Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Ξενώνα
του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ,
της Ρόδου και της Μάλτας
Sovrano Militare Ordine Ospedaliero
di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta
(Ιταλικά)
Flag of the Sovereign Military Order of Malta.svg
Σημαία του Τάγματος
Malteserkreuz.svg
Σταυρός της Μάλτας
Καταστατικό Κυρίαρχο Τάγμα
αντικείμενο διεθνούς δικαίου
Επίσημη Γλώσσα Ιταλικά
Τωρινή Έδρα Παλάτι των Μαγίστρων στην Ρώμη Flag of Italy.svg Ιταλία
Καταστατικό Εκλεγόμενη Μοναρχία
Πρίγκιπας και Μεγάλος Μαγίστρος Φρα’ Μάθιου Φέστινγκ
Μέγας Καγκελάριος Ζαν-Πιέρ Μαζερί
Σύνταγμα σε ισχύ Συνταγματική χάρτα της 27ης Ιουνίου 1961
και διαδοχικές της ενημερώσεις[1]
Διπλωματία 100 πρεσβείες[2]
Σύνθημα Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum,
« Άμυνα της πίστης και βοήθεια στους πτωχούς »
Εθνικός Ύμνος Ave Crux Alba
« Σε χαιρετώ λευκέ (Τίμιε) Σταυρέ »
Εθνική Εορτή 24 Ιουνίου[3].
Ημέρα του Αγίου-Ιωάννη
Εδάφη Παλάτι των Μαγίστρων στην via Condotti και έπαυλη του Μαγίστρου στον Αβεντίνο στην Ρώμη
Πληθυσμός περίπου 12.500 μέλη
+ 80.000 τακτικοί εθελοντές μη-μέλη

Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας (ιταλικά: Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta, αγγλικά: Sovereign Military Hospitaller Order of Saint John of Jerusalem of Rhodes and of Malta ή κοινή ονομασία:the Sovereign Military Order of Malta) είναι τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με έδρα τη Ρώμη. Συχνά αναφέρεται απλώς και με τα ονόματα "Τάγμα της Μάλτας και Ιππότες της Μάλτας. Η επίσημη γλώσσα των μελών του είναι τα ιταλικά.

Το ρητό του είναι "Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum" (στα λατινικά, "Άμυνα της πίστης και βοήθεια προς τους φτωχούς". Έχει εκτός από σημαία, και "εθνικό" ύμνο, το Ave Crux Alba ("Χαίρε Λευκέ Σταυρέ").

Κυβερνήτης βάσει Συντάγματος είναι ο Μέγας Άρχων (Grand Master), του οποίου η θητεία είναι ισόβια. Το Φεβρουάριο του 2008 πέθανε ο Άντριου Μπερτιέ και το Μάρτιο εξελέγη στη θέση αυτή ο αδελφός Μάθιου Φέστινγκ. Με ειδική Επιτροπή καθορίζεται η διαχείριση των οικονομικών της κρατικής οντότητας.

Το Τάγμα υπόκειται στη διεθνή νομοθεσία[4] Προέρχεται από τους Ιωαννίτες Ιππότες(Knights Hospitaller), μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1050 στην Ιερουσαλήμ ως νοσοκομείο των Αμαλφιτών, με σκοπό να φροντίζει τους φτωχούς και ασθενείς προσκυνητές των Αγίων Τόπων.

Έπειτα από την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ το 1099 στη διάρκεια της Πρώτης Σταυροφορίας, το νοσοκομείο μεταβλήθηκε σε θρησκευτικό τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Όταν οι Χριστιανοί έχασαν την Ιερουσαλήμ, το Τάγμα λειτουργούσε από τη Ρόδο (1310-1523 και στη συνέχεια από τη Μάλτα (1530-1798), στην οποία ήταν κυρίαρχο.

Η ύπαρξη του κράτους αυτού τερματίσθηκε από τον Ναπολέοντα, όμως το τάγμα παρέμεινε και επέζησε ως σήμερα με την τότε μορφή του.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα αποτελεί κρατική οντότητα και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, καθώς έχει θέση παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη. Το Τάγμα αριθμεί στις μέρες μας 12.500 μέλη και 80.000 μονίμους εθελοντές, μαζί με 13.000 σε ιατρικό προσωπικό. Όλοι αυτοί εργάζονται σε καθημερινή βάση για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, των προσφύγων, των απόρων, αστέγων καθώς επίσης και των παιδιών. Ανάμεσα στους ανθρώπους που φροντίζουν είναι λεπροί και πάσχοντες από ανίατες ασθένειες, σε όλο τον κόσμο, αδιακρίτως φυλής ή θρησκείας. Επίσης, μέσω του Σώματος Malteser International, βοηθά διεθνώς θύματα από φυσικές καταστροφές, επιδημίες και ένοπλες συρράξεις.

Διεθνής αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τάγμα έχει δύο έδρες: το Palazzo Malta στην οδό Via dei Condotti 68 (όπου κατοικεί ο Μέγας Κυρίαρχος και εδρεύει η κυβέρνηση) και τη Villa Malta στο Αβεντίνε, όπου βρίσκεται η πρεσβεία του Τάγματος στο Βατικανό και η πρεσβεία στην Ιταλία. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Αγία Έδρα, που έχει κυριαρχία επί του Βατικανού, το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας δεν έχει καμία εδαφική κυριαρχία από τότε που έχασε το νησί της Μάλτας το 1798, με εξαίρεση τα προαναφερόμενα ακίνητα στην Ιταλία. Ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει το Τάγμα ως μη κράτος-μέλος αλλά ως παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση. Δεν του έχει αναγνωριστεί και δοθεί κάποιος τηλεπικοινωνιακός κωδικός[5] ούτε καν κωδικός στο Διαδίκτυο (όπως .com ή.uk), ενώ το Βατικανό έχει τον δικό του (.va).

Χάρτης με τις χώρες που έχουν διπλωματικές (κυπαρισσί) ή άλλες διεθνείς σχέσεις (ανοικτό πράσινο) με το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας.

Το Τάγμα της Μάλτας έχει διπλωματικές σχέσεις με 103 κράτη, πολλά από τα οποία δεν έχουν ως κυρίαρχη θρησκεία τη Ρωμαιοκαθολική, όπως επίσης και από άλλες 5 χώρες, καθώς επίσης και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.[6] Το γεγονός ότι διεκδικεί κυριαρχία διαφαίνεται και από το γεγονός ότι εκδίδει διαβατήρια, άδειες οδηγήσεως, πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων[7] γραμμάτόσημα[8]και κέρματα.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Riley-Smith, Jonathan, The Atlas of the Crusades. Facts On File, Oxford (1991)

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]