Ζακ Γουάιλντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζακ Γουάιλντ
Ο Ζακ Γουάιλντ
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΤζέφρι Φίλιπ Γίλαντ (Jeffrey Phillip Wielandt)
Γέννηση14  Ιανουαρίου 1967[1]
Μπαγιόν, Νιου Τζέρσεϊ
EίδοςHeavy Metal, Hard Rock, Groove Metal, Southern Rock
Μουσικά όργαναΚιθάρα, φωνητικά
Παρουσία1987 - σήμερα
ΣυμμετοχέςBlack Label Society, Ozzy Osbourne, Pride & Glory, Steel Dragon, Britny Fox, Black Veil Brides
Ιστότοπος
http://www.zakkwylde.com/

Ο Ζακ Γουάιλντ (14 Ιανουαρίου 1967) είναι Αμερικανός κιθαρίστας της Hard Rock και Heavy Metal μουσικής, γνωστός για τη συνεργασία του με τον Ozzy Osbourne και ως ιδρυτής και ηγετικό μέλος του συγκροτήματος Black Label Society.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουάιλντ γεννήθηκε στις αρχές του 1967 στο Νιου Τζέρσεϊ. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα σε ηλικία 8 ετών, αλλά σταμάτησε λίγο αργότερα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Στα 14 του χρόνια και ενώ φοιτούσε στο "Jackson Memorial High School" ξεκίνησε και πάλι να παίζει, κάνοντας μαθήματα με τον γιο του καθηγητή γυμναστικής του λυκείου του, ΛιΡόι Ράιτ. Αργότερα, μελέτησε ακουστική κιθάρα και σχημάτισε το πρώτο του συγκρότημα με την ονομασία Stone Henge, παίζοντας διασκευές σε τραγούδια των Rush και των Black Sabbath.
Μετά την αποφοίτηση του από το λύκειο, ο Γουάιλντ εντάχθηκε στο συγκρότημα Zyris αντικαθιστώντας τον Ντέιβ Λινσκ, μετέπειτα κιθαρίστα των Overkill. Το συγκεκριμένο συγκρότημα έπαιζε δικά του κομμάτια και διασκευές στους Led Zeppelin και τους Black Sabbath.

Ozzy Osbourne[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού έμαθε ότι ο Ozzy Osbourne έψαχνε κιθαρίστα για το προσωπικό του σχήμα, έκανε οντισιόν και μερικές ημέρες αργότερα δέχτηκε τηλεφώνημα από την Σάρον Όσμπορν η οποία του ζήτησε να ενταχθεί στο συγκρότημα. Η επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας του Γουάιλντ με τον Osbourne έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 1987 στο Hard Rock Café της Νέας Υόρκης, με πρώτη επίσημη κυκλοφορία τον δίσκο "No Rest for the Wicked" του 1988. Την επόμενη χρονιά πραγματοποίησε την πρώτη του παγκόσμια περιοδεία, παίζοντας στο "Moscow Peace Festival" το καλοκαίρι του 1989 μαζί με ονόματα όπως οι Motley Crue, Bon Jovi και Scorpions.
Ακολούθησε το ΕΡ "Just Say Ozzy" και το 1990, ο Γουάιλντ, ο Osbourne, ο Ράντι Καστίγιο, ο Μάικ Ινέζ και ο Μπομπ Ντέισλι ηχογράφησαν το άλμπουμ "No More Tears", με την περιοδεία "No More Tours" να ανακοινώνεται ότι θα ήταν η τελευταία του Osbourne. Η δυναμική της σκηνικής τους παρουσίας αποτυπώθηκε στο ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ "Live & Loud".

