Εκλογές στις ΗΠΑ 2008

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών 2008
Έτος Προεδρικής Εκλογής
Ημέρα Εκλογής4 Νοεμβρίου
Προεδρική εκλογή
Electoral vote
Μπαράκ Ομπάμα (Δ)365
John McCain (R)173
2008 Presidential election results map
2008 Presidential election results map. Blue denotes states/districts won by Democrat Barack Obama, and Red denotes those won by Republican John McCain. Numbers indicate electoral votes allotted to the winner of each state. Obama won one electoral vote (from Nebraska's 2nd congressional district) of Nebraska's five.
Senate elections
Seats contested33 seats of Class II
Net changeDemocratic +8
2008 Senate election results map
2008 Senate election results map
House elections
Net changeDemocratic +21
2008 House election results map
2008 House election results map
Gubernatorial elections
Seats contested11
Net changeDemocratic +1
2008 Gubernatorial election results map
2008 Gubernatorial election results map
Legend
  Democratic hold
  Democratic gain
  Republican hold
  Republican gain
Χάρτης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2008. Το μπλε δηλώνει τις πολιτείες/περιφέρειες που κέρδισε ο Δημοκρατικός Μπάρακ Ομπάμα, και το κόκκινο δηλώνει εκείνες που κέρδισε ο Ρεπουμπλικανός Τζον ΜακΚέιν. Οι αριθμοί δείχνουν τις εκλεκτορικές ψήφους που κατανέμονται στον νικητή κάθε πολιτείας. Ο Ομπάμα κέρδισε μια εκλεκτορική ψήφο (από την 2η κογκρεσιακή περιφέρεια της Νεμπράσκα) από τις πέντε της Νεμπράσκα.
Χάρτης αποτελεσμάτων εκλογών της Γερουσίας 2008
Χάρτης αποτελεσμάτων εκλογών της Βουλής 2008
Χάρτης αποτελεσμάτων εκλογών Κυβερνητών 2008
Legend:
  Democratic hold
  Δημοκρατικό κέρδος
  Ρεπουμπλικανικό κέρδος
  Republican gain

Οι γενικές εκλογές στις ΗΠΑ 2008 διεξάχθησαν στις 4 Νοεμβρίου. Το αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική νίκη για το Δημοκρατικό Κόμμα σε εθνικό επίπεδο, καθώς αύξησαν τις πλειοψηφίες τους και στα δύο σώματα του Κογκρέσου και κέρδισαν την Προεδρεία. Ο Δημοκρατικός Μπάρακ Ομπάμα νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Τζον ΜακΚέιν στις προεδρικές εκλογές. Με όχημα την coattails του Ομπάμα, οι Δημοκρατικοί επίσης έλαβαν καθαρά κέρδη 8 έδρών στη Γερουσία και 21 έδρών στη Βουλή.

Οι θέσεις κυβερνητών 11 πολιτειών και δύο εδάφη των ΗΠΑ ήταν επίσης ελεύθερες προς εκλογή. Μόνο μία από αυτές άλλαξε κόμμα: ο Δημοκρατικός Τζέι Νίξον κέρδισε τις εκλογές κυβερνήτη του Μιζούρι, αντικαθιστώντας τον Ρεπουμπλικανό Ματ Μπλαντ, ο οποίος αποφάσισε να αποσυρθεί αντί να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

Το μεγάλο θέμα κατά την εκστρατεία ήταν η γενική επιθυμία του Αμερκανικού κοινού για αλλαγή και μεταρρύθμιση από την Ουάσινγκτον και τις πολιτικές του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού Προέδρου Τζωρτζ Ουώκερ Μπους (ο Μπους υποχρεούτονα εγκαταλειψει το αξίωμα υπό την Εικοστή δεύτερη Τροποποίηση στο Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών). Η οικονομία και άλλες εσωτερικές πολιτικές ήταν τα κυρίαρχα θέματα, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες της εκστρατείας μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008.

Πρόεδρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφία του Μπαρακ Ομπάμα όταν ήταν Γερουσιαστής της Ιλινόι, 2005

Ο τότε Γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα του Ιλινόι ήταν ο Δημοκρατικός προτεινόμενος, και ο Γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν της Αριζόνα ήταν ο Ρεπουμπλικανός προτεινόμενος. Ο κάτοχος Πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους ήταν μη εκλέξιμος για επανεκλογή υπό την 22η Τροποποίηση, που περιορίζει έναν πρόεδρο σε δύο θητείες, και ο κάτοχος Αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ αρνήθηκε να διαγωνιστεί για το αξίωμα.

Οι προεδρικές εκλογές του 2008 ήταν οι πρώτες από το 1928 στις οποίες ούτε ένας εν ενεργεία πρόεδρος ούτε ένας εν ενεργεία αντιπρόεδρος ήταν υποψήφιος (ούτε είχε υπάρξει πρόεδρος ή αντιπρόεδρος), και οι πρώτες από το 1952 στις οποίες κανένας δεν προτάθηκε από το κόμμα του ως υποψήφιος στις γενικές εκλογές και οι πρώτες από το 1976 στις οποίες ο εν ενεργεία αντιπρόεδρος δεν ήταν υποψήφιος για πρόεδρος ή αντιπρόεδρος.

