Εκκλησία της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εκκλησία της Σκωτίας
Το έμβλημα της Εκκλησίας της Σκωτίας
ΙδρυτήςΤζον Νοξ
Ανεξαρτησία28 Ιουλίου 1921
ΑναγνώρισηΕνωμένη Ελεύθερη Εκκλησία της Σκωτίας
ΈδραΕδιμβούργο
ΕπικράτειαΣκωτία
ΚυριότητεςΣκωτία
ΓλώσσαΣκωτς
Σκωτσέζικη γαελική
Πιστοί
  • 270.300 (2022)[1]
Δικτυακός τόποςchurchofscotland.org.uk

Η Εκκλησία της Σκωτίας (σκωτς: The Kirk o Scotland, σκωτσέζικη γαελική: Eaglais na h-Alba) είναι η εθνική εκκλησία στη Σκωτία και μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, με πάνω από 270.000 μέλη. Σύμφωνα με την κυβερνητική έρευνα για τα νοικοκυριά της Σκωτίας το 2019, το 20% του πληθυσμού της Σκωτίας αναγνώρισε την Εκκλησία της Σκωτίας ως τη θρησκευτική του ταυτότητα.[2][3] Το σύστημα διακυβέρνησης της Εκκλησίας της Σκωτίας είναι πρεσβυτεριανό στην προσέγγισή του, επομένως, κανένα άτομο ή ομάδα εντός της εκκλησίας δεν έχει περισσότερη ή μικρότερη επιρροή στα εκκλησιαστικά ζητήματα. Δεν υπάρχει κανένα άτομο που να ενεργεί ως επικεφαλής της πίστης, καθώς η εκκλησία πιστεύει ότι αυτός ο ρόλος είναι «του Κυρίου Θεού».[4]

Η Εκκλησία της Σκωτίας διαμορφώθηκε κυρίως από τον Τζον Νοξ, στη σκωτσέζικη Μεταρρύθμιση του 1560, όταν αποσχίστηκε από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και καθιερώθηκε ως εκκλησία στη μεταρρυθμισμένη παράδοση. Η εκκλησία ανήκει στην Πρεσβυτεριανή παράδοση του Μεταρρυθμισμένου ( Καλβινιστικού) Χριστιανισμού, χωρίς επικεφαλής πίστης ή ηγετικής ομάδας και πιστεύοντας ότι ο Θεός κάλεσε τους οπαδούς της εκκλησίας να λατρεύουν τον Ιησού.

Στην ετήσια συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης προεδρεύει ο συντονιστής της Γενικής Συνέλευσης της Εκκλησίας της Σκωτίας . Η Εκκλησία της Σκωτίας γιορτάζει δύο μυστήρια, το Βάπτισμα και το Δείπνο του Κυρίου, καθώς και πέντε άλλες τελετουργίες, όπως η Επιβεβαίωση (Χρίσμα) και ο Γάμος. Η εκκλησία τηρεί την Βίβλο και την Ομολογία Πίστεως του Γουέστμινστερ και είναι μέλος της Παγκόσμιας Κοινωνίας Αναμορφωμένων Εκκλησιών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Supplementary Report of the Assembly Trustees» (PDF). 
  2. «Section Two - Household Characteristics». www.gov.scot (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  3. «Scotland's People Annual Report Key findings | 2019» (PDF). gov.scot. 2019. 
  4. «Our Structure». Church of Scotland. 22 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]