Lynyrd Skynhead / Pride & Glory[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουάιλντ το 2005

Ο Γουάιλντ σχημάτισε τους Lynyrd Skynhead μαζί με τον Τζέιμς Λομέντζο και τον Γκρεγκ Ντε Άντζελο, το 1992, παίζοντας διασκευές σε συγκροτήματα όπως οι Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers Band, ZZ Top και Mountain, ενώ ηχογράφησαν το τραγούδι "Farm Fiddlin' ", το οποίο συμπεριλήφθηκε στην συλλογή "Guitars That Rule The World Vol. 1".
Το 1994, ο Ντε Άντζελο αντικαταστάθηκε από τον Μπράιαν Τίτσι και το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Pride & Glory, κυκλοφορώντας το ομώνυμο και μοναδικό τους άλμπουμ στις 7 Ιουνίου 1994 μέσω της "Geffen Records" και περιοδεύοντας μαζί με ονόματα όπως οι Lynyrd Skynyrd, Aerosmith, Ted Nugent και Whitesnake.
Ο Λομέντζο αποχώρησε στα τέλη του 1994, μετά από μία ιαπωνική περιοδεία, δίνοντας την θέση του στον προσωπικό φίλο του Γουάιλντ, J.D..

Επιστροφή του Ozzy και προσωπικός δίσκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1995, ο Ozzy Osbourne επέστρεψε στην ενεργό δράση και μαζί με τον Γουάιλντ, τον Γκίζερ Μπάτλερ και τον Ντιν Καστρονόβο ηχογράφησε το άλμπουμ "Ozzmosis". Σε αυτό το διάστημα ο Γουάιλντ ξεκίνησε να παίζει με μέλη των Guns N' Roses και βρέθηκε ανάμεσα στο να περιοδεύσει με τον Osbourne ή να ενταχθεί στους Guns N' Roses. Τελικά, οι προαναφερθέντες του ανακοίνωσαν ότι δεν θα τον χρειαστούν και ο Οsbourne προσέλαβε τον Τζο Χολμς για την περιοδεία.
Η "Geffen" ζήτησε ένα νέο άλμπουμ από τον κιθαρίστα, ο οποίος κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο "Book Of Shadows", ηχογραφημένο με τους Τζο Βιτάλε στα τύμπανα και Τζέιμς Λομέντζο στο μπάσο.
Στις 31 Ιανουαρίου 1998, οι Pride & Glory επέστρεψαν για μία ζωντανή εμφάνιση στο κλαμπ "Whiskey Α Go-Go" του Λος Άντζελες. Την ίδια περίοδο, ο Γουάιλντ μαζί με τους Μάικ Ινέζ και Ράντι Καστίγιο επέστρεψαν στο προσωπικό σχήμα του Osbourne για μία περιοδεία στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Black Label Society[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γουάιλντ ξεκίνησε να δουλεύει σε προσωπικό υλικό, μαζί με το ντράμερ Φιλ Όντιτς. Με τον Γουάιλντ να παίζει κιθάρα, μπάσο και να αναλαμβάνει τα φωνητικά, κυκλοφόρησαν τον δίσκο "Sonic Brew" στις 4 Μαΐου 1999. Το συγκρότημα ονομάστηκε Black Label Society, με τον προαναφερθέντα J.D. να αναλαμβάνει το μπάσο και το Νικ Κατανίζ την ρυθμική κιθάρα.
Έδωσαν την πρώτη τους συναυλία στις 1 Μαΐου 1999 στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Μετά τις εμφανίσεις τους στην Άπω Ανατολή, περιόδευσαν στην Ευρώπη, εμφανιζόμενοι και στο "Dynamo Open Air '99".
Τον χειμώνα του 1999, ηχογράφησαν το άλμπουμ "Stronger Than Death", μετά την κυκλοφορία του οποίου ο J.D. αντικαταστάθηκε από τον Στιβ Γκιμπ. Το συγκρότημα περιόδευσε σε Ιαπωνία και Βόρεια Αμερική, με τον Φιλ Όντιτς να απολύεται, δίνοντας την θέση του στον Γκρεγκ Νούνενμαχερ. Η πρώτη κυκλοφορία της νέας σύνθεσης ήταν το ζωντανό "Alcohol Fueled Brewtality Live!! +5" και οι Black Label Society συμπεριλήφθηκαν στην σύνθεση του "Ozzfest". Ο Μάικ Ινέζ ανέλαβε το μπάσο στα μέσα της περιοδείας και μετά το πέρας αυτής, στο συγκρότημα εντάχθηκε ο Ρόμπερτ Τρουτζίλο.
Το 2001, ο Γουάιλντ ηχογράφησε το άλμπουμ "Down to Earth" με τον Ozzy Osbourne και περιόδευσε μαζί του στην "Merry Mayhem Tour". Στα κενά της περιοδείας, οι Black Label Society ηχογράφησαν το άλμπουμ "1919 Eternal".