Ο γερουσιαστής Ομπάμα κέρδισε τον αριθμό των εκλεκτόρων που απατείτο για να εκλεγεί Πρόεδρος και ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου 2009.[1]

Γερουσία των ΗΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι 33 έδρες στη Γερουσία των ΗΠΑ Τάξης 2 ήταν προς εκλογή, συν τις ειδικές εκλογές ης Γερουσίας στον Μσσισσιππή και το Ουαϊόμινγκ. Η παραίτηση του Γερουσιαστή του Μισσισσιππή Τρεντ Λοττ, και ο θάνατς του Γερουσιαστή του Ουαϊόμινγκ Κρεγκ Λ. Τόμας, αμφότεροι γερουσιαστές Τάξης 1, σήμαινε ότι αμφότερες οι έδρες εκείνων των πολιτειών ήταν προς εκλογή. Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν 8 έδρες ενώ οι Ρεπουμπλικανοί δεν κέρδισαν έδρες.

Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι έδρες της Βουλής ήταν προς εκλογή, περιλαμβανομένων των εδρών των 435 ψηφιζόντων αντιπροσώπων από τις πολιτείες και τους 6 μη ψηφίζοντες από την Περιφέρεια της Κολούμπια και πέντε εδάφη των ΗΠΑ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η κοινοπολιτεία των Βόρειων Μαριανών Νήσων επέλεξαν έναν αντιπρόσωπο στο Κογκρέσο, υπό την νέα νομοθεσία, Pub.L. 110-229, που ενεργοποιήθηκε τον Μάϊο 2008.

Από τα 435 ψηφίζοντα μέλη της Βουλής, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν 21 έδρες, αυξάνοντας την πλειοψηφία τους από 54,3% σε 59,1%.

Κυβερνήτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έντεκα από τις πενήντα θέσεις κυβερνητών των ΗΠΑ ήταν προς εκλογή, όπως οι κυβερνητικές θέσεις δύο εδαφών των ΗΠΑ. Οκτώ εν ενεργεία πολιτειακοί κυβερνήτες διαγωνίζονταν για επανεκλογή, ενώ οι αποσύρσεις της Ρουθ Ανν Μίννερ του Ντέλαγουερ, του Ματ Μπλαντ του Μιζούρι, και του Μάικ Ίσλεϊ της Βόρειας Καρολίνας άφησαν αυτές τις θέσεις κυβερνητών ανοικτές. Οι εν ενεργεία κυβερνήτες του Πουέρτο Ρίκο, ο Ανιμπάλ Αθεβέδο Βίλα, και της Αμερικανικής Σαμόα, η Τογκιόλα Τουλάφονο, διαγωνίζονταν επίσης για επανεκλογή.

Η μόνη κυβερνητεία που άλλαξε κόμμα ήταν στο Μιζούρι: ο Δημοκρατκός Τζέι Νίξον εκλέχθηκε για να αντικαταστήσει τον αποσυρόμενο Ρεπουμπλικανό Μπλαντ.

Πολιτειακά νομοθετικά σώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γερουσία του Νιου Χάμσαϊρ βίωσε την εκλογή της πρώτης στα χρονικά γυναικείας πλειοψηφίας. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά σε οποιοδήποτε πολιτειακό νομοθετικό σώμα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.[2]

Η Πολιτειακή Συνέλευση της Νέας Υόρκης, η Γερουσία της Νέας Υόρκης, και η κατοικία του Κυβερνήτη ελέγχονταν από τους Δημοκρατικούς για πρώτη φορά από την Μεγάλη Ύφεση.

Συνολικά, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τον έλεγχο έξι νομοθετικών σωμάτων έναντι τεσσάρων για τους Ρεπουμπλικανούς. Ο Δημοκρατικοί πήραν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Ντέλαγουερ, της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μοντάνα, της Γερουσίας της Νεβάδα, της Γερουσίας των ΗΠΑ, της Βουλής των Αντιπροσώπων του Οχάιο, και της Πολιτειακής Συνέλευσης του Ουισκόνσιν. Οι Ρεπουμπλικανοί πήραν τον έλεγχο της Γερουσίας της Μοντάνα· της Γερουσίας της Οκλαχόμα, για πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτείας· της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τενεσσί, και της Γερουσίας του Τενεσσί.

Μετά τς εκλογές, οι Δημοκρατικοί έλεγχαν αμφότερα τα σώματα στα πολιτειακά νομοθετικά σώματα σε 27 πολιτείες: στην Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, την Καλιφόρνια, το Κολοράντο, το Κονέκτικατ, το Ντέλαγουερ, την Χαβάη, το Ιλινόι, την Αϊόβα, την Λουιζιάνα, το Μέιν, το Μέριλαντ, τη Μασαχουσέτη, τη Μινεσότα, τον Μισισίπι, τη Νεβάδα, το Νιου Χάμσαϊρ, το Νιου Τζέρσεϊ, το Νέο Μεξικό, τη Νέα Υόρκη, την Βόρεια Καρολίνα, το Όρεγκον, το Ρόουντ Άιλαντ, το Βερμόντ, την Ουάσινγκτον, την Δυτική Βιρτζίνια, και το Ουισκόνσιν.

Οι Ρεπουμπλικανοί έλεγχαν αμφότερα τα σώματα στα πολιτειακά νομοθετικά σώματα σε 14 πολιτείες: Αριζόνα, Φλόριντα, Τζόρτζια, Αϊντάχο, Κάνσας, Μιζούρι, Βόρεια Ντακότα, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα και Ουαϊόμινγκ.

Οκτώ πολιτείες είχαν διαιρεμένα νομοθετικά σώματα: Αλάσκα, Ιντιάνα, Κεντάκυ, Μίσιγκαν, Μοντάνα, Οχάιο, Πενσυλβάνια και Βιρτζίνια.

Η Νεμπράσκα έχει ένα μονοθάλαμο μη κομματικό νομοθετικό σώμα.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Obama wins historic US election». BBC. 5 Νοεμβρίου 2008. 
  2. «New Hampshire Senate Makes History». ABC News. 7 Δεκεμβρίου 2008.