Κατάλογος ρυθμιστών γλωσσών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κατάλογος των θεσμών που ρυθμίζουν τις γλώσσες.

Γλώσσα Ρυθμιστής
Αγγλική Δεν υπάρχει επίσημος κεντρικός ρυθμιστής, αλλά αναγνωρισμένα πρότυπα για την Αγγλική του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνουν τα Λεξικά του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Αραβική Ακαδημία της Αραβικής Γλώσσας, Αίγυπτος (مجمع اللغة العربية)
Αστουριανή Ακαδημία της Αστουριανής Γλώσσας (Academia de la Llingua Asturiana)
Bangla / Bengali Δυτική Βενγκάλη: Paschimbanga Bangla Academy, Καλκούτα

Μπανγκλαντές: Bangla Academy, Ντάκα

Βασκική Euskaltzaindia, Euskerazaintza (για διαλέκτους)
Βουλγαρική Ίδρυμα για τη Βουλγαρική Γλώσσα στην Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών
Γίντις Εβραϊκό Επιστημονικό Ινστιτούτο (YIVO)
Δανική Δανικό Γλωσσικό Συμβούλιο (Dansk Sprognævn)
Dalecarlian Ulum Dalska
Δυτική Φριζική Φριζική Ακαδημία (Fryske Akademy)
Γαλλική Γαλλία: Γαλλική Ακαδημία (Académie française)

Κεμπέκ: Γραφείο του Κεμπέκ της γαλλικής γλώσσας (Office québécois de la langue française)

Γαλικιανή Βασιλική Γαλικιανή Ακαδημία (Real Academia Galega)
Γερμανική Συμβούλιο Γερμανικής Ορθογραφίας (Rat für deutsche Rechtschreibung)
Εβραϊκή Ακαδημία της Εβραϊκής Γλώσσας (האקדמיה ללשון העברית HaAqademia LaLashon Ha‘Ivrit)
Ιαπωνική Δεν υπάρχει επίσημο πρότυπο αλλά ντε φάκτο κανονισμοί από τη Διεύθυνση Πολιτισμού (文化庁) του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας (文部科学省)>
Ινδονησιακή Κέντρο Γλώσσας (Pusat Bahasa)
Ιρλανδική Ινστιτούτο Ιρλανδικής (Foras na Gaeilge)
Ισλανδική Ινστιτούτο Ισλανδικών Σπουδών Árni Magnússon
Ισπανική Σύνδεσμος Ακαδημιών της Ισπανικής Γλώσσας (Asociación de Academias de la Lengua Española), Βασιλική Ισπανική Ακαδημία (Real Academia Española)
Ιταλική Accademia della Crusca
Κανάντα Διάφορες ακαδημίες και η κυβέρνηση της Καρνάτακα
Καταλανική Institut d'Estudis Catalans, Acadèmia Valenciana de la Llengua (για το πρότυπο της εκδοχής που ομιλείται στην Αυτόνομη Κοινότητα της Βελένθια)
Κινεζική Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας: Επιτροπή Κρατικής Γλώσσας και Γραμμάτων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (国家语言文字工作委员会)

Republic of China: η Μανδαρινική ρυθμίζεται από το Συμβούλιο για την προώθηση της Μανδαρινικής (國語推行委員會)
Σινγκαπούρη: Συμβούλιο Προώθησης Μανδαρινικής

Κορεατική Εθνικό Ίδρυμα Κορεατικής Γλώσσας (국립 국어원)
Κορνουαλική Cornish Language Partnership (Keskowethyans an Taves Kernewek)
Κροατική Συμβούλιο για την Πρότυπη Μορφή της Κροατικής Γλώσσας (Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika), στο Ίδρυμα Κροατικής Γλώσσας και Γλωσσολογίας (Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje)
Μαλαισιανή Ινστιτούτο Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Dewan Bahasa dan Pustaka)
Μαλτεζική Εθνικό Συμβούλιο για τη Μαλτέζικη Γλώσσα
Μαορί Επιτροπή της Γλώσσας Μαορί
Νορβηγική (Bokmål και Nynorsk) Νορβηγικό Γλωσσικό Συμβούλιο (Språkrådet)
Ολλανδική Ολλανδική Γλωσσική Ένωση (Nederlandse Taalunie)
Οξιτανική Συμβούλιο της Οξιτανικής Γλώσσας (Conselh de la Lenga Occitana)
Ουγγρική Ερευνητικό Ίδρυμα για τη Γλωσσολογία στην Ουγγρική Ακαδημία των Επιστημών (Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete)
Ουκρανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας (Національна академія наук України)
Περσική Ακαδημία Περσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (فرهنگستان زبان و ادب فارسی)
Πολωνική Πολωνικό Γλωσσικό Συμβούλιο (Rada Języka Polskiego)
Πορτογαλική γλώσσα Πορτογαλία: Διεθνές Ινστιτούτο Πορτογαλικής Γλώσσας (Instituto Internacional da Língua Portuguesa)

Βραζιλία: Βραζιλιανή Ακαδημία των Γραμμάτων (Academia Brasileira de Letras)

Ρουμανική Ρουμανία: Ίδρυμα Γλωσσολογίας της Ρουμανικής Ακαδημίας (Institutul de Lingvisticǎ al Academiei Române)

Μολδαβία: Ακαδημία των Επιστημών της Μολδαβίας (Academia de Ştiinţe a Moldovei)

Ρωσική Ρωσική Ακαδημία Επιστημών
Σερβική Σερβική μήτρα (Матица српска ή Matica srpska)
Σκωτική Σκωτία: δε ρυθμίζεται αλλά το Λεξικό της Σκωτικής Γλώσσας (Dictionary of the Scots Language) καταγράφει τη χρήση της, συμπεριλαμβάνοντας και αυτή του Ούλστερ
Σκωτική γαελική Bòrd na Gàidhlig
Σλοβακική Σλοβακική Ακαδημία Επιστημών
Σλοβενική Σλοβενική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών
Σουηδική Σουηδικό Γλωσσικό Συμβούλιο (Språkrådet)
Σουηδική (Φινλανδία) Τμήμα Σουηδικής Γλώσσας του Ερευνητικού Ιδρύματος για τις Γλώσσες της Φινλαδίας (Svenska språkbyrån, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus [1])
Ταγκάλογκ Επιτροπή για τη Γλώσσα των Φιλιππίνων (Komisyon sa Wikang Filipino)
Ταϊλανδική Βασιλικό Ίδρυμα της Ταϊλάνδης (ราชบัณฑิตยสถาน)
Τουρκική Ομοσπονδία (Σύνδεσμος) Τουρκικής Γλώσσας (Türk Dil Kurumu)
Τσεχική Ίδρυμα Τσεχικής Γλώσσας (Ústav pro jazyk český)
Φεροϊκή Φεροϊκό Γλωσσικό Συμβούλιο (Føroyska málnevndin)
Φινλανδική Τμήμα Γλωσσικού Σχεδιασμού του Ερευνητικού Ιδρύματος για τις Γλώσσες της Φινλανδίας (Kielitoimisto, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus)
Χίντι Κεντρική Διεύθυνση Χίντι (Central Hindi Directorate)
Wolof Κέντρο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Ντακάρ, Πανεπιστήμιο Cheikh Anta Diop (Centre de linguistique appliquée de Dakar)

Κατασκευασμένες γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κατασκευασμένες γλώσσες εξ ορισμού ρυθμίζονται από τους εμπνευστές τους, επομένως δεν υπάρχει θέμα ξεχωριστής γλωσσικής πολιτικής, όπως στις φυσικές γλώσσες.

Εσπεράντο Ακαδημία Εσπεράντο (Akademio de Esperanto)
Ίντο Ένωση για τη Διεθνή Γλώσσα Ίντο (Uniono por la Linguo Internaciona Ido)
Κλίγκον (Klingon) Ο Marc Okrand και το Γλωσσικό Ίδρυμα Klingon
Lojban Ομάδα Λογικής Γλώσσας (Logical Language Group)

Η κατασκευασμένη γλώσσα Ιντερλίνγκουα δε ρυθμίζεται με τη συνηθισμένη έννοια: το λεξιλόγιό της είναι το αποτέλεσμα της δυναμικής εφαρμογής γενικών αρχών σχεδιασμού σύμφωνα με κάποιες φυσικές γλώσσες που ήδη υπάρχουν και έχουν ετυμολογία, επομένως θεωρητικά είναι σταθερή, παρά την όποια "ρύθμιση" μπορεί να γίνεται.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]