Κυβερνήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ένας κυβερνήτης είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, δημόσιος υπάλληλος με εξουσία να κυβερνήσει την εκτελεστική εξουσία ενός μη κρατικού ή υποεθνικού επιπέδου κυβέρνησης, κατατασσόμενος κάτω από τον αρχηγό του κράτους. Στις ομοσπονδίες, ο κυβερνήτης μπορεί να είναι ο τίτλος ενός πολιτικού που διέπει μια συνιστώσα πολιτεία και μπορεί είτε να ορίζεται ή να εκλέγεται. Η δύναμη του κυβερνήτη μπορεί να διαφέρει δραματικά μεταξύ των πολιτικών συστημάτων, με κάποιους κυβερνήτες να έχουν μόνο ονομαστική ή σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική δύναμη, ενώ άλλοι να έχουν τον πλήρη έλεγχο πάνω από ολόκληρη την κυβέρνηση.

Ιστορικά, ο τίτλος μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στους εκτελεστικούς υπάλληλους που ενεργούν ως εκπρόσωποι των ναυλωμένων εταιρειών στην οποία έχει χορηγηθεί άσκηση της κυριαρχίας στην αποικιακή περιοχή, όπως η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών ή η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Οι εταιρείες αυτές λειτουργούν ως ένα μεγάλο κράτος εντός ενός κράτους με τις δικές της ένοπλες δυνάμεις.

Μπορεί επίσης να υπάρχουν και μη πολιτικοί κυβερνήτες: υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε ιδιωτική ή παρόμοια διακυβέρνηση, όπως η εμπορική και η μη κερδοσκοπική διαχείριση, στυλιζαρισμένη ως κυβερνήτης, που απλά διέπει ένα ίδρυμα, όπως μια εταιρία ή μια τράπεζα. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας, υπάρχουν κυβερνήτες φυλακών ("φύλακες" στις Ηνωμένες Πολιτείες), κυβερνήτες σχολείων και κυβερνήτες τραπεζών.

Το επίθετο που αφορά τον κυβερνήτη είναι το κυβερνητικός.[1] Η ιστορική γυναικεία μορφή είναι κυβερνήτισσα, αν και οι θηλυκοί υπάλληλοι αναφέρονται με την ουδέτερη μορφή κυβερνήτης (χωρίς τη κατάληξη φύλου) στο ουσιαστικό για να αποφευχθεί η σύγχυση με άλλες έννοιες του όρου.

Στην (πολιτική) αεροπορία,ορίζεται ως κυβερνήτης αεροσκάφους με πολυμελές πλήρωμα θαλάμου διακυβέρνησης (cockpit crew) άτομο καταλλήλως εκπαιδευμένο και με επαρκή πτητική πείρα για να αναλάβη τον χειρισμό τού αεροσκάφους και τον συντονισμό τών υπολοίπων μελών τού πληρώματος αλλά και την εποπτεία τών μελών τού πληρώματος θαλάμου επιβατών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]