ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το έμβλημα του ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Η Ένωση Κυπρίων Φοιτητών ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. (Κίνημα Ενότητος Σωτηρίας) είναι κυπριακή εθνικιστική παράταξη, η αρχαιότερη στην Αθήνα, που σήμερα αποτελεί μέρος της Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.. Ιδρύθηκε το 1968 και συμμετέχει στον σύλλογο της Ε.Φ.Ε.Κ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΔΡΑΣΙΣ - ΚΕΣ ιδρύθηκε το 1968 από μια μικρή ομάδα Κυπρίων φοιτητών που σπούδαζαν στην Αθήνα με στόχο την αναπλήρωση του κενού που προήλθε λόγω της κατάργησης της ΟΕΦΕΚ ( συντονιστικό όργανο των Κυπρίων φοιτητών της Ελλάδας ) από την Χούντα των Συνταγματαρχών[1]. Η αρχική ονομασία της παράταξης ήταν ΔΡΑΣΙΣ. Πέραν από τα καθαρά φοιτητικά ζητήματα, η νεοϊδρυθείσα παράταξη ήταν ιδεολογικά προσανατολισμένη υπέρ της επίτευξης της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα και ήταν προσκείμενη στον Γεώργιο Γρίβα[2].

Δράση κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Μαΐου 1972, η ελεγχόμενη από το ΔΡΑΣΙΣ, ΟΕΦΕΚ (Ομοσπονδία Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων Κυπρίων) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αξίωνε την αποκατάσταση των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτής της ανακοίνωσης που συνοδεύτηκε από την ανάδειξη νέου συμβουλίου στην ΟΕΦΕΚ ήταν η σύλληψη και η απέλαση έξι φοιτητών του ΔΡΑΣΙΣ[1][2][3]. Το συγκεκριμένο περιστατικό θεωρήθηκε ως η πρώτη φοιτητική αντίδραση σε βάρος του δικτατορικού καθεστώτος αν και σύμφωνα με άλλη εκδοχή τα κίνητρα της ενέργειας σχετίζονταν και με την πολιτική κόντρα μεταξύ του Γεωργίου Παπαδόπουλου και του Γρίβα σχετικά με τους χειρισμούς του πρώτου πάνω στο ζήτημα της Κύπρου[2]. Παράλληλα, το 1973 ακολούθησε νέα απέλαση φοιτητών[1].

Στην μεταπολίτευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της τουρκική εισβολής του 1974, μέλη του ΔΡΑΣΙΣ συγκρότησαν μονάδα εθελοντών και μετέβησαν στις αρχές του Αυγούστου στην Κύπρο. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ακολούθησαν, έχασαν τη ζωή τους περίπου σαράντα εθελοντές[1]. Το ίδιο έτος, το ΔΡΑΣΙΣ συμμετείχε στις φοιτητικές εκλογές σε κοινό ψηφοδέλτιο με το ΚΕΣ και λίγο αργότερα από τη συνένωση των δύο παρατάξεων προήλθε η σημερινή ονομασία ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ.

Στις 17 Ιανουαρίου του 1975, φοιτητές της παράταξης πρωταγωνίστησαν σε σφοδρά επεισόδια έξω από τη βρετανική πρεσβεία της Αθήνας, τα οποία έλαβαν μεγάλες διαστάσεις όταν έγινε γνωστός ο θάνατος δεκαοκτάχρονου μαθητή σε αντίστοιχα επεισόδια στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν τέσσερις φοιτητές και δύο αστυνομικοί ενώ η πρεσβεία υπέστη εκτεταμένες υλικές καταστροφές[4]. Στις εκλογές που ακολούθησαν τον Φεβρουάριο του 1975 η ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη συγκεντρώνοντας το 53,1% των ψήφων[5]. Τα επόμενα χρόνια, μέλη του ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ έλαβαν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις και πορείες που αφορούσαν εθνικά και ιδεολογικά θέματα όπως η συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, η ανακήρυξη του ψευδοκράτους της ΤΔΒΚ, το πολιτικό ρεύμα του κυπριωτισμού, οι συνθήκες διαβίωσης της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού κλπ. Μάλιστα, κατά τις φοιτητικές εκλογές του 1984 το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη μεταξύ των κυπριακών φοιτητικών παρατάξεων της Αθήνας[1]. Το 2004 το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ τάχθηκε εναντίον του Σχεδίου Ανάν[1].

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. έχει δεχτεί κατά καιρούς διάφορες επικρίσεις από αντίπαλους πολιτικούς χώρους και έχει χαρακτηριστεί ως σοβινιστική οργάνωση[6][7]. Παράλληλα, μέλη του έχουν κατηγορηθεί για κατά καιρούς επεισόδια με φοιτητές αντίπαλων παρατάξεων[8][9].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ: Ιστορία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2015. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Μακάριος Δρουσιώτης: Ταξίαρχε είμεθα παρά το πλευρό σας!" Μύθος ο αντιχουντικός αγώνας των Κυπρίων φοιτητών.
  3. Μακεδονία, 14 Μαΐου 1972, σ. 1 και 19.
  4. Μακεδονία, 19 Ιανουαρίου 1975, σ. 1 και 19.
  5. «ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ: Επιστολή από τον Δρ. Νίκο Σωτηρίου για τα γεγονότα της 17ης Ιανουαρίου 1975 στην Αθήνα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2015. 
  6. ΝΕΔΗΣΥ, Δελτίο Πολιτικής Επικοινωνίας, 12 Απριλίου 2010, αρ. φ. 152, σ. 1-2.[νεκρός σύνδεσμος]
  7. «Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας: Η Προοδευτική παραμένει Ισχυρή!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2015. 
  8. Νέα επίθεση κατά του οικήματός της από το ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ "καταγγέλλει" η "Προοδευτική".
  9. Ποντίκι: Μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν και τραυμάτισαν φοιτητές στο Μαθηματικό Αθήνας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημη Ιστοσελίδα Αρχειοθετήθηκε 2015-07-26 στο Wayback Machine.

  1. Αν και συνεχίζουν να υφίστανται θεωρητικά, τα σχήματα που σχετίζονται ή υποστηρίζονται από την νΚΑ έχουν ιδρύσει την Attack ενώ ήδη υπάρχουν πολλά σχήματα που συμμετέχουν στα ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, οπότε πιθανόν η συνεργασία να έχει πάψει να υφίσταται de facto, και είτε α) τα σχήματα της Attack έχουν αποχωρήσει και τα εναπομείναντα σχήματα αποτελούν υποπαράταξη των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, είτε β) τα σχήματα υπάγονται de jure στα ΕΑΑΚ αλλά de facto είναι χωρισμένα στα δύο (ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, Attack) ή και σε κάποια που δρουν αυτόνομα.
  2. Πιθανόν: δεν έχει διευκρινιστεί αν τα σχήματα που ίδρυσαν την Attack παραμένουν έστω και de jure στα ΕΑΑΚ ή αν έχουν αποχωρήσει.