Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (Ε.Α.Α.Κ.) είναι ένα σύνολο αριστερών φοιτητικών και σπουδαστικών σχημάτων, τα οποία δραστηριοποιούνται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) της Ελλάδας.

Οργανωτική δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σχήματα της ΕΑΑΚ συγκροτούν ένα δίκτυο πολιτικοσυνδικαλιστικών σχημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα σύνολο αριστερών σχημάτων, στα οποία συμμετέχουν ανένταχτοι αγωνιστές καθώς και φοιτητές που συμμετέχουν σε οργανώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς. Το καθένα από τα σχήματα της ΕΑΑΚ δραστηριοποιείται ανά φοιτητικό σύλλογο.[1] Κάθε σχήμα έχει διαφορετική ονομασία και διαθέτει μια σχετική αυτοτέλεια οργάνωσης, λήψης πολιτικών αποφάσεων και δραστηριότητας. Τα διάφορα σχήματα και τα μέλη τους συναντώνται, ανταλλάσσουν απόψεις και καταλήγουν σε συγκεκριμένη πολιτική απόφαση στο τακτικό πανελλαδικό διήμερο ΕΑΑΚ που πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο. Εκτός από αυτή την πανελλαδική αποφασιστικού χαρακτήρα διαδικασία, πραγματοποιούνται και επί μέρους διαδικασίες αποφασιστικού χαρακτήρα σε πόλεις ή επαρχίες.[2]

Μια από τις βασικές πολιτικές επιλογές ενός σχήματος, που διαφοροποιεί την έννοια αυτή από την έννοια της παράταξης, αποτελεί η επιλογή της μη εκπροσώπησης του σχήματος από μεμονωμένα άτομα ή από συγκεκριμένη ιεραρχική δομή, αλλά την έμφαση στη σημασία της συνδιαμόρφωσης κατά την λήψη πολιτικών αποφάσεων μέσα από προσπάθεια σύνθεσης διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Σύμφωνα με αυτή, κάθε πολιτική συζήτηση εξετάζει εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία των μελών της. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ λόγω της δομής τους διατηρούν σχετική αυτονομία από τις πολιτικές συνιστώσες που τα συνθέτουν.[3]

Συμμετέχουσες οργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ΕΑΑΚ συμμετέχουν οι εξής αριστερές οργανώσεις:

Από τις συμμετέχουσες οργανώσεις στην ΕΑΑΚ, η ΝΚΑ (νεολαία του ΝΑΡ), η ΑΡΑΝ,η Αριστερη Συσπείρωση, η ΑΡΑΣ, το ΕΚΚΕ, το ΣΕΚ και η ΟΚΔΕ (Σπάρτακος), μαζί με πλήθος ανένταχτων φοιτητών/σπουδαστών συμμετέχουν και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τα γεγονότα της συγκυβέρνησης το 1989 και με την διάσπαση/ανταρσία της ΚΝΕ (κυρίως) αλλά και του ΚΚΕ (περίπου 15.000 αποχωρήσαντες από ΚΚΕ και ΚΝΕ) ιδρύθηκε η ΚΝΕ-NAΡ, που στις φοιτητικές εκλογές του 1990 συμμετείχε στα Αριστερά Αντισυναινετικά Σχήματα (ΑΑΣ) που έλαβαν ποσοστό 12%. Στα ΑΑΣ συμμετείχε επίσης ο Δημοκρατικός Αγώνας (ΔΑ), η φοιτητική παράταξη της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, της νεολαίας του ΚΚΕ εσ.-ΑΑ (ΑΚΟΑ σήμερα), ενώ σε επιμέρους φοιτητικούς συλλόγους συμμετείχαν και οι δυνάμεις των ΑΣΦ. Η ΚΝΕ-ΝΑΡ στη βάση της άρνησης της λογικής κόμμα-παράταξη καλεί το 1991 αγωνιστές του κινήματος και οργανώσεις της επαναστατικής ριζοσπαστικής αριστεράς για τη μετωπική συγκρότηση ενός μορφώματος που θα συσπειρώνει τις αντικαπιταλιστικές τάσεις/δράσεις μέσα στα ΑΕΙ. Η ΚΝΕ-ΝΑΡ μαζί με τα μέλη του ΚΚΕ που αποχώρησαν, αποτέλεσε την βάση για την δημιουργία του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ) και της Νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση (ΝΚΑ). Μετά από μια περίοδο συζητήσεων στον απόηχο του φοιτητικού κινήματος των καταλήψεων του 1990-91, οι ΑΣΦ, η ΕΚΟΝ ΡΦ και η ΚΝΕ-ΝΑΡ (μετέπειτα ΝΚΑ) κατέληξαν σε συμφωνία συμπόρευσης, καρπός της οποίας ήταν η ίδρυση της ΕΑΑΚ το 1991. Η ΕΑΑΚ κατείχε σημαντικό ρόλο στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος (1990-1991, 1992, 1995, 1998, 2001, 2006-2007). Το πανελλαδικό ποσοστό της στις φοιτητικές εκλογές κυμαίνεται στο 13% στα Πανεπιστήμια και το 5% στα ΤΕΙ. Στα εργατικά ζητήματα συντονίζεται και συμπορεύεται μαζί με ανεξάρτητα πρωτοβάθμια σωματεία.

Πολιτικές θέσεις και τακτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τα σχήματα της ΕΑΑΚ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, παλεύουν για την συγκρότηση μιας σύγχρονης αντικαπιταλιστικής/επαναστατικής Αριστεράς στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με πρόγραμμα και πρακτικές που να αντιπαρατίθενται πολιτικά και ιδεολογικά με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση.
  • Τα σχήματα της ΕΑΑΚ αγωνίζονται για τη σύνδεση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος με το ταξικό εργατικό κίνημα (όπως είναι ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, και τα πολιτικοσυνδικαλιστικά σχήματα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα).
  • Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση: Μια από τις βασικές προτάσεις των σχημάτων της ΕΑΑΚ είναι η προάσπιση του ενιαίου χαρακτήρα του πτυχίου, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα επ' αυτού, διαφωνώντας με την έννοια όλης της ειδίκευσης του επιστημονικού πεδίου στην προπτυχιακή εκπαίδευση (βλέπε ΠΚΣ), στον ανώτατο χαρακτήρα των πανεπιστημίων και στην ίδρυση σχολών ανά επιστημονικό πεδίο. Διεκδικούν έτσι τον συνολικό έλεγχο των εργαζομένων επί της παραγωγής οπότε εναντιώνονται στην πολυδιάσπαση των πτυχίων και τον καταμερισμό εργασίας του καπιταλισμού. Δε μπαίνουν σε δρόμο διαπραγμάτευσης/πώλησης της μετέπειτα εργατικής δύναμης του φοιτητή αλλά διεκδικούν συνολική εποπτεία επί της παραγωγής.
  • Μη εκπροσώπηση: Τα σχήματα της ΕΑΑΚ, σε γενικές γραμμές κρατούν αρνητική στάση ως προς την εκπροσώπησή τους στα όργανα διοίκησης και συνδιοίκησης της σχολής. Σε επίπεδο οργάνων διοίκησης συμμετέχουν. Επίσης, προτάσσουν την άμεση λήψη αποφάσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις. Προτάσσουν το συντονισμό του φοιτητικού κινήματος στη βάση των Γενικών Συνελεύσεων και κατά τη διάρκεια όξυνσης του Φοιτητικού Κινήματος στηρίζουν το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων. * Μαζική δράση: Πολύ συχνά η δραστηριότητα των σχημάτων της ΕΑΑΚ βασίζεται σε μαζικές δράσεις, όπως διαδηλώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις χώρων διοίκησης ή ακόμη και ολόκληρων σχολών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λίστα σχημάτων ΕΑΑΚ, από ιστοσελίδα σχήματος ΑΝΑΦΗ
  2. ΑΡΑΚ, τι είναι αυτό, κείμενο παρουσίασης σχήματος, βλ. παράγραφος 3, "τι είναι η ΕΑΑΚ"
  3. Πολιτική πρόταση για την λειτουργία και την φυσιογνωμία των σχημάτων της ΕΑΑΚ, Αντίλογος Μηχ. Μηχ., προδιημεριακός διάλογος 2010

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα United Independent Left Movement της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).