαίρεται στο άκουσμα αυτής της είδησης και τον γνωρίζει στον Δον Λουτσέσι (Ένζο Ρομπούτι). O Mάικλ συνειδητοποιεί ότι η συμφωνία με την Ιμομπιλιέρε είναι στην πραγματικότητα μια συνωμοσία μεταξύ του Δον Λουτσέσι, του αρχιεπίσκοπου Γκλίντεϊ και του Φρεντερίκ Κέινζινγκ (Χέλμουτ Μπέργκερ) και συναντά τον Καρδινάλιο Λαμπέρτο (Ραφ Βαλόνε) που πιθανότατα θα είναι ο νέος Πάπας για να μιλήσουν για τη συμφωνία. Ο Καρδινάλιος πείθει τον Μάικλ να εξομολογηθεί και ο ίδιος φανερά μετανιωμένος εξομολογείται τη δολοφονία του αδερφού του. Ο Καρδινάλιος του λέει ότι θα υποφέρει για τις αμαρτίες του αλλά ότι μπορεί να ζήσει. Ταυτόχρονα έπειτα από τη συνάντηση Βίνσεντ και Δον Λουτσέσι ο Αλταμπέλο προσλαμβάνει τον Μόσκα (Μάριο Ντονατόνε) έναν έμπειρο εκτελεστή για να σκοτώσει τον Μάικλ.

Μέρες αργότερα ο Μόσκα και ο γιος του μεταμφιεσμένοι σε ιερείς απαγάγουν τον Δον Τομασίνο και τον σκοτώνουν. Περιπλανώμενοι στη Σικελία, ο Μάικλ ζητάει από την Κέι να τον συγχωρέσει και οι δύο καταλαβαίνουν ότι αγαπιούνται ακόμη. Ο Μάικλ λαμβάνει ένα τηλεφώνημα και ενημερώνεται για τον θάνατο του Δον Τομασίνο. Μπροστά στο νεκρό σώμα του Τομασίνο, ο Μάικλ ορκίζεται ότι θα εγκαταλείψει την αμαρτωλή ζωή του και ότι θα ζήσει μια κανονική ζωή μέχρι τον θάνατό του. Έπειτα από τον θάνατο του Πάπα Παύλου, νέος Πάπας εκλέγεται ο Καρδινάλιος Λαμπέρτο, που σημαίνει ότι η συμφωνία της Ιμομπιλιέρε θα εγκριθεί. Ο Βίνσεντ ενημερώνει τον Μάικλ για το σχέδιο του Αλτομπέλο για την εξόντωση του. Ο Μάικλ καταλαβαίνει ότι πλέον ο Βίνσεντ είναι ένας ικανός άντρας και τον χρήζει νέο Δον της Φαμίλιας. Ως αντάλλαγμα ο Βίνσεντ υπόσχεται να διακόψει τη σχέση του με τη Μαίρη. Η οικογένεια Κορλεόνε ταξιδεύει στο Παλέρμο για να δει τον Άντονυ και μια σειρά από φόνους λαμβάνουν χώρα.

  • Οι άντρες του Βίνσεντ σκοτώνουν τον Φρεντερίκ Κέινζινγκ.
  • Ο Δον Αλτομπέλο τρώει δηλητηριασμένα Κανόλι φτιαγμένα από την Κόνι.
  • Ο Αλ Νέρι ταξιδεύει στο Βατικανό και σκοτώνει τον αρχιεπίσκοπο Γκλίντει.
  • Ο Κάλο, ο μπράβος του Τομασίνο σκοτώνει τον Δον Λουτσέσι καρφώνοντας τα γυαλιά του στον λαιμό.

Έπειτα πεθαίνει και ο νέος Πάπας, πρώην Καρδινάλιος Λαμπέρτος, που ήπιε δηλητηριασμένο τσάι από τον αρχιεπίσκοπο Γκλίντει ώστε να ακυρωθεί η συμφωνία της Ιμομπιλιέρε. Ο Μόσκα αφού σκοτώνει τους μπράβους του Βίνσεντ. Ενώ ο Μόσκα είναι έτοιμος να σκοτώσει τον Μάικλ με σκοπευτικό όπλο κατά τη διάρκεια της όπερας η παράσταση τελειώνει απρόσμενα. Καθώς όλοι οι θεατές αποχωρούν ο Μόσκα με ένα όπλο στοχεύει τον Μάικλ αλλά κατά λάθος σκοτώνει την κόρη του, Μαίρη. Ο Βίνσεντ αμέσως σκοτώνει τον Μόσκα και ο Μάικλ έχοντας στα χέρια του το νεκρό σώμα της κόρης του βγάζει μια κραυγή απελπισίας. Ο θάνατος θα βρει τον Μάικλ στη βίλα του Δον Τομασίνο πέφτοντας από την καρέκλα ολομόναχος μόνο με την παρουσία ενός σκύλου.

Ο Σικελός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάικλ Κορλεόνε είναι δευτερεύων χαρακτήρας στο μυθιστόρημα του Πούζο «Ο Σικελός», το οποίο έλαβε χώρα κατά την πρώτη του εξορία στη Σικελία. Μαθαίνει από τον Κλεμέντζα για τα θρυλικά κατορθώματα του κύριου χαρακτήρα του μυθιστορήματος, Σαλβατόρε Τζουλιάνο, και είναι πρόθυμος να τον συναντήσει, αλλά ο Τζουλιάνο δολοφονείται πριν γίνει η συνάντηση τους.

Σειρά μυθιστορήματων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάικλ εμφανίζεται ως Μαρκ Βινεγκάρντνερ στα μυθιστορήματα «Η Επιστροφή του Νονού» και «Η Εκδίκηση του Νονού».

  • Στην «Επιστροφή του Νονού», που διαδραματίζεται κατά την περίοδο του Νονού II, ο Μάικλ μάχεται με έναν νέο αντίπαλό του, τον απογοητευμένο λοχαγό της οικογενειας Κορλεόνε Νικ Γκεράτσι, ενώ προσπαθεί παράλληλα να νομιμοποιήσει την οικογένεια Κορλεόνε.[3]
  • Στην «Εκδίκηση του Νονού», η οποία διαδραματίζεται λίγα χρόνια μετά τη δεύτερη ταινία,

κινείται για να προστατεύσει την εγκληματική του αυτοκρατορία ενάντια στον Γκεράτσι και τις μηχανορραφίες μιας ισχυρής πολιτικής δυναστείας, ενώ ασχολείται με την ενοχή του για τη δολοφονία του αδερφού του Φρέντο. Στο τελευταίο μυθιστόρημα, ο Μάικλ διατηρεί ερωτική σχέση με την ηθοποιό Μαργκαρίτα Ρίτα Ντιβάλ στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αλλά την τερματίζει όταν συνειδητοποιεί ότι εξακολουθεί να είναι ερωτευμένος με την Κέι Άνταμς.[4]

Μέλη της οικογένειας Κορλεόνε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «AFI.com Error». www.afi.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2007. 
  2. Leong, Anthony (2002). «The Godfather Movie Review». Mediacircus.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2013. 
  3. Winegardner, Mark (2005). The Godfather Returns: The Saga of the Family Corleone. New York City: Ballantine Books. ISBN 978-0345478986. 
  4. Winegardner, Mark (2006). The Godfather's Revenge. New York City: Ballantine Books. ISBN 978-0399153846.