Ο Γουάιλντ το 2012

Το 2003, ο Τρουτζίλο εντάχθηκε στους Metallica με τον Στιβ Γκιμπ να επιστρέφει στο συγκρότημα για την περιοδεία του "The Blessed Hellride", του πρώτου δίσκου των Black Label Society ο οποίος μπήκε στο Top-100 του Billboard. Ο Λομέντζο επέστρεψε για την κυκλοφορία του "Hangover Music Vol. VI" και το 2005 υπέγραψαν στην "Artemis Records" ηχογραφώντας το "Mafia" του 2005. Ο Λομέντζο αποχώρησε για να συνεχίσει με τους Megadeth και αντικαταστάθηκε από τον Τζον Ντε Σέρβιο.
Το 2006 υπέγραψαν στην "Roadrunner" κυκλοφορώντας το "Shot To Hell", για να αποχωρήσουν από την συγκεκριμένη εταιρεία την επόμενη χρονιά.

Black Rain και επόμενες κυκλοφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2007, ο Γουάιλντ περιόδευσε μαζί με τον Osbourne για την προώθηση του "Black Rain" που είχαν ηχογραφήσει την προηγούμενη χρονιά.
Το 2010, ο Νούνενμαχερ αποχώρησε από τους BLS δίνοντας την θέση του στον Γουίλ Χαντ, με τον οποίο ηχογράφησαν το "Order of the Black" σκαρφαλώνοντας στην τέταρτη θέση του Billboard. Την επόμενη χρονιά, ο Μάικ Φρετζ ανέλαβε τα τύμπανα, δίνοντας την θέση του λίγο αργότερα στον Τσαντ Ζέλιγκα.
Τον Μάιο του 2011, κυκλοφόρησαν το "The Song Remains Not The Same" με ακουστικές εκτελέσεις τραγουδιών του "Order of the Black", ακολουθούμενο από το ζωντανά ηχογραφημένο "Unblackened".
Στα τέλη του 2013, ο Νικ Κατανίζ αντικαταστάθηκε από τον Ντάριο Λορίνα και ο Τζεφ Φαμπ ανέλαβε τα τύμπανα του συγκροτήματος.
Τον Απρίλιο του 2014, οι Black Label Society κυκλοφόρησαν το ένατο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο "Catacombs of the Black Vatican".

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον Ozzy Osbourne[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Black Label Society[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Sonic Brew (1999)
  • Stronger Than Death (2000)
  • Alcohol Fueled Brewtality Live!! +5 (Live, 2001)
  • 1919 Eternal (2002)
  • The Blessed Hellride (2003)
  • Hangover Music Vol. VI (2004)
  • Mafia (2005)
  • Shot to Hell (2006)
  • Skullage (2009)
  • Order of the Black (2010)
  • The Song Remains Not The Same (2011)
  • Unblackened (2013)
  • Catacombs of the Black Vatican (2014)
  • Grimmest Hits (2018)


με τους Pride & Glory[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Pride & Glory (1994)


Προσωπικές κυκλοφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Book of Shadows (1996)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]