Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση - Αριστερή Ενότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον συνασπισμό παρατάξεων των ΕΑΑΚ της ΑΡΕΝ και του ΑΡΔΙΝ, με υποστήριξη από το ΜέΡΑ25 και την Λαϊκή Ενότητα. Για τις κινήσεις των ΕΑΑΚ που δεν συνεργάζονται με την ΑΡΕΝ, δείτε: ΕΑΑΚ. Για τα σχήματα των ΕΑΑΚ που ίδρυσαν νέα συλλογικότητα με πρωτοβουλία της νΚΑ, δείτε: Attack - Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση.

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση - Αριστερή Ενότητα (συντ.: ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ) είναι μία αριστερή σύμπραξη φοιτητικών παρατάξεων και κινήσεων που προέρχονται εν μέρει από τα ΕΑΑΚ, καθώς και από την ΑΡΕΝ.

Για τις φοιτητικές εκλογές το 2022[1] και το 2023[2], την στήριξη τους στα σχήματα της ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ δήλωσαν το ΜέΡΑ25 μαζί με την Λαϊκή Ενότητα.[3] Σε κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις και ανά περιόδους, στην σύμπραξη μετείχε και το ΑΡΔΙΝ, υπό την ονομασία "ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ".

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα περισσότερα σχήματα που μετέχουν στην παράταξη, προέρχονται από τις ζυμώσεις που προήλθαν με την ένωση των ΑΣΦ, της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και της ΚΝΕ-ΝΑΡ το 1991.

Ως ενιαία ΕΑΑΚ, τα σχήματα κατείχαν ρόλο στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος (1990-1991, 1992, 1995, 1998, 2001, 2006-2007). Τα τελευταία έτη, ήδη αρκετά από τα σχήματα της ΕΑΑΚ συνεργάζονται σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα με την ΑΡΕΝ και το ΑΡΔΙΝ[4]. Εν τέλει, από το 2022, μέρος των ΕΑΑΚ και η ΑΡΕΝ συνεργάζονται στις φοιτητικές εκλογές και στις διάφορες διαδικασίες υπό αυτόν τον συνασπισμό, ενώ άλλο μέρος των ΕΑΑΚ (που πρόσκειται κυρίως σε κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς) κατεβαίνει ξεχωριστά στις διαδικασίες (ΕΑΑΚ).

Αποτελέσματα Φοιτητικών Εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις φοιτητικές εκλογές του 2022, η συμμαχία κατέλαβε το 10.5% των ψήφων[5], ενώ το 2023 επίσης το 10.5% των ψήφων (σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΔΑΠ, το 5%).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αν και συνεχίζουν να υφίστανται θεωρητικά, τα σχήματα που σχετίζονται ή υποστηρίζονται από την νΚΑ έχουν ιδρύσει την Attack ενώ ήδη υπάρχουν πολλά σχήματα που συμμετέχουν στα ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, οπότε πιθανόν η συνεργασία να έχει πάψει να υφίσταται de facto, και είτε α) τα σχήματα της Attack έχουν αποχωρήσει και τα εναπομείναντα σχήματα αποτελούν υποπαράταξη των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, είτε β) τα σχήματα υπάγονται de jure στα ΕΑΑΚ αλλά de facto είναι χωρισμένα στα δύο (ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, Attack) ή και σε κάποια που δρουν αυτόνομα.
  2. Πιθανόν: δεν έχει διευκρινιστεί αν τα σχήματα που ίδρυσαν την Attack παραμένουν έστω και de jure στα ΕΑΑΚ ή αν έχουν αποχωρήσει.