Ιωάννης (όνομα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το όνομα Ιωάννης είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αντρικά ονόματα της Ελληνικής γλώσσας, αλλά και πολλών άλλων γλωσσών. Χρησιμοποιείται συνήθως στη νεοελληνική υποκοριστική μορφή όπως: Γιάννης, Γιάννος, Γιαννιός, Γιαννέλης, Γιαννούλης (Νούλης), Γιαννούσης (Νούσης) και Γιαννάκης (Άκης), Τζαννέτος, Τζαννετής, ή μεγαλόσχημα: Γιάγκος, Γιάνναρος, Γιάννακας, αλλά και Γιαννακός (Νάκος), Γιαννούτσος (Νούτσος). Υπάρχει ακόμα το γυναικείο αντίστοιχο Ιωάννα, ή Γιάννα, Γιαννιώ, Γιάννεσα ή Γιαννέσα, Γιάνναινα (ως σύζυγος του Γιάννη), Γιαννάκαινα (ως σύζυγος του Γιάννακα ή Γιαννακού), και Γιαννούλα.


Ετυμολογία - Άλλες γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει λήμμα που έχει σχέση με το λήμμα:

Το όνομα Ιωάννης προέρχεται από το εβραϊκό όνομα יוחנן (Γιοάναν), που αποτελεί συντομευμένη μορφή του ονόματος יהוחנן (Γιεχόαναν).Παραδοσιακά μεταφράζεται ως «Δώρο Θεού», γι'αυτό και συνήθως θεωρείται αντίστοιχο του Θεόδωρου και Θεοδώρητου. Σύμφωνα όμως με το The American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition, Ιωάννης σημαίνει «ο Γιαχβέ (δηλαδή ο Θεός) υπήρξε γενναιόδωρος» [1] ενώ σύμφωνα με το Strong's Concordance σημαίνει «ο Ιεχωβά είναι γενναιόδωρος» (αρ. λέξης 03076 [2] και 3110 [3]). Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού το όνομα πέρασε σε πολλές άλλες γλώσσες και πήρε διάφορες μορφές.

Εξέλιξη του ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομαστική εορτή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα γιορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου (γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή ή αλλιώς Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου). Στον Ρωμαιοκαθολικό κόσμο η αντίστοιχη εορτή είναι στις 24 Ιουνίου.


Σχετικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]