Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΕΕΔΥΕ)
Σήμα ΕΕΔΥΕ
Σήμα ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, ΕΕΔΥΕ, είναι κίνηση ειρήνης που ιδρύθηκε στις 15 Μάη 1955. Αντιπρόεδρος της διετέλεσε ο αγωνιστής της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης και ιστορικό μέλος της ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Την ιδρυτική διακήρυξη της ΕΕΔΥΕ υπέγραψαν 77 προσωπικότητες της δημόσιας ζωής (πρώην υπουργοί, βουλευτές, άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης, συνδικαλιστές κλπ.). Σήμερα συνεχίζει τη δράση της υπέρ της ειρήνης και ενάντια στον πόλεμο και τα πυρηνικά. Αποτελείται από τοπικές επιτροπές ειρήνης και συμμετέχει στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ).

Διοργανώνει κινητοποιήσεις ειρήνης ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Διοργανώνει σταθερά στα χνάρια του Λαμπράκη την ετήσια Μαραθώνια πορεία Ειρήνης, η οποία ξεκινάει από τον Τύμβο του Μαραθώνα και καταλήγει στο κέντρο της Αθήνας. Μαραθώνιες πορείες ειρήνης διοργανώνονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως στην Κερασίτσα Αρκαδίας, γενέτειρα του Λαμπράκη.

Η ΕΕΔΥΕ εκδίδει το περιοδικό Οι Δρόμοι της Ειρήνης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 Ιούνη του 1962, πραγματοποιείται στο θέατρο «ΠΟΡΕΙΑ» το Α' Εθνικό Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ για την ειρήνη και τον αφοπλισμό.

Θέματα του Συνεδρίου ήταν:

  1. Ελληνικό και διεθνές φιλειρηνικό κίνημα.
  2. Αφοπλισμός και ειρήνη.
  3. Απύραυλη Βαλκανική.

Ανάμεσα στους στόχους του ήταν η προετοιμασία της ελληνικής συμμετοχής στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης που έγινε ένα μήνα μετά στη Μόσχα (7-14 Ιούλη). Το Συνέδριο επανεκλέγει Πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ τον Ανδρέα Ζάκκα και αντιπρόεδρο το βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Το 1963 σημαδεύεται από τη δολοφονία του Λαμπράκη που θα συγκλονίσει το πανελλήνιο και θα αποτελέσει σταθμό στην παραπέρα ανάπτυξη του κινήματος ειρήνης.

Επίτιμο Προεδρείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δικτυακοί Τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕΔΥΕ